Η Ουάσιγκτον D.C. θέσπισε νομοθεσία που θα απαγορεύει τη λεγόμενη υπεράσπιση του «γκέι πανικού» με σκοπό να δικαιολογήσει μια βίαιη απάντηση σε ένα άτομο του ίδιου φύλου.

Η ομοφοβική ή/και τρανσφοβική άμυνα χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να δικαιολογήσει τη βία εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριζαν, επίσης, την ίδια θεωρία όσον αφορά τα εγκλήματα εναντίον των τρανς ατόμων, λέγοντας ότι όταν κάποιο άτομο ανακαλύψει ότι ο σεξουαλικός του σύντροφος είναι τρανς, πανικοβάλλεται ή ξεσπά σε οργή και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τις πράξεις του.

Ενώ το τέχνασμα της αυτοάμυνας ήταν κοινώς αποδεκτό εδώ και δεκαετίες, ορισμένες πολιτείες άρχισε να απαγορεύεται την τακτική αυτή και ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχει απαγόρευση, η υπεράσπιση δεν επιτρέπεται από τις/τους δικαστές.

Το νομοσχέδιο της Ουάσιγκτον πήρε το όνομά του από την Bella Evangelista και τον Tony Hunter, μια τρανς γυναίκα και έναν γκέι άνδρα, δύο άτομα που σκοτώθηκαν από δράστες που προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι πανικοβλήθηκαν.

Η Evangelista πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον εραστή της, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν συνειδητοποίησε ότι ήταν τρανς. Ο Hunter ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου καθώς περπατούσε στο δρόμο από έναν άνδρα που ισχυρίστηκε ότι ο Hunter τον άγγιξε «με υπονοούμενο τρόπο» καθώς περνούσαν ο ένας δίπλα από τον άλλον.

Και οι δύο εγκληματίες προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως θύματα.

Η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, το Ιλινόις, η Νεβάδα, η Ουάσιγκτον, το Μέιν, το Ρόουντ Άιλαντ, το Νιου Τζέρσεϋ και το Κολοράντο απαγορεύουν την υπεράσπιση του «πανικού». Η American Bar Association καταδίκασε επίσης την άμυνα αυτού του τύπου.

Μια παρόμοια πρόταση εκκρεμεί στο Κογκρέσο, που θα απαγόρευε τη χρήση άμυνας πανικού στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Ωστόσο, 39 πολιτείες εξακολουθούν να επιτρέπουν την υποτιθέμενη αμυντική στρατηγική στα δικαστήρια.

Το νομοσχέδιο της D.C. ψηφίστηκε ομόφωνα. Ενημέρωσε ακόμη τη γλώσσα του νόμου περί εγκλημάτων μίσους της πόλης για να καταστήσει σαφέστερο ότι η προκατάληψη δε χρειάζεται να είναι ο μοναδικός παράγοντας παρακίνησης για ένα έγκλημα μίσους, αλλά μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες παρακίνησης ενός εγκλήματος.

Η δήμαρχος Muriel Bowser, η οποία πιστώθηκε από τα μέλη του συμβουλίου για την υποστήριξη του νομοσχεδίου, έχει δηλώσει ότι θα το υπογράψει.

Κατάργηση της νομικής υπεράσπισης περί «γκέι πανικού» στην Αυστραλία