Το Μπαγκλαντές εγκαινίασε το πρώτο ισλαμικό κολέγιο για τρανς μουσουλμάνες/ους στην πόλη της Ντάκα. Μέχρι 150 τρανς άτομα θα έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν στο κολέγιο, το οποίο ονομάζεται Dawatul Quran Third Gender Madrasa, σύμφωνα με τους The Times of India.

Το κολέγιο άνοιξε στις 6 Νοεμβρίου, με 40 τρανς άτομα να έχουν εγγραφεί μόνο την πρώτη του μέρα.

Οι τρανς μαθήτριες/τές στο Μπαγκλαντές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ισλαμική διδασκαλία στο κολέγιο, ενώ ένα ξεχωριστό τμήμα θα προσφέρει, επίσης, τεχνική εκπαίδευση.

Η τρανς Nishi μίλησε για την «τεράστια χαρά» της που είχε και πάλι πρόσβαση στην εκπαίδευση στο Μπαγκλαντές.

Μια τρανς μαθήτρια που ονομάζεται Nishi, η οποία είναι 27 ετών, είπε ότι εκδιώχθηκε από το σχολείο της, όταν ήταν ακόμα παιδί, αφού οι δάσκαλοι έμαθαν για την ταυτότητα του φύλου της.

«Έφυγα από το σπίτι, όταν ήμουν πέντε-έξι ετών», είπε. «Πηγαίνω και πάλι στο σχολείο μετά από τόσα χρόνια. Είναι μια στιγμή τεράστιας χαράς για μένα.” 

Η Nishi είπε ότι της αρέσει το μακιγιάζ και το ράψιμο και ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να βρει δουλειά.

«Θέλω να μάθω κάτι πριν βγω στην αγορά εργασίας. Δε θα χρειαστεί να ψάχνω από εδώ κι από εκεί για να ζήσω τότε.” 

Εν τω μεταξύ, μια άλλη τρανς γυναίκα, η οποία δεν κατονομάστηκε, είπε στο AFP:

“Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει με τους πιο μισητούς τρόπους.”

Μας αρνείται οποιαδήποτε αγάπη ή ευτυχία. Δεν μπορώ να εκφράσω τη θλίψη μας αρκετά. Κανείς δε θα καταλάβαινε.

«Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουμε στα τζαμιά. Εάν κάποια από εμάς εισέλθουμε σε ένα τζαμί, τότε οι άλλοι μας ταπεινώνουν. Ως άνθρωπος και ως μουσουλμάνα, αναρωτιέμαι γιατί δεν επιτρέπεται να είμαστε μέρος της κοινωνίας;” 

Σε μια ομιλία προς τις μαθήτριες/τές, ο Abdur Rahman Azad, ιδρυτής του σχολείου, δήλωσε: «Κατηγορούμε συχνά τα χιτζάρα (τρανς άτομα) για τον υποτιθέμενο ανιδιοτελή τρόπο ζωής τους. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι εκείνα που πρέπει να κατηγορηθούν.” 

«Μάλλον, εμείς ως κοινωνία πρέπει να κατηγορούμαστε. Δε θα τα αφήσουμε να πάνε σχολείο, να παρακολουθήσουν σεμινάρια ή να μπουν στο πανεπιστήμιο. Δε θα τα αφήσουμε να έχουν μια καλή δουλειά. Τι άλλο θα κάνουν;”

“Ως άνθρωπος και ως μουσουλμάνος, αναρωτιέμαι γιατί δεν επιτρέπεται να είμαστε μέρος της κοινωνίας;” 

Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια τρανς άτομα που ζουν στο Μπαγκλαντές.

Οκτώ άνδρες κατηγορούνται για τη δολοφονία LGBT ακτιβιστών στο Μπαγκλαντές