Πέντε τρανς ιστορίες από το παρελθόν

235
Κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που έχει λογαριασμό στα social media έχει αναμφίβολα κουραστεί να ακούει την παρωχημένη ρητορική ότι οι κουήρ και ειδικά οι τρανς ταυτότητες είναι μια «σύγχρονη τάση». Η αλήθεια είναι όμως, ότι άτομα που αμφισβητούσαν το φύλο ήταν πάντα μέρος της ιστορίας.

Οι τρανς ιστορίες συνήθως αναπαρίστανται προβληματικά ή παραμένουν στην αορατότητα. Επίσης, είναι περίπλοκο να εφαρμόσεις σύγχρονους όρους σχετικά με το φύλο σε πρόσωπα που έζησαν πολύ πριν η έννοια του τρανς μπει στα δημόσια λεξικά, και που δεν είχαν την επιλογή να μοιραστούν τις αντωνυμίες τους.

Ωστόσο, ακριβώς όπως δεν υπάρχει ενιαία ή οικουμενική τρανς εμπειρία, αυτά τα πέντε άτομα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω, αποδεικνύουν ότι πάντα υπήρχαν άτομα που αποδομούσαν τους έμφυλους κανόνες, τα σκληρά δίπολα, και αμφισβητούσαν το φύλο που τους είχε αποδοθεί κατά τη γέννηση.

Ελαγάβαλος: Το άτομο που είχε τα αυτοκρατορικά ηνία της Ρώμης

Η σύντομη βασιλεία του δεν ήταν τόσο αδίστακτη ή βίαιη όσο άλλων, αλλά το όνομά του ήταν διαβόητο, καθώς οι αναφερόμενες διαμάχες αναστάτωσαν τα έμφυλα, πολιτιστικά και θρησκευτικά πρότυπα της ρωμαϊκής κοινωνίας.

Η αυτοκρατορία του ξεκίνησε το 218 μ. Χ. όταν ήταν μόλις 14 ετών. Σύμφωνα με πηγές, λέγεται ότι συχνά «επιδίωκε να αντιγράψει το ντύσιμο και τους τρόπους» των γυναικών, και φορούσε μακιγιάζ.

A bust of the Roman emperor Elagabalus, who is thought to have possibly been trans

Ένας συγγραφέας, ο Cassius Dio, αναφέρει ότι το ξεχωριστό αυτό πρόσωπο, αναζήτησε έναν χειρουργό για να πραγματοποιήσει αυτό που στη σημερινή εποχή είναι γνωστό ως επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, ενώ συνέχιζε να έχει άνδρες εραστές, μεταξύ των οποίων τον έναν τον ανέφερε ως «ο σύζυγος», ενώ περιέγραφε εκείνο ως «η σύζυγος». Η βασιλεία του διήρκεσε μόλις τέσσερα χρόνια προτού δολοφονηθεί σε ηλικία 18 ετών.

Frances Thompson: Το πρώτο τρανς άτομο που κατέθεσε ενώπιων του αμερικανικού Κογκρέσου

Η Thompson, μια πρώην σκλάβα, ήταν μια ακτιβίστρια κατά του βιασμού, και έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που κατάφερε να καταθέσει ενώπιων του αμερικανικού κογκρέσου, το οποίο διερευνούσε τη φυλετική σφαγή του Μέμφις το 1866, λίγο μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

Το φρικιαστικό έγκλημα αποτελείται από τρεις μέρες έντονης βίας κατά της Μαύρης κοινότητας του Μέμφις. Άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς, τραυματισμένους, και κατεστραμμένες γειτονιές.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, η Thompson και άλλα άτομα βιάστηκαν από μέλη του λευκού όχλου, πριν αυτός τα ληστέψει.

Η Μαύρη τρανς γυναίκα βρήκε το κουράγιο να μιλήσει κατά της σεξουαλικής βίας, κάτι που ήταν εξαιρετικά επαναστατικό για την εποχή.

Tamara Rees: Μια ηρωίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τη δεκαετία του 1950, η Rees βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όταν διάφορες εφημερίδες και περιοδικά αναφέρθηκαν στο ταξίδι της από τη μάχη στην πρώτη γραμμή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

Το τρανς είδωλο γεννήθηκε στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι το 1924. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, η Rees ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήταν διαφορετική επειδή «ήθελε να φαίνεται σωματικά σαν κορίτσι».

A black and white photo of Tamara Rees wearing a shirt, skirt and jacket with her hands on her hip. Rees made headlines across the US after she came out as trans

Το 1942, η Rees κατατάχθηκε στους αλεξιπτωτιστές και πολέμησε τους Ναζί και τις δυνάμεις του Άξονα στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη. Για τη δράση της, εκτός από το Χάλκινο Αστέρι, η τρανς ηρωίδα τιμήθηκε με μετάλλια από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, σύμφωνα με τα αρχεία του Άμστερνταμ.

Απολύθηκε από το στρατό το 1945 και τελικά ξεκίνησε το ταξίδι της φυλομετάβασης. Η ειδησεογραφική κάλυψη της δεκαετίας του 1950 περιγράφει λεπτομερώς πώς η 30χρονη τότε πρώην στρατιώτης υποβλήθηκε σε επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου στην Ολλανδία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων, παρακάλεσε το κοινό να αντιμετωπίζει τα τρανς άτομα, όπως εκείνη, με ευγένεια και σεβασμό.

Willmer Broadnax: Ένα Μαύρο τρανς αστέρι της gospel μουσικής

Γεννημένος το 1916, ο Broadnax ξεκίνησε το τραγούδι από όταν ήταν μικρός, στο σπίτι του στο Τέξας. Είχε μια επιτυχημένη καριέρα δεκαετιών ως τραγουδιστής gospel και ηχογράφησε κομμάτια με πολλά από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της εποχής του.

Ο Wilmer και ο αδελφός του, William, τραγουδούσαν στους St Paul Gospel Singers του Χιούστον, πριν μετακομίσουν τελικά στο Λος Άντζελες για να ακολουθήσουν μια μουσική καριέρα. Το 1939 και το 1940 εμφανίστηκαν με τους Southern Gospel Singers.

Τα αδέρφια δημιούργησαν τους Golden Echoes, επίσης γνωστούς ως Little Axe and the Golden Echoes, οι οποίοι έγιναν ένα «κορυφαίο συγκρότημα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940», σύμφωνα με τον Εθνικό Συνασπισμό Μαύρης Δικαιοσύνης (National Black Justice Coalition).

Ο άτυχος τραγουδιστής δολοφονήθηκε από το σύντροφό του το 1992, και η τρανς ταυτότητά του – ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αρσενικές αντωνυμίες από την ηλικία των 13 – αποκαλύφθηκε. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή.

Harry Allen: Ο τρανς καρδιοκατακτητής

Από το 1900 μέχρι και τη δεκαετία του 1920, ο Allen, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Harry Livingston, ήταν ένας από τους πιο περιβόητους άνδρες του Pacific Northwest. Όπου κι αν πήγαινε, ήταν γνωστός ως ταραχοποιός, παραβάτης, αλλά και ερωτιάρης.

Ο Allen γεννήθηκε το 1882 στην Ιντιάνα και μετακόμισε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον με την οικογένειά του, τη δεκαετία του 1890. Αυτοπροσδιοριζόταν ως άνδρας από μικρή ηλικία, και σε συνέντευξή του το 1908 είχε πει ότι «δεν του αρέσει να είναι κορίτσι» και ότι «δεν νιώθει κορίτσι».

Past As Prologue: Harry Allen In The Northwest And The Slow History Of Trans Acceptance - Northwest Public Broadcasting
Κομμάτι από εφημερίδα της εποχής. Πηγή: Wiki Commons

Δούλεψε ως λιμενεργάτης, πυγμάχος, κουρέας και μπάρμαν, ενώ περιστασιακά στρεφόταν και στην εγκληματική δραστηριότητα.

Ήταν επίσης διαβόητος για την επιτυχία του στις γυναίκες. Μέχρι τη στιγμή που ο Allen πέθανε από συφιλιδική μηνιγγίτιδα το 1922, είχε εμφανιστεί πολλές φορές στις εφημερίδες λόγω των ρομαντικών του κατορθωμάτων, και επειδή ζούσε ως ο αυθεντικός εαυτός του σε μια εποχή που η αμφισβήτηση των έμφυλων κανόνων θεωρούταν έγκλημα.

Πληροφορίες από PinkNews.