Μνημόνιο συμφωνίας κατά της “διορθωτικής θεραπείας” υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Η είδηση έρχεται μετά την απολογία του Royal College Ψυχιάτρων Αγγλίας προς την LGB κοινότητα για τις «διορθωτικές θεραπείες» και «θεραπείες αποστροφής» πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Το μνημόνιο – το πλήρες κείμενο του οποίου υπάρχει στο δικτυακό στη σελίδα του Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου – καθιστά σαφές ότι η “διορθωτική θεραπεία” σε σχέση με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας αποστροφής) είναι ανήθικη, δυνητικά επιβλαβής και δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία.

Η “διορθωτική θεραπεία” είναι ο όρος για τη “θεραπεία” που υποθέτει ότι ορισμένοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί ή ταυτότητες φύλου είναι κατώτερες/οι από άλλες/ους και επιδιώκει να αλλάξει ή να τις/τους καταστείλει σε αυτή τη βάση.

Ο κύριος στόχος του μνημονίου είναι η προστασία του κοινού μέσω αυτής της δέσμευσης, ώστε να τερματιστεί η πρακτική της «διορθωτικής θεραπείας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό το μνημόνιο επικαιροποιείται προηγούμενη απόφαση που κυκλοφόρησε το 2015 στο Υπουργείο Υγείας, η οποία επικεντρωνόταν αποκλειστικά στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Το μνημόνιο έχει την υποστήριξης της LGBT οργάνωσης Stonewall.

Ο Nicola Gale, Πρόεδρος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, δήλωσε:

Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω αυτό το μνημόνιο συμφωνίας εξ ονόματος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Η κοινωνία μας υπάρχει για να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους και να προάγει την ισότητα, την ποικιλομορφία και την ένταξη σε όλα όσα κάνουμε. Είναι βασικό για τη δημόσια προστασία ότι το κοινό ενημερώνεται για τον κίνδυνο των «διορθωτικών θεραπειών» και ότι αυτές οι θεραπείες είναι ανήθικες και δεν υποστηρίζονται από ψυχολογικά στοιχεία. Η κοινωνία μας δεσμεύεται να τερματίσει αυτή την πρακτική.