Καλιφόρνια: Ουδέτερη ως προς το φύλο ζώνη στα καταστήματα παιδικών

11/10/2021
από
καταστήματα παιδικών
καταστήματα παιδικών

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε νόμο που απαιτεί από τα μεγάλα καταστήματα παιδικών να προβάλλουν προϊόντα, όπως παιχνίδια και οδοντόβουρτσες, με ουδέτερο ως προς το φύλο τρόπο.

Ο νέος νόμος, που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Gavin Newsom το Σάββατο (9 Οκτωβρίου), αναφέρει ότι τα καταστήματα λιανικής με «συνολικά 500 ή περισσότερους υπαλλήλους σε όλους τους κλάδους λιανικής στην Καλιφόρνια» πρέπει να πωλούν παιχνίδια και προϊόντα παιδικής φροντίδας, σε ζώνες ουδέτερες ως προς το φύλο.

Η νομοθεσία προσθέτει ότι η ουδέτερη ως προς το φύλο ζώνη πρέπει να εμφανίζει μια «λογική επιλογή» αντικειμένων, «ανεξάρτητα από το αν κυκλοφορούσαν παραδοσιακά είτε για κορίτσια είτε για αγόρια.»

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οποιοσδήποτε λιανοπωλητής αποτύχει να εισαγάγει ζώνες ουδέτερες ως προς το φύλο στο κατάστημά του υπόκειται σε πρόστιμο 250 δολαρίων για την πρώτη παράβαση ή 500 δολαρίων για μεταγενέστερες παραβάσεις.

Ο βουλευτής Evan Low, βουλευτής των Δημοκρατικών από το Σαν Χοσέ, που συνέταξε το νομοσχέδιο, ελπίζει ότι ο νόμος θα σταματήσει να «στιγματίζει» τα παιχνίδια και τα προϊόντα που θεωρούνται αποδεκτά για ορισμένα φύλα και θα επιτρέπει στα παιδιά απλώς να παίζουν.

«Κομμάτι όλου αυτού είναι να επιβεβαιωθεί ότι αν είσαι ένα μικρό κορίτσι μπορείς να βρεις ένα αστυνομικό αυτοκίνητο, ένα πυροσβεστικό όχημα, έναν περιοδικό πίνακα, ή έναν δεινόσαυρο», δήλωσε ο Low στους Los Angeles Times.

Και πρόσθεσε: «Και τότε ομοίως, αν είσαι αγόρι, αν είσαι πιο καλλιτεχνικός τύπος και θέλεις να παίξεις με glitter, γιατί όχι; Γιατί πρέπει να νιώθεις το στίγμα και να λες «Ω, αυτό πρέπει να με κάνει να ντρέπομαι» και να πρέπει να πας σε διαφορετικό τμήμα παιχνιδιών;»

Ο Low, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της νομοθετικής ομάδας της ΛΟΑΤΚΙ+ της Καλιφόρνιας, είπε ότι η κόρη ενός μέλους του προσωπικού ενέπνευσε το νομοσχέδιο. Θυμάται, πώς το κορίτσι αναρωτιόταν, γιατί έπρεπε να πάει στο τμήμα των αγοριών για να βρει ορισμένα παιχνίδια που την ενδιαφέρουν.

“Τα παιδιά έχουν έναν πολύ μοναδικό τρόπο να λένε πράγματα, που ακολουθούν την κοινή λογική”, δήλωσε ο Low. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό εμείς ως κράτος επιδεικνύουμε τις αξίες της διαφορετικότητας και της ένταξης.»

Τα Target, από τα μεγαλύτερα καταστήματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το 2015 ότι θα καταργήσει σταδιακά τη σήμανση με βάση το φύλο. Η απόφαση αυτή ήρθε λόγω της ανατροφοδότησης των πελατών, η οποία ανέφερε ότι η πρόταση «προϊόντα ανά φύλο» ήταν περιττή.

Η Toymaker Hasbro ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι το κλασικό παιχνίδι Mr Potato Head θα αποκτήσει ουδέτερο φύλο για να «προωθήσει την ισότητα και την ένταξη των φύλων». Το παιχνίδι θα είναι γνωστό ως Potato Head.

Ο Campbell Leaper, διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σάντα Κρουζ, δήλωσε στους Los Angeles Times ότι τα φύλα δημιουργούν ένα στίγμα στα παιδιά που δε συμμορφώνονται με το δίπολο, ή διερευνούν την ταυτότητα φύλου τους.

«Αλλά ακόμη και στα παιδιά που ταυτίζονται με το φύλο που τους έχει οριστεί από τη γέννηση, μπορεί να υπάρχουν κάποια παιδιά που θέλουν να παίξουν με μερικά από αυτά τα παιχνίδια, αλλά τελικά τα αποφεύγουν, επειδή δε θέλουν να θεωρηθούν με κάποιο τρόπο ανώμαλα», είπε ο Leaper.
Δες και αυτό!