Ο Biden καταγγέλλει την «εξοργιστική» απόφαση δικαστηρίου της Αλαμπάμα

26/02/2024
από
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αντέδρασε στην απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα, που έκρινε ότι τα γονιμοποιημένα κατεψυγμένα έμβρυα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά.

Σε μια πρώτη στο είδος της απόφαση, το αμιγώς ρεπουμπλικανικό ανώτατο δικαστήριο της Αλαμπάμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα (16 Φεβρουαρίου) ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά και ότι όσοι τα καταστρέφουν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για άδικο θάνατο. Ως αποτέλεσμα, η απόφαση αυτή αποτελεί κίνδυνο για την πρόσβαση σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) στην Πολιτεία.

Τουλάχιστον τρεις πάροχοι Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανέστειλαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ενώ αξιολογούνται οι νομικές επιπτώσεις της απόφασης.

Τώρα, ο πρόεδρος Biden κατήγγειλε την «εξοργιστική» απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε «ορισμένες θεραπείες γονιμότητας για οικογένειες που προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν παιδί».

Συνέδεσε την απόφαση με έναν ευρύτερο αγώνα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο οποίος ακολούθησε την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο για τις αμβλώσεις Roe v Wade το 2022 – μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση στις αμβλώσεις σε αρκετές πολιτείες.

«Η περιφρόνηση της ικανότητας των γυναικών να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους είναι εξοργιστική και απαράδεκτη», δήλωσε ο Biden. «Είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ανατροπής της απόφασης Roe v Wade.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για αυτό που βλέπουν να συμβαίνει στις γυναίκες σε όλη την Αμερική. Κι εγώ ανησυχώ. Ακούω γι’ αυτό όπου κι αν πάω».

Ο Biden δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «αγωνίζεται για την ελευθερία» των ανθρώπων που χρειάζονται αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, καθώς και των γιατρών που παρέχουν τέτοια περίθαλψη. Υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει μέχρι «να επαναφέρουμε την προστασία που προσφέρει το Roe v Wade στον ομοσπονδιακό νόμο» για όλους τους ανθρώπους σε κάθε πολιτεία.

Η απόφαση της Αλαμπάμα προήλθε από δύο αγωγές που κατέθεσαν τρία ζευγάρια γονέων που υποβλήθηκαν σε διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης και αργότερα αποφάσισαν να καταψύξουν ορισμένα από τα έμβρυά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι, τον Δεκέμβριο του 2020, ένας ασθενής σε νοσοκομείο της πόλης Mobile εισήλθε στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα κατεψυγμένα έμβρυα, αφαιρώντας αρκετά από αυτά από το κρυογενετικό φυτώριο και ρίχνοντάς τα στο πάτωμα, τα κατέστρεψε.

Οι γονείς έκαναν μήνυση για άδικο θάνατο και η υπόθεσή τους έφτασε μέχρι το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο.

A healthcare worker looks at a cluster of cells for in vitro fertilisation. Frozen embryos can be used during this process

Στη σύμφωνη γνώμη του, ο ανώτατος δικαστής της Αλαμπάμα Tom Parker έγραψε: «Ακόμη και πριν από τη γέννηση, όλα τα ανθρώπινα όντα φέρουν την εικόνα του Θεού και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να σβηστεί η δόξα του.

«Ο λαός της Αλαμπάμα έχει δηλώσει ότι η δημόσια πολιτική αυτής της πολιτείας είναι ότι η αγέννητη ανθρώπινη ζωή είναι ιερή. Πιστεύουμε ότι κάθε ανθρώπινο ον, από τη στιγμή της σύλληψης, είναι φτιαγμένο κατ’ εικόνα του Θεού, δημιουργημένο από αυτόν για να αντανακλά την ομοιότητά του».

Η Dr Paula Amato, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, δήλωσε στους New York Times ότι η απόφαση της Αλαμπάμα ήταν «πολύ ανησυχητική». Οι ασθενείς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες ιατρικές και οικονομικές προκλήσεις εάν η απόφαση εμπόδιζε την κατάψυξη εμβρύων, είπε.

«Αυτό θα επηρεάσει δυσανάλογα τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα, τα μη λευκά άτομα και τη ΛΟΑΤ κοινότητα», πρόσθεσε.
Δες και αυτό!