Η “Ταυτοετερότητα” στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

16/04/2015

identalterityΣτο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της Ταυτοετερότητας, μέσα από την έκθεση “Ταυτοετερότητα – But Still in One Piece”.

Στόχος είναι να παρουσιαστούν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και λεσβιοφοβικών συμπεριφορών.

Πώς μπορεί η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία να εκφράσει πτυχές της έμφυλης ταυτότητας καθώς και έννοιες όπως επιθυμία, αποστροφή, οικειότητα, αποξένωση, μεταμφίεση και μεταμόρφωση στην βάση του αυτοπροσδιορισμού του φύλου; Υπάρχουν ταμπού και απαγορεύσεις, κοινωνικοί αποκλεισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και αποσιωπημένες ή επιβεβλημένες επιτελέσεις του φύλου στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον; Πώς διαμορφώνονται οι παραπάνω παράμετροι ανάλογα με τις ειδικότερες κοινωνικές συνθήκες και ποιος ο ρόλος της εικαστικής παρέμβασης στην ανάδειξη πολλαπλών εκφράσεων του έτερου, του άλλου, που δομεί ωστόσο τον καθένα από εμάς ως ένα, ως όλο; Στη βάση μιας ανοιχτής, διεπιστημονικής προσέγγισης, με ποιους τρόπους μπορούν οι νέοι δημιουργοί να πειραματιστούν καλλιτεχνικά με ετερόκλητα γνωστικά πεδία, όπως αυτά της βιολογίας, των νέων τεχνολογιών, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της ρομποτικής;

Εκκινώντας από την παραδοχή, ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί μία σύνθετη, πολυπαραγοντική ταυτότητα που εκφέρεται μέσα από την γλώσσα, την εμφάνιση, τις συνήθειες και πολλούς ακόμη τρόπους, μας ενδιαφέρει να ερευνήσουμε τις εκφάνσεις του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ζήτημα της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού επανέρχεται σήμερα ως ζωτικό πεδίο αμφισβήτησης και διεκδίκησης ακόμη και σε κοινωνίες που έμοιαζε κεκτημένο. Η έννοια της ετερότητας, του ξένου ή του διαφορετικού ενυπάρχει μέσα στην ταυτότητα. Το ξένο ή το ανοίκειο είναι κομμάτι του εαυτού και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο σώμα θεωρητικών προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών προτάσεων.

Η έκθεση Ταυτοετερότητα – But Still in One Piece θα φιλοξενήσει τις προτάσεις καλλιτεχνών από την ελληνική, τη βαλκανική αλλά και τη διεθνή σκηνή. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα, προκειμένου να προσεγγίσει εικαστικά και θεωρητικά τα παραπάνω ερωτήματα, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ψηφιακά έργα (βίντεο ή ταινία μικρού μήκους μέγιστης διάρκειας 10’, ψηφιακή φωτογραφία, κυβερνοτέχνη/net.art, animation).

Υποβολή αιτήσεων: butstillinonepiece.plartform.gr
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 14 Μαΐου 2015
Περισσότερες παραπομπές για την έρευνα του identalterity 2015 εδώ

plartform-identalterity-teliko

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!