Το Μπαγκλαντές καταδίκασε σε θάνατο έξι άνδρες για τη δολοφονία ΛΟΑΤ+ ακτιβιστών

0
180

Έξι μέλη μιας ισλαμιστικής στρατιωτικής ομάδας καταδικάστηκαν σε θάνατο την Τρίτη από ένα δικαστήριο στο Μπαγκλαντές για τη βίαιη δολοφονία δύο ΛΟΑΤ+ ακτιβιστών.

Ο 35χρονος Xulhaz Mannan ιδιοκτήτης του πρώτου ΛΟΑΤ+ περιοδικού στο Μπαγκλαντές και ο 25χρονος ηθοποιός Mahbub Rabbi Tonoy βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμα του Mannan στην πρωτεύουσα Ντάκα, τον Απρίλιο του 2016.

Οι δολοφονίες ήταν μέρος μιας σειράς επιθέσεων ενάντια σε άθεους bloggers, ακαδημαϊκών, ΛΟΑΤ+ ακτιβιστών που συγκλόνισαν τη χώρα, κάνοντας πολλούς να κρυφτούν ή να φύγουν στο εξωτερικό.

Από τους οκτώ κατηγορούμενους στην υπόθεση, έξι κρίθηκαν ένοχοι για φόνο και καταδικάστηκαν σε θάνατο, δήλωσε ο εισαγγελέας Γκόλαμ Σαρβάρ Χαν.

Το Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους έξι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (Ansar Ullah Bangla), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις δολοφονίες περισσότερων από δώδεκα ακτιβιστών.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης των ανδρών, Nazrul Islam, δήλωσε ότι θα ασκήσουν έφεση στις ποινές τους.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση. Τουλάχιστον μετά από πολύ καιρό, δικαιωνόμαστε», δήλωσε ο Shahanur Islam, ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής.

«Αλλά ως ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαι κατά της θανατικής ποινής, προτιμώ τηνισόβια κάθειρξη … αντί για θανατική ποινή», δήλωσε χαρακτηριστικά.