Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας δήλωσε ότι «κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αναγνωρίσει το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα ως εξτρεμιστικό και να απαγορεύσει τη δραστηριότητά του στη Ρωσία».

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε εάν επιδιώκει το κλείσιμο συγκεκριμένων ομάδων και οργανώσεων ή εάν ο χαρακτηρισμός θα ισχύει ευρύτερα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η προτεινόμενη απαγόρευση είναι η τελευταία εξέλιξη της μακροχρόνιας καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία, η οποία έχει κλιμακωθεί από τότε που η χώρα ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κατα καιρούς αναγνωρίσει ως εξτρεμιστικές αρκετές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ομάδες της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε το «ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα που δρα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για «εκδηλώσεις εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης κοινωνικού και θρησκευτικού μίσους». Δεν έδωσε, ωστόσο, κάποιες διευκρινίσεις, πέρα από το ότι η ακρόαση στο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου.

Η επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Sphere”, που υποστηρίζει τη ρωσική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, επέκρινε την ανακοίνωση.

«Οι ρωσικές αρχές ξεχνούν για άλλη μια φορά ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελείται από ανθρώπινα όντα», δήλωσε η Dilya Gafurova, η οποία έχει φύγει από τη Ρωσία.

Οι αρχές «δεν θέλουν απλώς να μας διαγράψουν από το δημόσιο πεδίο: θέλουν να μας απαγορεύσουν ως κοινωνική ομάδα», πρόσθεσε.

Ζωή στη σιωπή και στον φόβο

«Πρόκειται για μια τυπική κίνηση καταπιεστικών μη δημοκρατικών καθεστώτων… η δίωξη των πιο ευάλωτων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε η Gafurova. «Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Marie Struthers, κατήγγειλε μια «βαθιά κυνική κίνηση με στόχο την απανθρωποποίηση και τη δίωξη ολόκληρης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

«Μια ζωή στη σιωπή και στον φόβο της ταπείνωσης και της φυλάκισης – αυτό είναι το τίμημα που θέλει να επιβάλει το κράτος σε αμέτρητα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Ρωσία», πρόσθεσε η Struthers.

Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία η Ρωσία έχει επιταχύνει την εκστρατεία της κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων.

Τον Ιούλιο, οι νομοθέτες απαγόρευσαν την ιατρική παρέμβαση επιβεβαίωσης φύλου και τις διαδικασίες που επέτρεπαν στους ανθρώπους να διορθώσουν τα νομικά τους έγγραφα.

Ο βουλευτής Pyotr Tolstoy είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο αποσκοπούσε «στη δημιουργία φραγμού στη διείσδυση της δυτικής ιδεολογίας κατά της οικογένειας».

Οι ακτιβιστές δήλωσαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των τρανς ατόμων στη Ρωσία.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ενέκρινε, επίσης, ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ αναφορά, μια κίνηση με εκτεταμένες συνέπειες για την έκδοση βιβλίων και τη διανομή ταινιών.

Η Ρωσία είναι εδώ και χρόνια ένα αφιλόξενο περιβάλλον για όποιον οι απόψεις του διαφέρουν από τη σκληρή ερμηνεία των «παραδοσιακών αξιών» που προωθείται από το Κρεμλίνο και την Ορθόδοξη Εκκλησία.