Ιαπωνία: Η αντιπολίτευση κατέβασε νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

07/03/2023
από
Ιαπωνία
Ιαπωνία

Ιαπωνία: Η αντιπολίτευση κατέβασε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Η Ιαπωνία είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα της G7, που δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και δεν έχει νομική προστασία για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία κατέβασε ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων στη χώρα, ελπίζοντας να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής των G7 τον Μάιο.

Το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας υπέβαλε σήμερα το εν λόγω νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, προτείνοντας την τροποποίηση της διατύπωσης στον Αστικό Κώδικα της χώρας που περιγράφει τον γάμο ως ένωση μεταξύ συντρόφων διαφορετικών φύλων. Το κόμμα είχε ήδη υποβάλει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο το 2019, αλλά δεν συζητήθηκε στο κοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος, Chinami Nishimura, σχολίασε την εισαγωγή του νομοσχεδίου, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι διάκριση, εάν ο γάμος αναγνωρίζεται νομικά για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όχι για ζευγάρια του ίδιου φύλου».

Η Ιαπωνία πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των προηγμένων δημοκρατιών των G7 τον Μάιο και είναι η μόνη χώρα των G7 που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida υπέγραψε ένα έγγραφο που επιβεβαίωσε τις «κοινές αξίες» των μελών των G7 και τη δέσμευση να «διασφαλίσουν ότι όλοι – ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή την έκφραση ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό – έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και προστατεύονται από τις διακρίσεις και τη βία».

Παρά το γεγονός αυτό, η σημερινή ιαπωνική κυβέρνηση ήταν επιφυλακτική σχετικά με τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων, με πολλά από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ισότητα του γάμου υπέρ του σεβασμού των «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχθηκε πυρά πρόσφατα αφού είπε ότι η απαγόρευση των γάμων ομοφύλων στη χώρα «δεν είναι αντισυνταγματική».

«Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση του γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι άδικη διάκριση από το κράτος», είπε όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση.

Αρκετά ζευγάρια στην Ιαπωνία απέτυχαν αγωγές ενώπιον τοπικών δικαστηρίων ισχυριζόμενα ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα δικαστήριο στο Τόκιο έκρινε ότι, ενώ η ίδια η απαγόρευση δεν είναι αντισυνταγματική, η έλλειψη αναγνώρισης για τα ομόφυλα συνδικάτα αντιπροσώπευε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ιαπωνία: Μικτή απόφαση για την ισότητα του γάμου από δικαστήριο
Δες και αυτό!