Ιαπωνία: Μικτή απόφαση για την ισότητα του γάμου από δικαστήριο

02/12/2022
από
Ιαπωνία
Ιαπωνία

Μια πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου στην Ιαπωνία έφερε μικτά αποτελέσματα σχετικά με το ζήτημα της ισότητας του γάμου.

Ένα περιφερειακό δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την Τετάρτη την απαγόρευση της χώρας για την ισότητα των γάμων, αλλά έκρινε, επίσης, ότι η έλλειψη νομικής προστασίας για τις/τους γκέι συντρόφους και τις οικογένειές τους, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η Ιαπωνία είναι επί του παρόντος το μόνο κράτος μεταξύ των χωρών των G7, που δεν αναγνωρίζει την ισότητα του γάμου.

«Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά θετική απόφαση», είπε στο Reuters ο Nobuhito Sawasaki, δικηγόρος των εναγόντων. «Ενώ ο γάμος παραμένει μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και η απόφαση το υποστήριξε, σημείωσε, επίσης, ότι η τρέχουσα κατάσταση, χωρίς νομική προστασία για τις οικογένειες των γκέι ατόμων, δεν είναι καλή, και πρότεινε να γίνει κάτι γι’ αυτό».

«Χάρηκα που η απόφαση αναγνώρισε ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε οικογένειες», είπε ένας από τους ενάγοντες, ο Chizuka Oe, σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, σύμφωνα με τη VOA. “Αυτό είναι μόνο η αρχή.”

Το ιαπωνικό σύνταγμα ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και δεν αναγνωρίζει την ισότητα του γάμου. Τα ομόφυλα ζευγάρια αντιμετωπίζουν, επίσης, δυσκολίες με τα κληρονομικά την επιμέλεια των παιδιών, και τα δικαιώματα επίσκεψης στο νοσοκομείο. Επί του παρόντος, οι δήμοι που αντιπροσωπεύουν το 60% της χώρας παρέχουν πιστοποιητικά συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αυτά δεν παρέχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια προστασία με όσα απολαμβάνουν τα παντρεμένα στρέιτ ζευγάρια.

Οι ενάγοντες του Τόκιο είχαν υποστηρίξει ότι η απαγόρευση του γάμου ήταν αντισυνταγματική και ζήτησαν αποζημίωση 1 εκατομμυρίου γιεν (7.175 δολάρια). Το δικαστήριο απέρριψε τις αξιώσεις τους και τα αιτήματα αποζημίωσης, αλλά σημείωσε ότι η έλλειψη νομικής προστασίας της χώρας για τα ομόφυλα ζευγάρια παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Δες και αυτό!