Χωρίς διαχωρισμούς φύλου και ηλικίας οι 4 ομάδες των κριτών στο X-Factor

Το παράδειγμα του ιταλικού X-Factor, ακολουθεί το ελληνικό X-Factor στο Mega, που έκανε πρεμιέρα απόψε. Η ιταλική εκδοχή του σόου κατήργησε τον Ιούνιο του 2021 για πρώτη φορά στον κόσμο, τη διάκριση των διαγωνιζομένων σε 4 ομάδες με βάση το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό (σόλο καλλιτέχνες ή group).

Σύμφωνα με τους Ιταλούς παραγωγούς, «θεωρούμε ότι αυτό το στοιχείο του format απέχει πολύ από την καθημερινή πραγματικότητα, ειδικά για τις γενιές που συμμετέχουν στο X-Factor».

«Θέλουμε να δούμε την ανάπτυξη των μουσικών ταλέντων χωρίς ταμπέλες ή διακρίσεις που δεν αφορούν την αξία και την ποιότητα των καλλιτεχνών».

Το X-Factor συνήθως χωρίζει τους διαγωνιζόμενους σε κατηγορίες ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθώς και για σόλο καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Ουσιαστικά, καταργώντας το φύλο, την ηλικία και τις κατηγορίες των μεμονωμένων καλλιτεχνών και των συγκροτημάτων, στην ελληνική έκδοση του X-Factor οι τέσσερις κριτές, Μαρία Ριζούπολη, Χρήστος Μάστορας, Στέλιος Ρόκκος και Μιχάλης Κουινέλης, θα επιλέξουν 12 φιναλίστ – τρεις ο καθένας – με βάση μόνο «τη μουσική τους πρόταση και το καλλιτεχνικό τους έργο».

Το ιταλικό X-Factor έχει προωθήσει αρκετά τοπικά ταλέντα που έχουν γίνει hitmakers, με πιο χαρακτηριστικό το glam rock συγκρότημα Måneskin, το οποίο κέρδισε πρόσφατα τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και στη συνέχεια μπήκε στο top 20 του βρετανικού chart.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!