Η Karla Sofía Gascón μηνύει ακροδεξιά πολιτικό για τρανσφοβικά σχόλια

31/05/2024
από
H ηθοποιός Karla Sofía Gascón, η οποία έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, μηνύει τώρα γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικό για τα αντί-τρανς σχόλιά της.

Η Karla Sofía Gascón, η πρωταγωνίστρια του της αγαπημένης στις Κάννες ταινίας «Emilia Pérez», που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού μαζί με τις Zoe Saldaña, Selena Gomez και Adriana Paz, κατέθεσε μήνυση κατά της γαλλίδας ακροδεξιάς πολιτικού Marion Maréchal, γνωστής και ως Marion Maréchal-Le Pen.

Η μήνυση έρχεται αφού η Maréchal, επικεφαλής της λίστας του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Reconquête!» για τις ευρωεκλογές, έγραψε στο Χ αναφερόμενη στη νίκη της Gascón ότι «ώστε ένας άνδρας λαμβάνει στις Κάννες το βραβείο… καλύτερης ηθοποιού. Η πρόοδος για την Αριστερά είναι η διαγραφή των γυναικών και των μητέρων».

Η μισαλλόδοξη ανάρτηση της πολιτικού προκάλεσε την οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας, οδηγώντας έξι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις να καταθέσουν μήνυση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για «τρανσφοβική προσβολή».

Τώρα, ο δικηγόρος της Gascón, Etienne Deshoulières, επιβεβαίωσε ότι η ηθοποιός κατέθεσε μήνυση για «σεξιστική προσβολή με βάση την ταυτότητα φύλου».

Η 34χρονη Maréchal θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 30.000 ευρώ αν κριθεί ένοχη για τρανσφοβική προσβολή- εναλλακτικά, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο 3.750 ευρώ αν κατηγορηθεί για «σεξιστική προσβολή λόγω ταυτότητας φύλου».

Σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale, η Maréchal απάντησε στη μήνυση, λέγοντας: «Δεν θα με εμποδίσουν να συνεχίσω να λέω την αλήθεια. Το να είσαι γυναίκα ή άνδρας είναι μια βιολογική πραγματικότητα, είτε σου αρέσει είτε όχι. Τα χρωμοσώματα ΧΧ ή ΧΥ δεν μπορούν να ξεπεραστούν».

Όταν κέρδισε το κοινό βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες, η Gascón έβγαλε έναν συγκινητικό λόγο και αφιέρωσε την νίκη της σε όλα τα τρανς άτομα «που υποφέρουν και πρέπει να διατηρήσουν την πίστη ότι η αλλαγή είναι δυνατή».

Έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών και είχε σαφώς προβλέψει το είδος της κριτικής που θα δεχόταν μετά τη δημοσιοποίηση της νίκης της.

«Αύριο, θα υπάρξουν πολλά σχόλια από απαίσιους ανθρώπους που θα λένε τα ίδια πράγματα για όλους εμάς τους τρανς ανθρώπους», είπε. «Αλλά θέλω να τελειώσω με ένα μήνυμα ελπίδας. Σε όλους αυτούς, όπως η Emilia Perez, όλοι έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Το έκλεισε με ένα μήνυμα προς τους επικριτές της: «Για να δούμε αν εσείς οι μπάσταρδοι θα αλλάξετε».
Δες και αυτό!