Μαζικές αντιδράσεις κατά της JK Rowling για νέα τρανσφοβικά tweets

Τα σχόλια της JK Rowling στο twitter ξεσηκώνουν και πάλι τη βρετανική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το Σάββατο, 12 Μαρτίου, η Βρετανίδα συγγραφέας του Χάρι Πότερ και άλλων έργων υποστήριξε ότι «αμέτρητοι γκέι άνθρωποι» έχουν έρθει σε επαφή μαζί της εκφράζοντας την άποψη ότι τα δικαιώματα των τρανς «υπονομεύουν» τα δικαιώματα των γυναικών.

«Όπως και οι γυναίκες», έγραψε, «δέχονται επίθεση -ιδιαίτερα οι λεσβίες- επειδή δεν επιθυμούν να επαναπροσδιοριστούν επειδή αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ιδεολογική γλώσσα που θεωρούν προσβλητική».

Η 56χρονη Ρόουλινγκ αγγίζει ξανά το θέμα των δικαιωμάτων των τρανς μετά την εμφατική δήλωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer ότι “οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες” και ότι “αυτός είναι ο νόμος” σε συνέντευξή του το Σάββατο στην εφημερίδα The Times.

Κληθείς να ορίσει τι είναι γυναίκα, ο Starmer εξήγησε ότι σύμφωνα με τον νόμο του 2004 για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τον νόμο του 2010 για την ισότητα, που αποτελούν και τα δύο σημεία αναφοράς του νόμου για την αναγνώριση του φύλου και τη μη διάκριση αντίστοιχα, “οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες”.

Διαφωνώντας με τα σχόλια του πρώην εισαγγελέα, η Ρόουλινγκ υποστήριξε ότι ο Starmer “παραποίησε το δίκαιο περί ισότητας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι το Εργατικό Κόμμα δεν μπορεί πλέον να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών”.

“Ο θυμός”, λέει η Rowling, έχει παγιωθεί μεταξύ των γυναικών και των queer ανθρώπων “πέρα από τις κομματικές γραμμές”.

Αλλά για αναρίθμητα LGBT+ άτομα, οι απόψεις της Rowling σχετικά με τις τρανς ταυτότητες και την πολιτική σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις δικές τους.

“Είμαι εδώ, είμαι γκέι, ο σύζυγός μου επίσης και ο συγκάτοικός μας”, έγραψε στο Twitter το είδωλο του RuPaul’s Drag Race UK Divina De Campo. “Διαχειριζόμαστε χώρους LGBTQ για 20 χρόνια”.

“Αυτό που κάνετε είναι ντροπή, βλάπτετε τα τρανς άτομα και τα ΛΟΑ+ άτομα με τη ρητορική σας”.

Η Divina De Campo δεν ήταν η μόνη, που αντέδρασε έντονα.

Σε συνομιλίες με το PinkNews καθώς και στο hashtag “JK Doesn’t Speak For Me”, queer άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να υποστηρίξουν αποφασιστικά τα δικαιώματα των τρανς.

Για τη Lisa Power, μια 68χρονη ακτιβίστρια για τη σεξουαλική υγεία, η ρητορική της Rowling είναι πολύ οικεία, όπως δήλωσε στο PinkNews. Τα έχει ξαναδεί όλα αυτά.

Η Power είπε ότι όταν τσακώνεται με τρανσφοβικούς στο Twitter, της λένε τακτικά ότι δεν μπορεί να είναι λεσβία επειδή είναι υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς: “Δεν ήξερα ότι υπήρχαν εξετάσεις για την καταλληλότητα”, αστειεύτηκε.

“Είναι θλιβεροί”, πρόσθεσε η Power αναλογιζόμενη το πώς κάποιοι αντι-τρανς queer άνδρες έχουν γίνει οι ίδιοι οι “γεροξεκούτηδες” εναντίον των οποίων κάποτε διαδήλωναν. “Και είμαι βαθιά ευγνώμων που δεν μου έχει συμβεί αυτό”.

“Το να είσαι φεμινίστρια σημαίνει να θέλεις την ισότητα για όλους, cis και trans”, δήλωσε η Julie Cohen, μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα και συγγραφέας μπεστ σέλερ με έδρα το Ρέντινγκ.

“Ως γυναίκα της ίδιας γενιάς με την JK Rowling, είμαι θυμωμένη που επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη σημαντική της δύναμη για να χτυπήσει τα τρανς άτομα.

“Και ως συγγραφέας, λυπάμαι που δεν αφιερώνει χρόνο για να ακούσει και να μάθει από τους χωρίς αποκλεισμούς queer θαυμαστές της. Δεν μιλάει εκ μέρους μου, ούτε εκ μέρους της LGBTQ+ κοινότητας”.

“Η Ρόουλινγκ απλώς συνεχίζει να μιλάει για κάτι με το οποίο δεν έχει καμία σχέση και για το οποίο δεν γνωρίζει τίποτα”, δήλωσε η Maitiú, μια 21χρονη αμφιφυλόφιλη φοιτήτρια με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

“Σίγουρα έχει επιρροή”, πρόσθεσε, “αλλά μόλις ο κόσμος δει ότι τα queer άτομα που συμφωνούν μαζί της και για τα οποία μιλάει δεν υπάρχουν και στην πραγματικότητα την αγνοούν, ο κόσμος θα αρχίσει να την αγνοεί κι αυτός”.

“Η JK Rowling δεν μιλάει εκ μέρους μου”, δήλωσε η Victoria Wood, μια 33χρονη queer γυναίκα και συγγραφέας με έδρα το Σέφιλντ της Αγγλίας. “Αν δεν υπήρχε η υποστήριξη των τρανς αδελφών μας την εποχή του Stonewall, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αυτοί που είμαστε”.

“Έχω παρατηρήσει ότι η τρανσφοβία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από την JK Rowling, οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη έως καθόλου κατανόηση του πώς είναι να είσαι τρανς και του αγώνα που αντιμετωπίζεις”, δήλωσε ο Nelson Okaraoh-Dae, 23χρονος υπάλληλος που ζει στο Newcastle Upon Tyne.

“Δεν νομίζω ότι τα δικαιώματα των τρανς αφαιρούν τη φωνή της κοινότητας των ΛΟΑ”, προσθέτει, “νομίζω ότι επιτέλους μας επιτρέπουν να είμαστε πραγματικά όσο πιο ανοιχτοί μπορούμε.”

“Δεν θα είχα ποτέ συνειδητοποιήσει ότι είμαι περισσότερο αυτός/αυτή στην έκφραση του φύλου μου. Θα συνέχιζα να προσποιούμαι ότι είμαι κάτι υπερ-αρσενικό”.

Η Jo Guiste, μια 22χρονη χημικός ερευνητής από το Leeds, δήλωσε ότι τα σχόλια της Rowling θα “διασπάσουν την κοινότητά μας”, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, δηλαδή.

“Μέρα με τη μέρα, τα τρανς αδέλφια μας παλεύουν για το δικαίωμα να υπάρχουν απλώς ως ο εαυτός τους”, είπε, “το πιο βασικό δικαίωμα που μπορεί να έχει κάθε άνθρωπος.”

“Ωστόσο, η αηδιαστική ρητορική της απλώς τους διασύρει. Διαδίδει το μίσος με το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, κάτι που είναι απλά ύπουλο”.

https://avmag.gr/322630/i-ermioni-richnei-mpichti-kata-tis-jk-rowling-kai-to-twitter-pairnei-fotia/

Η JK Rowling έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι είναι “τρανσφοβική”.

“Γνωρίζω και αγαπώ τα τρανς άτομα. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια”.

Η Ρόουλινγκ πρόσθεσε ότι “σέβεται” τους τρανς ανθρώπους και “αν” υφίσταντο διακρίσεις “με βάση το γεγονός ότι είναι τρανς”, θα διαδήλωνε στο πλευρό τους.

“Καλωσορίζω τους τρανς φίλους μου και όλους τους άλλους και άνθρωποι σαν τον JKR δεν μιλούν εκ μέρους μου”, δήλωσε η Ρεμπέκα, μια πανσεξουαλική γυναίκα και 38χρονη λογιστής στο Νότιο Γιορκσάιρ.

“Οι τρανσφοβικοί με αρρωσταίνουν”, πρόσθεσε.

Τις τελευταίες δύο μέρες, η Ρόουλινγκ δεν έχει σταματήσει να κάνει retweet σε ορισμένους λογαριασμούς twitter που υποστηρίζουν την άποψή της και δηλώνουν γκέι ή λεσβίες. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που σβήνουν τα tweet τους αμέσως μετά…

Δείχνει όμως μία γυναίκα η οποία έχει άπλετο χρόνο να διασπείρει τη διχόνοια μεταξύ τρανς και σις γυναικών, με όποιον τρόπο μπορεί και από όποιο βήμα της δοθεί.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!