Αλαμπάμα: Ανησυχίες μετά τη δικαστική απόφαση για τα «δικαιώματα των εμβρύων»

21/02/2024
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα έμβρυα έχουν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τα παιδιά, σε μια ανατριχιαστική απόφαση, που ακτιβιστές λένε ότι θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και στην άμβλωση, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απόφαση αναφέρει ότι οι πολιτειακοί νόμοι που προστατεύουν τα «αγέννητα παιδιά» ισχύουν και για εκείνα που «βρίσκονται εκτός βιολογικής μήτρας». Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί που κακομεταχειρίζονται τα έμβρυα ή κάνουν ένα λάθος που οδηγεί στην καταστροφή ενός από αυτά θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για φόνο.

Στην απόφαση αναγνωρίζεται ότι αυτό «θα σημαίνει ότι η δημιουργία κατεψυγμένων εμβρύων θα τερματιστεί στην Αλαμπάμα», διότι «κανένας λογικός ιατρικός πάροχος δεν θα συνέχιζε να παρέχει υπηρεσίες για τη διατήρηση κατεψυγμένων εμβρύων γνωρίζοντας ότι πρέπει να τα διατηρεί για πάντα ή να διακινδυνεύσει να έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο λόγω άδικου θανάτου».

Αυτό σημαίνει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, τα ανύπαντρα άτομα και όσα παλεύουν με την υπογονιμότητα στην πολιτεία, θα χάσουν την πρόσβαση στην πιο κοινή μέθοδο ΙΥΑ.

Η πρόσφατη διάταξη είναι συνέπεια της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022 να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade, η οποία έθεσε τις πολιτείες επικεφαλής των δικαιωμάτων άμβλωσης. Τώρα, καθώς οι νομοθέτες συζητούν για την απαγόρευση των αμβλώσεων και οι πολιτείες παραχωρούν όλο και περισσότερο νομικά δικαιώματα στα αγέννητα «παιδιά», η συζήτηση έχει αυξηθεί σχετικά με το αν τα έμβρυα λογίζονται ως ανθρώπινα όντα ή ως προσωπική ιδιοκτησία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να δωριστεί ή να καταστραφεί κατά βούληση.

«Αυτό είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν. Ανησυχούσαμε για το που θα οδηγήσει», δήλωσε η Barbara Collura, διευθύνουσα σύμβουλος της RESOLVE: The National Infertility Association, στο USA Today, με αφορμή την απόφαση της Αλαμπάμα. «Ανησυχούμε έντονα ότι αυτό πρόκειται τώρα να συμβεί και σε άλλες πολιτείες».

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα δύο υποθέσεων στις οποίες τρία ζευγάρια άσκησαν αγωγή μετά την τυχαία καταστροφή των εμβρύων τους, όταν ένας ασθενής του νοσοκομείου όπου φυλάσσονταν, εισήλθε στο δωμάτιο από μια «ανασφάλιστη πόρτα», σύμφωνα με την αγωγή.

Οι ενάγοντες, τους οποίους το δικαστήριο αναφέρει ως «γονείς πολλών εμβρυακών παιδιών», ισχυρίστηκαν ότι η κλινική γονιμότητας παραβίασε τον νόμο της πολιτείας περί παράνομου θανάτου ανηλίκου.

Κι όπως ήταν αναμενόμενο, οι «ακτιβιστές» κατά των αμβλώσεων χρησιμοποιούν ήδη την απόφαση για να υποστηρίξουν παρόμοιες πολιτικές σε άλλες πολιτείες. Η λοατκιφοβική ομάδα Liberty Counsel ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε την απόφαση της Αλαμπάμα σε μια συμβουλευτική γνωμοδότηση που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, σχετικά με μια προτεινόμενη συνταγματική τροπολογία στην πολιτεία που θα προστατεύει τα δικαιώματα στην άμβλωση.

Η οργάνωση δήλωσε ότι «επί του παρόντος, το Σύνταγμα της Φλόριντα προστατεύει τα δικαιώματα ενός “φυσικού προσώπου”» και ότι “η Liberty Counsel χρησιμοποιεί την απόφαση της Αλαμπάμα για να υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα της Φλόριντα, όπως και της Αλαμπάμα, επιβεβαιώνει ότι «ένα αγέννητο παιδί χαρακτηρίζεται ως ανθρώπινη ζωή, ανθρώπινο ον και πρόσωπο”».

Πηγή: LGBTQ Nation
Δες και αυτό!