“Δεν ξέρω γιατί ακόμη αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα! Τι πάει λάθος με τον κόσμο;”

11/08/2020

Ο Ινδός γόνος βασιλικής οικογένειας, ΛΟΑΤΚ+ ακτιβιστής, και σύμμαχος, Amar Singh, έδωσε μία συνέντευξη στο gaytimes, για το γιατί η γκέι θεραπεία μεταστροφής είναι “σατανική” , με ποιον τρόπο προσπαθεί να την εξαλείψει παγκοσμίως, και πώς οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την COVID-19 για να καταπιέσουν τα γκέι και τρανς δικαιώματα.

Από το 2018, ο Ινδός σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής του “εξωφρενικού” Άρθρου 377 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα – ο οποίος ποινικοποιεί τις ομόφυλες σχέσεις. Ο κώδικας ακυρώθηκε το 2009 και επαναφέρθηκε το 2013, καθιστώντας για ακόμη μια φορά την ομοφυλοφιλία παράνομη. Ο Singh, μαζί με άλλα άτομα, πραγματοποίησε εκστρατείες και πολέμησε για τη νομιμοποίηση, και τελικά άλλαξε πάλι τον νόμο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι ακόμη τέλεια το 2020. Ένα από τα επόμενα θέματα που στοχεύει να καταπολεμήσει ο Singh είναι η ΛΟΑΤΚ+ θεραπεία μεταστροφής.

“Συχνά εστιάζουμε στα θετικά: οι επιτυχίες, τις οποίες φυσικά πρέπει να γιορτάσουμε” είπε ο Singh. “Αλλά, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να αναγνωρίσουμε” .

“Ναι, το άρθρο 377 που ερμήνευε την ομοφυλοφιλία ως κάτι παράνομο, έχει καταπολεμηθεί, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚ+ δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι ομόφυλοι γάμοι ακόμα δεν επιτρέπονται στην Ινδία και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να μπορείς να παντρευτείς το πρόσωπο που αγαπάς και για εκατομμύρια άτομα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ας το αναλογιστούμε αυτό.” 

“Εξίσου άσχημο είναι το γεγονός πως υπάρχουν μόνο πέντε χώρες στον κόσμο που έχουν καταργήσει την θεραπεία μεταστροφής για τα παιδιά.” 

Πράγματι, η Γερμανία ήταν η πέμπτη χώρα, που απαγόρευσε τη θεραπεία μεταστροφής για ανήλικους, τον Μάιο αυτού του έτους. Οι υπόλοιπες ήταν η Μάλτα, το Εκουαδόρ, η Βραζιλία και το Ταϊβάν. Μας μένουν άλλες 190.

Ο Singh δίνει έμφαση στο γεγονός πως ακόμα και η Δύση έχει αποτύχει να προασπίσει αυτό το δικαίωμα με ομοφωνία. “Η θεραπεία μεταστροφής είναι εγκληματική! Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να εγκληματοποιήσουμε κάτι που είναι ήδη εγκληματικό!” λέει.

Το σκεπτικό πίσω από τη γκέι μεταστροφή είναι ότι μπορεί να “θεραπεύσει” την ομοφυλοφιλία. Και, όπως το θέτει το Stonewall, “κανένα άτομο δε θα πρέπει να ακούει πως η ταυτότητά του είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί.”

Κάποιοι κυριολεκτικά στέλνονταν σε κάποιο μέρος για να κάνουν αυτή τη “θεραπεία” – κάτι που κατά τον Singh ισοδυναμεί με βασανιστήριο, καθώς και ο ίδιος έχει περάσει χρόνο με εκείνους που έχουν υποστεί τέτοιου είδους θεραπείες στην Ινδία. Μετά, υπάρχει το πρόβλημα πως σε πολλά ΛΟΑΤΚ+ άτομα τους παρέχεται κατώτερη κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη, ως συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς.

Αυτήν τη βδομάδα μόνο, αποκαλύφθηκε πως εμφανίστηκε ένα εργασιακό σχέδιο από το NHS, το οποίο χαρακτήριζε τα ΛΟΑΤΚ+ εργαζόμενα άτομα, ως άτομα με αναπηρίες, ή με μια μακροχρόνια πάθηση – με το NHS της Αγγλίας να δημοσιοποιεί μια χαμερπή απολογία.

“Έχουν περάσει μόλις τριάντα χρόνια από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σταμάτησε να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια και έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από όταν ο ΠΟΥ σταμάτησε να θεωρεί ότι το να είσαι trangender είναι διαταραχή,” λέει ο Singh.

“Ο κόσμος περιμένει από τον ΠΟΥ να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, αλλά ποιος θα πολεμήσει για την ισότητα; Η ανάγκη για μια παγκόσμια δύναμη πίσω από αυτό το κίνημα είναι επιτακτική.” 

Αυτό στρέφει την προσοχή στο προφανώς άβολο γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο δε συγκαταλέγεται στη λίστα με τις χώρες που έχουν απαγορεύσει την γκέι μεταστροφή. Γίνεται μια εκστρατεία αυτή τη στιγμή, με ένα διαδικτυακό αίτημα που μετράει ήδη πάνω από 200 χιλιάδες υπογραφές. “Είμαι μία από αυτές, φυσικά,” λέει ο Singh, κατηγορώντας την παρούσα παγκόσμια επιδημία για την παρεμπόδιση ενός ακόμα φλέγοντος ζητήματος.

Έχοντας φτάσει περισσότερες από 100 χιλιάδες υπογραφές, το κοινοβούλιο οφείλει να λάβει υπόψιν αυτό το αίτημα. Αλλά, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αναγκάζεται να παραμείνει στην αναμονή, ενώ η προτεραιότητα δίνεται στην κρίση της COVID-19.

“Η στάση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει λόγω του κορονοϊού. Πώς γίνεται αυτό;” λέει με αγανάκτηση ο Singh. “Ο κορονοϊός έχει υπάρξει τόσο τραγικός και ένας εχθρός απέναντι σε πολλούς ανθρώπους – σίγουρα τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα. Χρειάζεται να επιταχύνουμε τα πράγματα!” 

Ο Singh είναι ο ιδιοκτήτης της Amar Singh Gallery στο Λονδίνο, η οποία ειδικεύεται σε εκθέσεις από μειονοτικές ομάδες – όπως οι γυναίκες και η ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα.

Ο ίδιος αναμένει την παρουσίαση μιας νέας έκθεσης για τον εορτασμό της κατάλυσης του άρθρου 377, αλλά είναι “στο έλεος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου” , η οποία ήταν να ανοίξει τις γκαλερί ξανά μέσα σε αυτές τις βδομάδες, πριν αποφασίσει να αλλάξει γνώμη, φοβούμενη μια αύξηση στην εξάπλωση του ιού.

“Θέλω να είναι ένας εορτασμός των ατόμων που έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθεια καταπολέμησής του. Εκείνων που σκοτώθηκαν, επειδή ήταν γκέι. Θέλω να εστιάζω στη θετική πλευρά των πραγμάτων – πως ο νόμος έχει αλλάξει – αλλά συγχρόνως να υπενθυμίζω στους άλλους για ποιο λόγο έπρεπε να αλλάξει και τι άλλο χρειάζεται να γίνει.” 

Ο Singh αντλεί έμπνευση από την οικογένεια του, η οποία έχει αναδυθεί από μια ιστορία αγώνων για την ισότητα. Η γιαγιά του Veena Singh, η οποία πέθανε το 2017, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία και ήταν σύμμαχος του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας, Jawaharlal Nehru. Ο πρόγονος του Singh, Rajkumari Amrit Kaur, οργάνωσε την πρώτη χορηγία στην Ινδία για την εκπαίδευση των γυναικών και ήταν ο πρώτος υπουργός Υγείας της Ινδίας και ακολούθησε μια εκστρατεία για την ισότητα μαζί με τον Mahatma Gandhi.

Ο Singh είναι επίσης στενός φίλος με τον ανοιχτά γκέι πρίγκιπα της Ινδίας, Manvendra Singh Gohil, του οποίου οι γονείς ζήτησαν από τους γιατρούς να τον “εγχειρίσουν” όταν ήταν παιδί, ώστε να θεραπευτεί από την ομοφυλοφιλία του.

“Δεν προσπαθώ να μειώσω καθόλου τι πέρασαν οι άνθρωποι στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά ναι, η θεραπεία μεταστροφής είναι σα να στέλνεσαι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης,” λέει. “Αυτό το λέω για να υπογραμμίσω τη βαρύτητα της θεραπείας μεταστροφής. Αυτά τα κέντρα παίρνουν νέα άτομα και τους λένε πως κάτι πάει λάθος με αυτό που είναι και με αυτούς που αγαπάνε.” 

“Στην Αγγλία και την Αμερική προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ηθικό-ψυχολογικές πρακτικές για να αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα τους. Μια σειρά από μπαρούφες! Προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να είναι αυτό που είναι.” 

Ο Singh προβληματίζεται ιδιαίτερα για την κατάσταση των πραγμάτων στην πατρίδα του – όπου έχει λάβει θανατικές απειλές στο παρελθόν για τη δράση του ως σύμμαχος.

“Σε χώρες όπως η Ινδία,” συνεχίζει, “τα άτομα δέχονται επιθέσεις και βασανίζονται: ακόμα και όταν είναι ψυχολογικό, τους λένε πως είναι στρέιτ. Δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν δεν αλλάξουν τη σεξουαλικότητα τους.” 

“Η πραγματικότητα είναι πως στην Αφρική, η Ινδία – ας μην αρχίσουμε καν με την Μέση Ανατολή – κακοποιούν σωματικά και πνευματικά γκέι άτομα σε αυτά τα κέντρα μεταστροφής. Αυτοί οι χώροι είναι διαδεδομένοι στις τριτοκοσμικές χώρες, όπου υπάρχει ήδη μια ρήξη στα ανθρώπινα δικαιώματα – δεν έχουν ούτε αυτή την προστασία!” 

“Εάν παρατηρήσεις τις στατιστικές, υπάρχουν τόσες πολλές αυτοκτονίες από άτομα που είχαν σταλθεί σε κέντρα μεταστροφής. Άνθρωποι βασανίζονται, ψυχολογικά ή με άλλους τρόπους. Ίσως επαναλαμβάνομαι, αλλά δε με νοιάζει, η λέξη βασανιστήριο ίσως κάνει τους άλλους να νιώθουν άβολα, αλλά φανταστείτε να είστε αυτοί που το ζουν.” 

Ο Singh προτρέπει τον κόσμο να δει το Boy Erased – μια βιβλιογραφική ταινία που βασίζεται στα απομνημονεύματα του Garrard Conley του 2016 με το ίδιο όνομα, στην οποία πρωταγωνιστεί η Nicole Kidman και ο Russell Crowe. Η ταινία εξιστορεί τι συνέβη, όταν ο Conley στάλθηκε όταν ήταν παιδί, σε έναν ψυχολόγο μεταστροφής, όπου του απαγόρευσαν να αποκαλύψει τις φρικτές μεθόδους και τα mind games που χρησιμοποιήθηκαν για να τον “κάνουν στρέιτ” . Η “θεραπεία” δε λειτούργησε φυσικά – και αργότερα μοιράστηκε τις εμπειρίες του με τον υπόλοιπο κόσμο στην αυτοβιογραφία του.

Δημιουργώ μια ιστοσελίδα στην οποία θα κατονομάζονται όλες οι χώρες στις οποίες το να είναι ένα άτομο ΛΟΑΤΚ+ είναι παράνομο και όπου η θεραπεία μεταστροφής είναι παράνομη. Θα δημοσιεύονται πληροφορίες για το πώς μπορούν τα άτομα να υποστηρίξουν άλλα άτομα σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου,” προσθέτει ο Singh, σε μια ακόμη προσπάθεια του να βοηθήσει στον αγώνα του καλού αγώνα.

Η Amar Singh Gallery θα ξανανοίξει με την προτεινόμενη έκθεση, όταν το επιτρέψουν οι κανονισμοί για την COVID-19. Ο Singh ελπίζει πως η ιστοσελίδα του θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες. 

 

 

 

 

 

 
Δες και αυτό!