Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πατέρας της Brianna Ghey καλεί τον Rishi Sunak να απολογηθεί για αντί-τρανς αστείο

08/02/2024
από
Ο πατέρας της Brianna Ghey, της τρανς έφηβης που δολοφονήθηκε στην Αγγλία, απαίτησε από τον Rishi Sunak να απολογηθεί για μια αντί-τρανς ατάκα του κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ενώ στην αίθουσα βρισκόταν και η μητέρα της έφηβης.

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός αστειευόμενος είπε ότι ο πρόεδρος των Εργατικών άλλαξε γνώμη σχετικά με τον «ορισμό της γυναίκας», κατηγορώντας τον ότι «αθέτησε κάθε προεκλογική υπόσχεση».

Ο Peter Spooner, ο πατέρας της Ghey – η οποία δολοφονήθηκε βίαια πέρυσι – δήλωσε ότι ένιωσε «αηδιασμένος» με τα χλευαστικά σχόλια του Sunak στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο ίδιος δήλωσε στο Sky News: «Ως πρωθυπουργός της χώρας μας, το να κάνει εξευτελιστικά σχόλια, ανεξάρτητα από το αν αυτά σχετίζονται με συζητήσεις στη Βουλή, είναι απολύτως απάνθρωπο.

«Οι ταυτότητες των ανθρώπων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο και προσωπικά αισθάνομαι σοκαρισμένος από τα σχόλιά του και πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για αυτά».

Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Sunak είχε δηλώσει για τον Starmer: «Νομίζω ότι έχω μετρήσει σχεδόν 30 αλλαγές τον τελευταίο χρόνο. Συντάξεις, προγραμματισμός, μισθοί στον δημόσιο τομέα, δίδακτρα, παιδική μέριμνα, δεύτερο δημοψήφισμα, ορισμός της γυναίκας, αν και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ήταν μόνο το 99% της ανατροπής».

Αφού σηκώθηκε για να απαντήσει, ο Starmer απάντησε: «Από όλες τις εβδομάδες επέλεξες να το πεις σήμερα αυτό, όταν η μητέρα της Brianna είναι σε αυτή την αίθουσα. Ντροπή».

Ο Sunak, ο οποίος έχει ακουστεί να χλευάζει τις τρανς γυναίκες σε βίντεο που διέρρευσε πέρυσι, δεν απολογήθηκε για το σχόλιο αυτό, ενώ του ζητήθηκε να το κάνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι το σχόλιο ήταν τρανσφοβικό, σημειώνοντας ότι είναι «θεμιτό για τον πρόεδρο ενός κόμματος να επισημαίνει τέτοιες αλλαγές».

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε τότε: «Δεν πιστεύουμε ότι η χώρα θέλει ή αξίζει έναν πρωθυπουργό που χαίρεται να χρησιμοποιεί τις μειονότητες ως σάκο του μποξ.

«Τα σχόλιά του ήταν βαθιά προσβλητικά για τα τρανς άτομα. Θα πρέπει να το αναλογιστεί και να ζητήσει συγγνώμη».

Την περασμένη Παρασκευή (2 Φεβρουαρίου), τα ονόματα των δύο εφήβων δολοφόνων της Brianna ανακοινώθηκαν, καθώς το ζευγάρι καταδικάστηκε για τη δολοφονία της μαθήτριας τον Φεβρουάριο του 2023. Τη μαχαίρωσαν 28 φορές.
Δες και αυτό!