Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια: Οι Γάμοι της Τήλου

03/06/2024
Στις 3 Ιουνίου 2008, δύο ομόφυλα ζευγάρια, ένα αντρών κι ένα γυναικών, «ανέβηκαν τα σκαλιά» του δημαρχείου της Τήλου για να συνάψουν πολιτικό γάμο, ο οποίος τελέστηκε από τον Τάσο Αλιφέρη, τότε Δήμαρχο Τήλου.

Οι γάμοι αυτοί, που έμειναν στην ιστορία ως οι «Γάμοι της Τήλου», ουσιαστικά αποτέλεσαν την κορυφαία δράση της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) στην στρατηγική της για την ισότητα στο γάμο.

Η ΟΛΚΕ, βασιζόμενη στο σημαντικό επιχείρημα ότι ο νόμος για τον πολιτικό γάμο (Ν.1250/1982) δεν χρησιμοποιεί έμφυλη γλώσσα και αναφέρεται απλώς σε «άτομα», ήδη από τις αρχές του 2008 ενημέρωσε για την πρόθεσή της να υποστηρίξει ζευγάρια που ήθελαν να ενωθούν με πολιτικό γάμο. Στην αναζήτηση της ΟΛΚΕ ανταποκρίθηκε μόνο ένας δήμαρχος, ο Δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, υποστηριζόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η υπόθεση κρίθηκε δικαστικά σε πρώτο βαθμό το 2009, σε δεύτερο βαθμό το 2011 και από τον Άρειο Πάγο το 2017, ο οποίος και επιβεβαίωσε την ακυρότητα των Γάμων της Τήλου.

Δεν ξεχνάμε τα πρόσωπα πρωταγωνιστές αυτής της σημαντικότατης στιγμής της ιστορίας του κινήματός μας:

– την Ευαγγελία Βλάμη,

– την Ερμεία (Όλγα Μαρί Καποδίνη),

– τον Δημήτρη Τσαμπρούνη και

– τον Θέμη Κατσαγιάννη

Η Ευαγγελία και η Ερμεία δεν είναι πια κοντά μας. Το ίδιο και ο τότε Δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης. Θυμόμαστε με πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη το έργο τους για την κοινότητά μας.

Το να μαθαίνουμε την ιστορία μας, πάντα και με κριτική ματιά, βοηθάει στο να αναγνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε αλλά αντίθετα κερδήθηκε με σκληρό ακτιβιστικό αγώνα και οφείλουμε να συνεχίσουμε τον ίδιο αγώνα για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: Prisma.gr
Δες και αυτό!