O τρανς άνδρας που διεκδικεί τον τίτλο του Mr Gay England και προκαλεί την κυρίαρχη αρρενωπότητα

02/09/2020

Κάθε φορά που βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού του νιώθει ότι ο κόσμος τον κρίνει για την εμφάνισή του.

Ο λόγος για τον Chiyo, έναν νεαρό τρανς άνδρα, που σε λίγους μήνες θα διαγωνιστεί μαζί με άλλους άνδρες για τον τίτλο του Mr Gay England.

Η συμμετοχή του Chiyo αποτελεί είδηση μιας και στον διαγωνισμό συμμετέχουν (και κερδίζουν) αποκλειστικά cis άνδρες που εκπληρώνουν την εικόνα της κυρίαρχης αρρενωπότητας.

“Ήμουν πολύ αγχωμένος, όταν πήρα την απόφαση να πάρω μέρος στον διαγωνισμό”, τονίζει ο 24χρονος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ίδιος συμμετέχει σε κάποιον διαγωνισμό ομορφιάς κι όπως λέει γνωρίζει πως οι άλλοι συμμετέχοντες “εκπροσωπούν ένα είδος ομορφιάς που είναι αποδεκτό από τα περισσότερα μέσα – κυρίως τα γκέι”.

“Διαγωνίζομαι ενάντια σε μια ιδέα της ομορφιάς. Και κάπως φοβάμαι να το κάνω…”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διεκδίκηση του τίτλου απαιτεί τη διάκριση σε πολλές κατηγορίες.

Ένα από ατού του Chiyo είναι ότι πρόκειται για έναν έμπειρο drag perfomer. “Οι διοργανωτές μου πρότειναν να πάρω μέρος στον drag διαγωνισμό, ως drag King, αλλά εγώ αποφάσισα να μην το κάνω. Πρώτα είμαι άνδρας και μετά drag καλλιτέχνης”.

Ο Stuart Hatton, διοργανωτής του θεσμού, χαρακτήρισε τον Chiyo ως μια “ευπρόσδεκτη προσθήκη” στον διαγωνισμό ενώ δήλωσε “ενθουσιασμένος” με τη συμμετοχή του.

“Το να βγαίνω ως ο πραγματικός εαυτός μου, το να είμαι ορατός και το να διεκδικώ χώρο γυμνός ή ημίγυμνος είναι κάτι που δεν με αγχώνει. Περισσότερο αγχώνομαι με το να κυκλοφορώ έξω στον δρόμο”. 

“Λαμβάνω αρκετά σχόλια και κριτική ως τρανς άνδρας. Ακόμη βιώνω μισογυνισμό αλλά και μίσος επειδή νιώθουν ότι δεν ταιριάζω στην εικόνα που έχουν στο μυαλό τους για τα τρανς άτομα”.

“Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν τι κρίνουν ή τι μισούν – απλά μένουν στο ότι δεν τους αρέσει”.

Ο Chiyo πιστεύει ότι η ιδέα της νίκης στον διαγωνισμό είναι το πιο “ριζοσπαστικό, εμβληματικό” πράγμα που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί.

“Σχεδόν δε θέλω να το σκέφτομαι γιατί το να περιβάλλομαι από τόσα λευκά άτομα που εκπροσωπούν την κυρίαρχη αρρενωπότητα είναι πολύ εκφοβιστικό”, λέει χαρακτηριστικά.

Ο Chiyo ελπίζει ότι η νίκη του στον τελικό του Μr Gay England θα σπάσει κάποια στερεότυπα. Αλλά πιστεύει ότι για τους περισσότερους τρανς ανθρώπους, η συμμετοχή του και μόνο είναι αρκετή για να εμπνεύσει την αλλαγή.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!