Και όμως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πιστεύει ότι το να απαγορεύεται η ισότητα στον γάμο δε συνιστά διάκριση

02/03/2023
από
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, επέμεινε ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα δεν συνιστά διάκριση.

Ο Kishida προκάλεσε αρκετά αρνητικά σχόλια την περασμένη Τρίτη, αφού ισχυρίστηκε ότι «η απαγόρευση γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου» δεν αποτελεί «άδικη διάκριση από το κράτος».

Οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες την επόμενη μέρα, όταν δήλωσε ότι «το να βλέπει κανείς τον γάμο ως θεσμό που αφορά αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια δεν είναι αντισυνταγματικό».

Αρνήθηκε, ωστόσο, τις κατηγορίες για προκατάληψη και ομοφοβία.

Τα σχόλιά του έγιναν εν μέσω αυξανόμενων δημόσιων εκκλήσεων να επιτραπεί στα  ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν.

Επί του παρόντος, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης και αυτό μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Τόκιο.

Το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια κληρονομικά δικαιώματα, δικαιώματα τεκνοθεσίας ενώ δεν δίνουν καν τη δυνατότητα επίσκεψης σε νοσοκομείο, σε περίπτωση που κάποιος/α σύντροφος βρίσκεται σε επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ενώ αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια στην Ιαπωνία έχουν υποβάλει αιτήσεις για να χαρακτηριστεί η απαγόρευση ως αντισυνταγματική, όλες έχουν απορριφθεί από τα ανώτατα δικαστήρια.

Ο Kishida έχει πει στο παρελθόν ότι η ισότητα στον γάμο «θα μπορούσε να αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων για την οικογένεια, την αίσθηση των αξιών και την κοινωνία».

Κάποιοι ήταν αισιόδοξοι αφού συναντήθηκε με ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες τον Φεβρουάριο. Η συνάντηση οργανώθηκε αφού ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απολύσει έναν από τους ανώτερους βοηθούς του τον Ιανουάριο λόγω σχολίων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.
Δες και αυτό!