Η.Π.Α.: Διαβατήριο για όλα τα άτομα με επιπλέον δείκτη «Χ»

01/07/2021
από
Η.Π.Α., διαβατήριο
Η.Π.Α.: Διαβατήριο για τρανς άτομα και επιπλέον δείκτης «Χ»

Τα διαβατήρια των ΗΠΑ θα έχουν μια επιλογή «Χ» στο πεδίο του φύλου και θα επιτρέπουν στις τρανς Αμερικανίδες και στους τρανς Αμερικανούς να αυτοπροσδιορίζονται σωστά σε ορισμένα ομοσπονδιακά έγγραφα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών χθες, Τετάρτη (30 Ιουνίου).

Η.Π.Α., διαβατήριο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκδίδει διαβατήρια, ανακοίνωσε έναν νέο δρόμο για τα τρανς, non-binary, και ίντερσεξ άτομα, όπου θα μπορούν να ενημερώσουν το πεδίο του φύλου στα έγγραφα ταυτοποίησής τους.

Οι τρανς Αμερικανοί θα είναι σε θέση να διορθώσουν τα έγγραφά τους, όταν πρόκειται για αίτηση και ενημέρωση τόσο των διαβατηρίων όσο και των Προξενικών Εκθέσεων Γέννησης στο Εξωτερικό, κάτι που ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αλλαγή στους ομοσπονδιακούς νόμους ταυτοποίησης από το 2010.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων υποχρεούνται να αντιμετωπίσουν εδώ και από καιρό μια δύσκολη πορεία για να διορθώσουν τα έγγραφά τους ως προς το φύλο, από τότε που ο πρόεδρος Barack Obama άνοιξε το δρόμο για να μπορούν να το κάνουν. Μέχρι τότε, τα έντυπα προσέφεραν μόνο τις επιλογές «άρρεν» και «θήλυ» και απαιτούσαν από τα άτομα που ήθελαν να διορθώσουν το πεδίο του φύλου, να καταθέσουν μια μορφή ιατρικής πιστοποίησης.

Αυτή η ανάγκη πιστοποίησης απαιτούσε συνήθως επίσκεψη σε γιατρό και λήψη μιας επίσημης επιστολής – κάτι που για όσα άτομα ζουν σε αγροτικές περιοχές, χωρίς ασφάλιση υγείας, ή που δεν έχουν κάνει coming out στους παρόχους τους, αυτό αποδείχθηκε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα.

Όμως δε θα είναι για πολύ ακόμη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σε δελτίο τύπου.

Το τμήμα θα «ενημερώσει αμέσως […] τις διαδικασίες μας για να επιτρέψει στα άτομα που θα αιτηθούν τα ίδια το πεδίο για το φύλο τους μεταξύ των «άρρεν» και «θήλυ» χωρίς να απαιτείται  πλέον ιατρική πιστοποίηση, ακόμη κι αν το φύλο που επιλεχθεί δεν ταιριάζει με αυτό που αναφέρεται σε άλλα έγγραφα όπως έγγραφα ιθαγένειας ή στην ταυτότητας.»

«Το τμήμα άρχισε να προχωρά στην προσθήκη ενός πεδίου για το φύλο για non-binary, ίντερσεξ και gender non-conforming άτομα που υποβάλλουν αίτηση για διαβατήριο ή CRBA», πρόσθεσε.

Ο Blinken προσπάθησε να τονίσει ότι η ενημέρωση των συστημάτων του τμήματος «θα πάρει χρόνο» και οι αξιωματούχοι «αξιολογούν» την καλύτερη διαδρομή προς αυτό.

Antony Blinken
Antony Blinken, 19 Ιανουαρίου 2021, Washington, DC. (Getty/Alex Edelman-Pool)

Παρέχοντας ένα επιπλέον πεδίο για το φύλο σε τη διαδικασία του αυτοπροσδιορισμού, η διοίκηση του Biden θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες καλούνται να αγωνίζονται πολλά τρανς, non-binary και ίντερσεξ άτομα με τα διαβατήριά τους όταν ταξιδεύουν, ενώ το πεδίο του φύλου τους υπογραμμίζεται ότι δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ποιες/οι/α είναι.

Ο Blinken σημείωσε ακόμη ότι το τμήμα θα συνεργαστεί με διακρατικούς συνεργάτες για να «εξασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία για το άτομο που έχει στην κατοχή του ένα διαβατήριο.»

«Σύμφωνα με τη δέσμευση της διοίκησης να ξανασυνδεθεί το υπουργείο με συμμάχους και εταίρους, προχωρά σε αυτά τα βήματα μετά από τη σημαντική διαβούλευση με ομοϊδεάτισσες κυβερνήσεις που έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες αλλαγές», συνέχισε.

«Εκτιμούμε επίσης τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας με την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, η οποία θα ενημερώσει για την προσέγγιση και τις θέσεις μας, όπως προχωρούν. Με αυτήν τη δράση, εκφράζω τη διαρκή δέσμευσή μας προς τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα σήμερα και στη συνέχεια.»

Οι ακτιβίστριες/ιστές υποστηρίζουν ότι χωρίς μια τέτοια δυνατότητα, η ανακριβής αναγνώριση μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να ταξιδέψουν, να υποβάλουν αίτηση για εργασία, ακόμη και να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο του κορονοϊού.

Η μετατόπιση της πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι αναμφίβολα ανακούφιση για το 42% των τρανς ατόμων που είναι επιλέξιμα να ψηφίσουν σε 45 αμερικανικές πολιτείες που έχουν ανακριβή έγγραφα, σύμφωνα με έκθεση του Williams Institute της UCLA School of Law.

Όμως, ενώ τα ομοσπονδιακά έγγραφα ταυτότητας εξομαλύνονται σταθερά από αξιωματούχους της διοίκησης, σε επίπεδο πολιτείας, οι ΗΠΑ παραμένουν ένα συνονθύλευμα από έντονα ​​διαφορετικές πολιτικές.

Οι διαδικασίες για τη διόρθωση της άδειας οδήγησης ή του πιστοποιητικού γέννησης, για παράδειγμα, μπορεί να κυμαίνονται από το να επιτρέπεται σε τρανς άτομα να προβούν σε διόρθωση των εγγράφων τους, μέχρι και σε καμία απολύτως τέτοια δυνατότητα, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Transgender Equality.

Ακόμα και τότε, ακτιβίστριες/στές, χώρες, και διεθνείς οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητούν εάν υπάρχει καν η ανάγκη για την αναγραφή του δείκτη για το φύλο στα έγγραφα ταυτότητας.
Δες και αυτό!