Οι καταθέσεις των συγγενών της οικογένειας του Ζακ

20/10/2021
από
καταθέσεις, Κωστόπουλος, Ζακ

Στις 9:30 ξεκίνησε σήμερα το πρωί η συγκρότηση της σύνθεσης της συνέχειας της δίκης για την υπόθεση του Ζακ, παρουσία της οικογένειάς του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο πατέρας του Ζακ, εμφανώς οργισμένος έκανε λόγο για στυγνή δολοφονία, ενώ ανέφερε ότι οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Στη συνέχεια, ο αδελφός του Ζακ χαρακτήρισε το έγκλημα ρατσιστικό τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: Ο αδερφός μου… του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος” ενώ δεν έκρυψε τη θλίψη του πολλές φορές, συνεχίζοντας να καταθέτει με δάκρυα στο μάτια. Τελευταία, κατέθεσε η κ. Ελένη Κωστοπούλου, η μητέρα του Ζακ, μετά τον λόγο της οποίας δεν μπόρεσε να υπάρξει αντίλογος, δεν τόλμησε κανείς να κάνει ούτε μία ερώτηση. Κλείνοντας είπε: 

“Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες. Ούτε «η περιουσία μας». Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα. Θα μπορούσαν να τον κλείσουν μέσα και να περιμένουν. Τώρα, ο Ζαχαρίας θα μπορούσε να είναι εδώ και να εξηγεί ο ίδιος, γιατί μπήκε εκεί και όχι να είναι σε έναν υγρό τάφο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας.”

Η επόμενη δικάσιμος ορίσττηκε για τις 09/11/21. Διαβάστε αναλυτικά τις καταθέσεις της οικογένειας του Ζακ μέσα από την άμεση καταγραφή της συνεδρίασης του δικαστηρίου μεταδίδεται από τους λογαριασμούς του ZackieOh Justice Watch, αλλά και από πηγές του περιοδικού.

#Justice4ZakZackie

 

Η κατάθεση του πατέρα του Ζακ

Πρώτος κλίθηκε να καταθέσει ο πατέρας του Ζακ, Ευθύμιος Κωστόπουλος: “Το 1955 γεννήθηκα, είχα τρία τέκνα τώρα έχω δύο, έμενα στην Αμερική και λόγω του συμβάντος αναγκάστηκα και μετακόμισα.”

Πρόεδρος: Τι γνωρίζετε για την υπόθεση;
Κωστ. Ευθ.: Γνωρίζω ότι το παιδί μου δεν μπήκε για να κλέψει μέσα, το είπα στον κ. ανακριτή και μου απάντησε και κάθε μέρα φέρνω αυτά τα λόγια στο μυαλό μου, ότι πρέπει να γίνει ιατροδικαστική. Αυτό έγινε, και αποδείχτηκε ότι δεν είχε μπει για να κλέψει. Το άλλο που του είπα, ήταν ότι θα μπορούσαν να κατεβάσουν το ρολό, και αν ήταν κλέφτης να έρθει στο εδώλιο και να δικαστεί και εκεί μου απάντησε «πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν». Εγώ μετά είδα το βίντεο και ήταν μια στυγνή δολοφονία. Ποιος αμφιβάλλει γι αυτό; […] Για μένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι, απέκρυψαν στοιχεία, […] δεν έκαναν έλεγχο στα τηλέφωνα, εγκληματίσανε που δεν δώσανε στοιχεία, […]. Εγώ στο βίντεο είδα να το έχουν κάτω αιμόφυρτο το παιδί και να το κλωτσάνε! Πού ακούστηκε! Πριν λίγο ένας σκότωσε ένα γατάκι και είναι μέσα, και αυτοί ακόμα είναι έξω! [φωνάζει]. Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά εχώ οργή μέσα, και θυμό […]. Δεν είναι πράγματα αυτά σε πολιτισμένη χώρα. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, λέω αυτά που έχω δει και που με εξοργίζουν σαν πατέρα.

Πρ: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε ή ήθελε να του κάνει κακό;
Κωστ.Ευθ.: Ήμουν ο πρώτος που μου είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ένα τηλέφωνο που είχα κάνει μου είπε για ιατρικές εξετάσεις για τα Χριστούγεννα, και του είπα θα πας σήμερα σε ιατρικό κέντρο και σου στέλνω σήμερα τα χρήματα. Είχε την στήριξή μας στο οικονομικό, δεν ήταν περιθωριακό άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, σε εκδοτικό οίκο, δούλευε σε θέατρο, μάλιστα ήταν χαρούμενος γιατί το θέατρο που έπαιζε θα γινόταν και την άλλη χρονιά. Έπαιρνε και κάποιο επίδομα ως οροθετικός, εγώ δεν υπήρχε περιπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα. […] Σε ένα πανηγύρι στο χωριό μου είχε πει «μπαμπά αύριο φεύγεις, πάμε στα κλαρίνα;» «Πώς και εσύ» του λεω «θες να πάμε εκει»; και μου είπε «θέλω να τη δω αυτή την τραγουδίστρια», ήταν χαρούμενος, σχολίαζε, εκεί στην Ιτέα εγώ είχα ταβέρνα. Μετά με παρομοίαζε στο τραπέζι και μας έκανε όλους να γελάσουμε ήταν ένα χαρούμενο παιδί ένα παιδί που μας λείπει. Ερχόντουσαν στην Ιτέα για να μάθουν για τον Ζαχαρία, η γυναίκα μου έκανε φροντιστήρια αγγλικών, μας ξέρανε ποιοι είμαστε, μέχρι κάποια δημοσιογράφος ρώταγε, […].

Εισ: Προβληματα υγείας είχε; σας είχε αναφέρει ποτέ;
Κωστ.Ευθ: Όχι, έπαιρνε κανονικά τα φαρμακά του, που ήταν οροθετικός, αλλά αυτό. Ήταν ακτιβιστής, έγραφε και του έλεγα «ρε παιδί μου εσύ θα φτιάξεις την κοινωνία; Στοχοποιείσαι με αυτά!» Του είχα πει θα πας τώρα σε ιδιωτικό κέντρο για εξετάσεις, του δείχναμε ιδιαίτερη προσοχή που ήταν οροθετικός του είχα πει και να έρθει στην Αμερική, αλλά δεν ήθελε. Δεν μπορούσα να τα περιορίσω τα παιδιά σε αυτά που θέλω εγώ.

Συνεχίζει να απαντά σε ερωτήσεις ο κ. Κωστόπουλος

Παπαντολέων: Είχε πρόβλημα με την καρδιά του;
Κωστ.Ευθ.: Όχι, ποτέ τίποτα, δεν είχε πάει σε καρδιολόγο ποτέ.
Παπαντολέων: Ποινικές εκκρεμότητες;
Κωστ.Ευθ.: Στα 33 του χρόνια ούτε για μάρτυρας δεν είχε πάει ποτέ.
Παπαρρούσου: Ήταν βίαιος;
Κωστ.Ευθ.: Κάθε άλλο, υπάρχουν άρθρα του που ήταν κατά της βίας.
Παπαρρούσου: Τα άρθρα του αυτά τα είχε γράψει μετά από επιθέσεις;
Κωστ.Ευθ.: Ναι, ξαναείχε δεχτεί επιθέσεις και μάλιστα έναν φίλο του τον είχαν τραυματίσει σοβαρά.
Παπαρρούσου: Απλώς θέλω να επικυρώσετε από την πλευρά του πατέρα τα χαρακτηριστικά του.
Κωστ.Ευθ.: Ποτέ. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε ότι «ο Ζαχαρίας λήστεψε» δεν το πιστέψαμε. Έναν άνθρωπο που ήταν κατά της βίας, που κάνει αγώνα γι’ αυτό, να γίνει ο ίδιος βίαιος; Δεν το πιστεύω. Μακάρι να ήταν ληστής, να ήταν κατηγορούμενος εδώ, σαν ληστής, και να ήταν ζωντανός. Πολλές φορές πηγαίνω στο μνήμα του και λέω «μακάρι να ήταν ληστής».|

Αναγνωστόπουλος: Έχετε δώσει στις 27 Σεπτ. του ’18 μια κατάθεση. Είχατε πει ότι είχατε «ένα φιλάσθενο παιδί και είχα την υποχρέωση να το προστατέψω».
Κωστ.Ευθ.: Στην οροθετικότητα αναφερόμουν.
Αναγν.: Απλά ρωτάω.
Κωστ.Ευθ.: Κι εγώ διευκρινίζω.
Αναγνωστόπουλος: Είπατε για εξετάσεις που έπρεπε να κάνει. Τι εξετάσεις; Τι πρόβλημα είχε;
Κωστ. Ευθ.: Όχι, μου είπε οτι είναι καθαρές και μην ανησυχεις. Γιατί να ρωτήσω τι εξετάσεις; Τι ψάχνετε να βρείτε αυτή τη στιγμή; Ο γιος μου ηταν αυτάρκης και τον στήριζα.
Αναγνωστόπουλος: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι τον στηρίζατε με χρήματα.
Κωστ.Ευθ.: Όταν δούλευε σε έναν εκδοτικό οίκο για παράδειγμα, αυτές οι δουλειές αργούν να πληρωθούν. Μέχρι να πληρωθεί φυσικά και θα τον στήριζα οικονομικά.

Βαρελά: Καταρχάς εκφράζω τα συλληπητήριά μου προς την οικογένειά σας. Εγώ εκπροσωπώ τους αστυνομικούς. Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή είπατε ότι τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν τις λαμβάνετε υπόψιν.
Κωστ.Ευθ.: Εγώ λαμβάνω υπόψιν ότι είδαν τα μάτια μου.
Βαρελά: Γνωρίζετε αν αυτές οι καταθέσεις είναι αστυνομικών; Επειδή αναφερθήκατε εκεί και υπάρχει πληθώρα μη αστυνομικών που έχουν δει κάποια πράγματα. Γνωριζετε τι έχουν καταθέσει;
Κωστ.Ευθ.: Όχι, εγώ πιστεύω ο,τι έχουν δει τα μάτια μου
Βαρελά: Φαντάζομαι σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της δικογραφίας.
Κωστ.Ευθ.: Εγώ είδα το βίντεο, είδα το παιδί μου να το κλωτσοπατάνε και να το στέλνουν στο νοσοκομείο.
Βαρελά: Είδατε το μαχαίρι;
Κωστ.Ευθ.: Είδα ότι δεν έχει αποτυπώματα.
Βαρελά: Άρα, έχετε δει την ιατροδικαστική έκθεση;
Κωστ.Ευθ.: Κάποια στιγμή μου είπε η δικηγόρος μου ότι δε βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι. Εγώ εδώ λέω αυτά που είδα. Και για τα υπόλοιπα να ρωτήσετε τους δικηγόρους μου.
Βαρελά: Εφόσον είδατε το βίντεο, έχετε αντίληψη τι ώρα έφτασαν οι αστυνομικοί;
Κωστ.Ευθ.: Έχει κενά το βίντεο. Εγώ είδα να τον κλωτσοπατάνε. Αν υπάρχει κάποιο άλλο βίντεο να μου το δείξετε.
Βαρελά: Άρα, έχετε δει και το πριν και το μετά; «Κλωτσοπατάνε» σε ποιους αναφέρεστε;
Κωστ.Ευθ.: Στους αστυνομικούς.
Βαρελά: Επειδή αναφέρεστε στο βιντεοληπτικό υλικό, έχετε δει να σπάει τη τζαμαρία του κατ…
Κωστ.Ευθ.: Τη τζαμαρία τη σπάσανε οι ίδιοι.
Βαρελά: Δε με αφήνετε να ολοκληρώσω την ερώτηση.
Κωστ.Ευθ.: Ναι, γιατί με πνίγει το δίκιο μου.
Βαρελά: Σας έχει ενημερώσει η συνήγορός για τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στο δεξί του χέρι; Υπάρχει κάποιος Τριανταφυλλίδης που καλεί και λέει «άντρας με μαχαίρι», «κέντρο, απειλεί να αυτοκτονήσει».
Κωστ.Ευθ.: Όχι, δεν το ξέρω, πρώτη φορά το ακούω.

Ορφ.Φίλος: Μια μόνο ερώτηση γιατί ξέρω ότι είναι ευαίσθητη η θέση σας και ως πατέρας κατανοώ. Ποιος ήταν εδώ και επιμελήθηκε τα πάντα για τους ιατροδικαστές;
Κωστ.Ευθ.: Ο γιος μου ο μικρός.

Γιαννελάκης: Εκφραζω τα συλληπητήριά μου κι εγώ. Είπατε ότι ο γιος σας δεν είναι βίαιος, είπατε ότι είδατε να κλωτσάνε οι αστυνομικοί τον γιο σας. Αυτό είναι μεταγενέστερο. Πριν υπάρχει το υλικό που ο γιος σας κυνηγάει κάποιον με ένα γυαλί; Και προσπαθεί να χτυπήσει 2 ανθρώπους. Αυτό πώς το χαρακτηρίζετε;
Κωστ.Ευθ.: Δεν το χαρακτηρίζω. Ο γιός μου αποκλειεται να κινήθηκε εναντίον ανθρώπων. Απ΄όσο ξέρω τον γιο μου, αποκλείεται.
Γιαννελάκης: Έχετε δει απομονωμένες εικόνες. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τα συμπεράσματα σας;
Κωστ.Ευθ.: Δεν έχω κάτι να εξηγήσω.

Πρόεδρος: Απελευθερώνεται ο μάρτυρας.


Η κατάθεση του αδελφού του Ζακ

Νικόλαος Κωστόπουλος: 29 ετών, άγαμος, έναν αδερφό πλέον, κατοικώ στην Αθήνα.

Πρ: Πείτε μας τι γνωρίζετε.
Ν. Κωστ.: Ήμουν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα. Πήρε η θεία μου και μου ανακοίνωσε πως ο Ζαχαρίας πήγε να κλέψει, πως είχε πάρει ναρκωτικά και πως είναι νεκρός. Έπαθα σοκ, πήρα το αεροπλάνο και ήρθα στην Ελλάδα. Μετά από τηλέφωνα στον Ευαγγελισμό μου είπαν ότι δε βρέθηκαν ούτε κλειδιά πάνω του. Τις επόμενες δυο μέρες πήγα στο σημείο της δολοφονίας. Ρώτησα στις καφετέρειες, πείτε μου τι έγινε, γιατί θέλω να μάθω. Μου είπαν και τα δυο παιδιά ότι αυτοκτόνησε και με έδιωξαν. Δε μου είπαν τίποτα, με έδιωξαν. Δουλεύουν εκεί, υποθέτω πως είχαν κάποια γνώση, αλλά είχα την αίσθηση ότι μου έλεγαν κάποιο ψέμα.

Πρ: Στο σημείο είδατε κάτι; Τι είπαν;
Ν. Κωστ.: Ότι αυτοκτόνησε. Ως προς τα κλειδιά που ψάχναμε, μας τα έδωσε ο άνθρωπος από το γραφείο τελετών και μου είπε ο άνθρωπος ότι βρέθηκαν στο τζιν του.

Πρ: Υπήρχε σκοπιμότητα; Όταν μπήκατε στο σπίτι, είχε πειραχτεί το σπίτι;
Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, δεν εννοώ αυτό. Απλά υπήρχαν κλειδιά στην τσέπη του που δεν τα βρήκε κανείς, όπως τον αναπτήρα και το κινητό. Απλά μου έκανε εντύπωση.

Πρ: Την τελευταία εβδομάδα πριν το περιστατικό, καταλάβατε να έχει κάποιο πρόβλημα; Οικονομικό ή με παρέες;
Ν. Κωστ.: Όχι, ήταν πολύ χαλαρός. Περάσαμε ένα μήνα μαζί και ήταν μια χαρά. Μιλήσαμε την Τετάρτη πριν το περιστατικό και μου είπε ότι ήταν καλά, και επειδή πιεζόμουν με το μεταπτυχιακό μου, είπε ότι «δε σε φοβάμαι εσένα».

Πρ.: Θα σας ρωτήσω, ως αδερφός, αναφορικά με παραβατικό παρελθόν; Είχε συλληφθεί ποτέ;
Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, ποτέ.

Πρ.: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε εκεί;
Ν. Κωστ.: Ήταν φοβισμένος. Του είχαν επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ο αδερφός μου έλεγε ότι «τρέχω γρήγορα και φεύγω». Δεχόταν συχνά επιθέσεις [ο μάρτυρας συγκινήθηκε]. Εννοώ με αυτό ότι ήταν ένα παιδί που είχε δεχτεί πολλά εκεί έξω, και ψυχολογικά και σωματικά. Απ’ ό,τι είδα προσπάθησε μάλλον να αισθανθεί ασφαλής κάπου και βρέθηκε σε λάθος σημείο.

Εισαγγ.: Είχε προβλήματα υγείας;
Ν. Κωστ.: Πέρα από την οροθετικότητα, που δε θεωρείται και πλέον πρόβλημα υγείας, όχι.

Συνεχίζει να απαντά ο αδελφός του Ζακ στις ερωτήσεις των συνηγόρων

Παπαρρούσου: Εσείς ζήσατε όλα τα περιστατικά, τις έρευνες που έγιναν, θέλετε να μας αναφέρετε αυτό το περιστατικό στου Βενέτη – να σας θυμίσω – ήταν ο Ζαχαρίας έξω. Τι καταλαβαίνετε απ΄αυτό;
Ν. Κωστ.: Αντιλαμβάνομαι μια ταραχή εκεί, ότι είναι ταραγμένος, και εκεί υπάρχει και ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι που η αστυνομία μας είπε μια μέρα μετά ότι δεν μπορεί να βρεθεί γι’ αυτό αναγκάστηκα να πάω στους Forensic Architecture. Αλλά είναι ένας άνθρωπος που κάτι ήξερε. Γιατί δεν είπε στους αστυνομικούς ότι ζητούσε βοήθεια;
Παπαρρούσου: Θυμάστε απ’ αυτόν τον άνθρωπο αν είχαμε αναζητήσει να έρθει και να καταθέσει ως μάρτυρας; Ποια ήταν η απάντηση της αστυνομίας;
Ν. Κωστ.: Θυμάμαι ότι την κάναμε το μεσημέρι και την επόμενη ημέρα μας είπαν ότι δεν μπορεί να βρεθεί.
Παπαρρούσου: Να σημειώσω εδώ ότι αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους Forensic Architecture. Και τελικά όταν βρέθηκε, κατέθεσε στην ανάκριση;
Ν. Κωστ.: Πολλές φορές σκέφτηκα ότι γιατί να γίνω εγώ ο ερευνητής; Είναι καταγεγραμμένο από τους Forensic Architecture ότι κατέγραφαν 14 κινητά εκείνη την ημέρα.
Παπαρρούσου: Έχετε την αίσθηση οτι υπήρχε μια ολιγωρία; Τι σας έκανε εντύπωση στο όλο περιστατικό;
Ν. Κωστ.: Μου εκανε εντύπωση οι δηλώσεις που έκαναν στα κανάλια, μου έκανε εντύπωση ο μεσίτης, ο οποίος μέσω τουίτερ μιλούσε για εθνοκαθάρσεις με ομοφοβία και ρατσισμό.
Παπαρρ.: Πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του αδερφού σας γνωρίζετε τι δικογραφία είχε σχηματιστεί;
Ν. Κωστ.: Δεν αναφερόταν κανένα από τα πραγματικά περιστατικά, ήταν κάτι που ήθελαν να μπει στο ραφι, μια δικογραφία 3 γραμμές. Για μένα είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα. Ο αδερφός μου… του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Δεν ξέρω αν είδαν ότι έχει βαμμένα νύχια ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ξέρω ότι ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα.

Αναγνωστόπουλος: Έχετε δώσει μια κατάθεση στις 27 Σεπτέμβρη και έχετε πει είχε κάποια προβλήματα υγείας και τον είχα στείλει για εξετάσεις; Τι εννοούσατε;
Ν. Κωστ.: Κονδυλώματα.
Αναγνωστόπουλος: Εκός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;
Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.
Αναγνωστόπουλος: Έχετε πει ότι είχε προβλήματα.
Ν. Κωστ.: Όχι, είχα πει ότι όταν έχασε το σκύλο του, έπινε λίγο παραπάνω.
Αναγνωστόπουλος: Δηλαδή; πόσο επινε;
Ν. Κωστ.: Δυο μπύρες δυο φορες την εβδομάδα.
Αναγνωστόπουλος: Δεν είχατε πει αυτό.
Ν. Κωστ.: Πιέστηκα πολύ εκείνη την ημέρα από τον ανακριτή. Μακάρι να γραφόντουσαν οι ερωτήσεις που μου έκανε στα πρακτικά γιατί οι αναφορές που έκανε ήταν συνεχώς για ληστεία και μαχαίρι.
Πρ.: Πάμε σε άλλη ερώτηση.
Αναγνωστόπουλος: Είχε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών;
Ν. Κωστ.: Όχι, δεν το ξέρω. Και μέναμε μαζί αρκετά χρόνια.
Αναγνωστόπουλος: Γιατί στην συγκεκριμένη κατάθεση λέτε ότι έκανε χρήση παλιά;
Ν. Κωστ.: Ναι, έκανε ενα τσιγάρο το 2014.
Αναγνωστόπουλος: Αυτό γνωριζετε; Δεν έχω άλλες ερωτήσεις.

Ορφ. Φίλος: Αν με κάποια ερώτηση σας φέρω σε δύσκολη θέση να μου το πείτε. Θα χρειαστώ όμως διευκρινίσεις. Είπατε ως προς τον κ. Χορταριά ότι χλεύαζε τον αδερφό σας. Σε ποιο προφίλ;
Ν. Κωστ.: “snake…”
Ορφ. Φίλος: Άρα δεν μπήκατε σε κάποιο προφίλ που έγραφε «Χορταριάς». Μας είπε ο πατέρας σας ότι ήσασταν ο πρώτος που επιμελήθηκε όλα τα διαδικαστικά. Ήσασταν εκεί όταν διενεργήθηκε η νεκροτομή;
Ν. Κωστ.: Όχι, δεν ήμουν.
Ορφ. Φίλος: Σας ζητήθηκε ποτέ ο ιατρικός φάκελος του αδερφού σας;
Ν. Κωστ.: Όχι, δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.
Ορφ. Φίλος: Άρα δεν σας ζητήθηκε.
Ν. Κωστ.: Δε θυμάμαι.
Παπαπαντολέων: Όχι, δεν το ζήτησαν.
Ορφ. Φίλος: Ιατρικό ιστορικό με κάποια πάθηση ζήτησε κανείς;
Ν. Κωστ.: Όχι.
Ορφ. Φίλος: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Βαρελά: Θεωρώ χρέος μου να εκφράσω τα συλληπητήριά μου. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν τον αδερφό σας. Εσείς φαίνεται να έχετε ερευνήσει την υποθεση. Τις μαρτυρικές καταθέσεις των μη αστυνομικών αυτοπτών τις έχετε διαβάσει;
Ν. Κωστ.: Όχι, πρέπει να καταλάβετε ότι νιώθω μεγάλη θλίψη και οργή και περίμενα να φτάσει αυτή η στιγμή, οπότε όχι, δεν είχα το κουράγιο να τα διαβάσω όλα.
Βαρελά: Είναι λογικό, αλλά δεν θέλετε να διαβάσετε τι είπαν; για το γυαλί;
Ν. Κωστ.: Το άκουσα και πριν απο εσάς, και δεν καταλαβαίνω. Είναι ένας άνθρωπος που του επιτέθηκαν σαν να βρίσκεται σε μια ζούγκλα. Αν εσείς είχατε ανακτήσει τις δυνάμεις σας, δεν θα θέλατε να ξεφύγετε; Έχω διαβάσει ότι κρατούσε και γυαλί αλλά δεν το γνωρίζω. Είναι ένας άνθρωπος και τον χτυπάνε κάτω, μετά τα χτυπήματα σηκώθηκε, με ό,τι δύναμη είχε στην ψυχή του δεν θα προσπαθούσε να ξεφύγει;
Βαρελά: Οι αστυνομικοί είχαν φτάσει;
Ν. Κωστ.: Οι αστυνομικοί τον πάτησαν κάτω.
Βαρελά: Σε τι κατάσταση βρισκόταν;
Ν. Κωστ.: Ήταν ημιθανής ο αδερφός μου.
Βαρελά: Στην κατάθεσή σας έχετε πει ότι ήταν σε κατάσταση αμόκ.
Ν. Κωστ.: Δέχτηκα επίμονες ερωτήσεις από τον ανακριτή. Όταν δέχομαι μια ψυχολογική πίεση και εμείς…
Βαρελά: Κι εμείς είμαστε κατηγορούμενοι, και έχουμε τέσσερις οικογένειες από πίσω.
Ν. Κωστ.: Τη δική μου οικογένεια τη σκέφτηκαν αυτοί οι άνθρωποι;

Γιαννελάκης: Πόση διαφορά είχατε με τον αδερφό σας; Ήσασταν κοντά;
Ν. Κωστ.:. Ναι, πολύ.
Γιαννελάκης: Είπατε ότι κάνατε έρευνα. Έγινε μια έκθεση λοιπον, πώς έγινε αυτη η έκθεση; [του Forensic Architecture] Με δική σας επιμέλεια έγινε αυτό; Όταν ολοκληρώθηκε το είδατε το υλικο;
Ν. Κωστ.: Ναι αυτό το έχω δει γιατί δεν περιέχει βία.
Γιαννελάκης: Οπότε δεν έχετε δει κανένα πλάνο από τότε;
Ν. Κωστ.: Όχι, μόνο ό,τι έχουν δείξει στις ειδήσεις.
Γιαννελάκης: Επιμένω στο πλάνο με το γυαλί. Θεωρείτε πως θίχτηκε το έννομο αγαθό της ζωής τους εκείνη την ώρα; Θα το δείτε κάποια στιγμή…
Ν. Κωστ.: Όχι, δε θέλω να δω αυτο το βίντεο. Και οχι, δεν θεωρώ ότι απειλούσε κάποιον.
Γιαννελάκης: Γνωρίζετε ότι ήταν ημιθανης ο αδερφός σας;
Παπαντολέων: Δεν έχετε στοιχειώδη ευαισθησία για την οικογένεια του νεκρού και μας μιλάτε για τις οικογένειες των αστυνομικών

Πρ: Να διακόψουμε γιατί κλαίει ο μάρτυρας.
Ν. Κωστ.: Όχι, δε θελω.
Πρ: Σας απελευθερώνουμε και να περάσουμε στην Ελένη Κωστοπούλου.


Η μητέρα του Ζακ Ελένη Κωστοπούλου καταθέτει

Πρ: Θέλετε να μας πείτε για την προσωπικότητα αυτού του παιδιού και ό,τι άλλο θέλετε; Και ίσως αν ξέρετε αν μπήκε εκεί μέσα.
ΕλΚ.: Θα ήθελα να ξεκινήσω παρουσιάζοντας το παιδί μου, για όσους δεν το γνωρίζετε. Ήταν ήσυχος, πράος, έξυπνος, αγαπούσε τους συμμαθητές του. Θυμάμαι ακόμη ότι στο δημοτικό ήταν ο μόνος που έκανε παρέα με ένα παιδάκι απο την Αλβανία. Μεγαλώνοντας έδειξε όλες του τις ευαισθησίες του. Δεν είχα ακούσει ποτέ να κακολογεί κανέναν, ήταν ευαίσθητος, προσπαθούσε να τους βοηθήσει.

Μεγαλώνοντας πέρασε σε ένα ΤΕΙ και δεν ήθελε να πάει εκει. Πήγε σε δραματική σχολή και προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του. Είχε κάνει σεμινάρια νοηματικής για να μπορεί να βοηθάει τους συνανθρώπους του. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός, και όσους ρωτήσετε το ίδιο θα σας πουν. Πάντα δούλευε και έψαχνε μια καλύτερη δουλειά. Έκανε μεταφράσεις δυο βιβλίων, δούλευε στο θέατρο, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες, λίγο πριν τον δολοφονήσουν δούλευε στο θέατρο. Δεν ήταν άτομο που χρειαζόταν οικονομική στήριξη και όταν το χρειαζόταν την είχε από εμάς. Είχε πει πολλές φορές ότι δεν μπορει τη βια. Είμαστε μια πολύ ήσυχη οικογένεια. Είχε πει και ο ίδιος, ότι απεχθάνεται τη βία και ούτε στο σινεμά δεν την μπορούσε. Έτσι είμαι κι εγώ. Δε μπορώ να βλέπω να βιαιοπραγούν. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει ή να κάνει κακό όπως είπαν όλοι στην αρχή.

Ακόμη και σήμερα οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν συνεισφέρει στην υπόθεση για να μάθουμε τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Έφτασε η μερα που μπήκε σ’ αυτό το μαγαζί και δέχτηκε τη βία των τεράτων, γιατί δεν μπορώ να τους πω ανθρώπους. Δέχτηκε τόσο μίσος. Θέλω να τους ρωτήσετε γιατί το έκαναν αυτό όταν ανέβουν εδώ πάνω. Γιατί όλες αυτές οι δικαιολογίες και τα ψέματα είναι αδικαιολόγητες, απάνθρωπες, βίαιες. Μετά κλήθηκε η αστυνομία που περιμένουμε να προστατέψει τον πολίτη. Κάποιος τον αποκάλεσε ληστή, αλλά δεν ήξεραν τι είναι και δεν φρόντισαν να μάθουν.Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, όμως η εικόνα είναι εκεί και την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι.

Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες.Ούτε «η περιουσία μας». Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα. Θα μπορούσαν να τον κλείσουν μέσα και να περιμένουν. Τώρα, ο Ζαχαρίας θα μπορούσε να είναι εδώ και να εξηγεί ο ίδιος, γιατί μπήκε εκεί και όχι να είναι σε έναν υγρό τάφο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας.

Πρόεδρος: Ερωτήσεις κάποιος;

[Κανείς].

Πρόεδρος: 9/11/21 στην ίδια αίθουσα η επόμενη δικάσιμος.
Δες και αυτό!