Κατάργηση της νομικής υπεράσπισης περί «γκέι πανικού» στην Αυστραλία

03/12/2020
από
Αυστραλία, γκέι πανικός

Η Νότια Αυστραλία κατάργησε επιτέλους τη νομική υπεράσπιση περί «γκέι πανικού» για βίαια εγκλήματα.

Επίσημα, η υπερασπιστική αυτή γραμμή ονομάζεται νομικά προκλητική υπεράσπιση ή «γκέι υπεράσπιση». Οι κατηγορούμενοι μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να υποβαθμίσουν τις κατηγορίες δολοφονίας σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας, ισχυριζόμενοι ότι έγιναν βίαιοι, όταν ανακάλυπταν τη σεξουαλικότητα, ή την ταυτότητα του φύλου των θυμάτων τους.

Οι κατηγορούμενοι μπορούσαν, επίσης, να ισχυριστούν προσωρινή παραφροσύνη, λόγω του «γκέι πανικού» τους, για να αιτηθούν μείωση των ποινών, για άλλα βίαια εγκλήματα

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο τον Οκτώβριο.


Μια αναφορά συγκέντρωσε περισσότερες από 38.000 υπογραφές, προτρέποντας την κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία, που επιτρέπει την υπεράσπιση του «γκέι πανικού.»

Η Equality Australia & South Australian Rainbow Advocacy Alliance ξεκίνησε την αναφορά, με απεύθυνση προς τη Vickie Chapman, γενική εισαγγελέα της Νότιας Αυστραλίας.

Η εισαγγελέας Chapman είπε στο κοινοβούλιο:

«Η υπεράσπιση έχει επικριθεί για το ότι είναι περίπλοκη, μεροληπτική λόγω φύλου και για ενθάρρυνση της κατηγορίας των θυμάτων. Παρά το γεγονός ότι το αδίκημα ήταν σπάνια επιτυχημένο σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία του είναι προσβλητικό και απαράδεκτο.”

Η Νότια Αυστραλία ήταν το πρώτο κράτος στην Αυστραλία που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1975. Όλες οι άλλες πολιτείες και εδάφη της Αυστραλίας έχουν μεταρρυθμίσει τους νόμους τους για να καταργήσουν την υπεράσπιση του «γκέι πανικού». Η Βικτώρια ψήφισε νομοσχέδιο το 2005, ακολούθησαν η Δυτική Αυστραλία το 2008, και το Κουίνσλαντ το 2017. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του Κουίνσλαντ εξακολουθεί να περιλαμβάνει μια ρήτρα, που επιτρέπει την υπεράσπιση σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως καθορίζεται από μία/έναν δικαστή.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και η Βόρεια Επικράτεια έχουν μεταρρυθμίσει όλους τους νόμους τους, για να ορίσουν ότι η μη βίαιη σεξουαλική προέλαση, οποιουδήποτε είδους, δεν αποτελεί έγκυρη νομική υπεράσπιση. Αυτό απαγόρευσε ουσιαστικά και την υπεράσπιση του «γκέι πανικού».

Τέσσερις κατηγορούμενοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την άμυνα τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Michael Lindsay χρησιμοποίησε την υπεράσπιση του «γκέι πανικού» το 2011 για τη δολοφονία του Andrew Negre, τον οποίο μαχαίρωσε και σκότωσε στην Αδελαΐδα. Παρά την έφεση και τη δίκη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δολοφονία το 2016.

Μεταξύ 1993 και 1995, τουλάχιστον 13 κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν επιτυχώς την υπεράσπιση του «γκέι πανικού» μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ κινούνται, επίσης, προς την κατεύθυνση να καταστίσουν παράνομη τη νομική υπεράσπιση του «γκέι πανικού», με το Κολοράντο να γίνεται η 11η Πολιτεία που το έκανε τον Ιούλιο.

Το Νομικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέστησε στη Νότια Αυστραλία να καταργήσει την υπεράσπιση αυτή το 2018.

Η Lee Carnie, δικηγόρος του Κέντρου Νομικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε:

“Πρόκειται για έναν νόμο που είναι σαφώς ριζωμένος στις διακρίσεις, εντελώς αντίθετος με τα κοινοτικά πρότυπα και δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία.”

Η Nat Cook, βουλευτίνα του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter (1 Δεκεμβρίου):

«Το τέλος μιας μακράς μάχης σήμερα – η υπεράσπιση του «γκέι πανικού» τελικά καταργήθηκε στη Νότια Αυστραλία. Ένα τόσο σημαντικό βήμα για την ισότητα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!