Με ανάρτησή του στο Facebook, τόσο o Αύγουστος Κορτώ, όσο και ο σύζυγος του, Τάσος Σαμουηλίδης γιορτάζουν τα δεκαεπτά χρόνια σχέσης, και τα πέντε χρόνια με σύμφωνο συμβίωσης.

 «Σήμερα μας δώσατε απέραντη χαρά, με τις ευχές για την επέτειό μας»

 «Κι εγώ κι ο Τάσος, βέβαια, είμαστε παιδιά της παλιάς Ελλάδας: στην εφηβεία, η ιδέα πως οι άνθρωποι θα αποδέχονταν – πολλώ δε μάλλον με τόση τρυφερότητα – ένα ομόφυλο ζευγάρι, μας φάνταζε εξωπραγματική, όνειρο απατηλό. Δεν νομίζω καν να πιστεύαμε στην έννοια ‘ομόφυλο ζευγάρι’ – γιατί τα χρόνια εκείνα οι άντρες σαν εμάς ήταν, σε μεγάλο βαθμό, καταδικασμένοι σε χλεύη και μοναξιά.»

 «Δε φτάσαμε στο σήμερα ως διά μαγείας. Λίγο ν’ ανοίξεις το μυαλό – ώστε να δεις τον άνθρωπο καθαρά – κι η καρδιά θ’ ανοίξει διάπλατα.»

Ο εορτασμός της αγάπης τους μέσω των social media είναι απόρροια της συνολικής στάσης του Κορτώ και του Τάσου γύρω από το θέμα της ορατότητας. Όπως είχε δηλώσει ο Αύγουστος στην εκπομπή της Λένα Αρώνη, Art week:

«Ξέρω ανθρώπους κοινωνικά, είναι γνωστοί μου, είναι φίλοι μου, οι οποίοι θα σου πουν “ναι μωρέ, ξέρουν όλοι ότι είμαι γκέι, οπότε δε χρειάζεται να το πω.” Ότι μπορεί να έχουν μια σχέση πέντε, δέκα ετών και να μην έχουν ανεβάσει ποτέ μια φωτογραφία τους με τον σύντροφό τους. Δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν σε καμία περίπτωση. Είναι απόλυτα σεβαστή η ιδιωτικότητα του βίου τους. Αλλά, αν τους ανθρώπους αυτούς τους ακούνε άνθρωποι νεότεροι μπορούν να βοηθήσουν. Όπως μπορούν να βοηθήσουν οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί, οι αθλητές. Κάθε φορά, δηλαδή, που ακούω να λένε, με το που σβήνουν οι κάμερες, με το που κλείνουν τα μικρόφωνα “δε χρειάζεται να το πω, είμαι 70 χρονών, όλοι ξέρουν ότι είμαι λεσβία” δεν έχει σημασία, πες το. Μια λεσβία 15 χρονών… θα αλλάξεις την ζωή της.» 

Το μήνυμα του Κορτώ: “Σας εκλιπαρώ, μην σιωπάτε άλλο…”