Γαλλία: ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις μηνύουν ακροδεξιά πολιτικό για τρανσφοβικό λόγο

28/05/2024
από
Στη Γαλλία, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία του Παρισιού κατά της ακροδεξιάς πολιτικού Marion Maréchal-Le Pen, κατηγορώντας την για «τρανσφοβική προσβολή», με αφορμή τα σχόλια που έκανε για τη βράβευση της Karla Sofía Gascón στο Φεστιβάλ Καννών.

Η Gascón έγραψε ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες, μαζί με τις συπρωταγωνίστριες της Zoe Saldaña, Selena Gomez και Adriana Paz για τις ερμηνείες τους στο γκανγκστερικό μιούζικαλ του Jacques Audiard, «Emilia Perez».

Με αφορμή τη νίκη, η Maréchal Le Pen έγραψε στο X: «Ώστε ένας άνδρας κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού… πρόοδος για την Αριστερά είναι η διαγραφή των γυναικών και των μητέρων».

Η Ισπανίδα ηθοποιός Gascón αφιέρωσε το βραβείο «σε όλα τα τρανς άτομα που υποφέρουν καθημερινά» και αναφέρθηκε στους αγώνες των τρανς ατόμων απέναντι στην προκατάληψη.

Οι γαλλικές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις Mousse, LGBT Families, Adheos, Quazar, LBGTI+ Federation και STOP homophobie δήλωσαν ότι προσέφυγαν τη Δευτέρα στην εισαγγελία του Παρισιού για «προσβολή λόγω ταυτότητας φύλου» κατά της Maréchal-Le Pen.

Σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι το αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

Η Maréchal Le Pen απέρριψε την καταγγελία σε συνέντευξή της σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τρίτης, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να αφήσω τον εαυτό μου να εκφοβιστεί από νομικές απειλές από ΛΟΑΤ στρατιωτικούς – ακτιβιστές… η αλήθεια είναι ότι το να είσαι άνδρας ή γυναίκα είναι μια βιολογική πραγματικότητα, είτε σου αρέσει είτε όχι. Τα χρωμοσώματα ΧΧ και ΧΥ δεν μπορούν να αναιρεθούν».

Η Maréchal Le Pen πραγματοποιεί επί του παρόντος την προεκλογική εκστρατεία της για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ως επικεφαλής του «Reconquête!», του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πρώην αποτυχημένος υποψήφιος πρόεδρος Eric Zemmour.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις σημείωσαν ότι ο Zemmour είχε ήδη κατηγορηθεί και κριθεί ένοχος για ομοφοβία τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με σχόλια που έκανε στο λαϊκιστικό ειδησεογραφικό κανάλι CNews το 2019. 

«Η Marion Maréchal Le Pen αρνείται την ύπαρξη των τρανς ατόμων, καθώς και τη βία και τις διακρίσεις που υφίστανται καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε ο Étienne Deshoulières, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις κουήρ οργανώσεις.

Ο γενικός γραμματέας της STOP homophobie, Terrence Khatchadourian, υποστήριξε ότι τα σχόλια της Maréchal-Le Pen – τα οποία χαρακτήρισε «παράνομη συμπεριφορά» – ενισχύουν το κλίμα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ βίας στη Γαλλία.

«Τον λόγο της Marion Maréchal-Le Pen ακούν και εκείνοι που αναλαμβάνουν δράση», δήλωσε. «Από το 2016, η βία κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων έχει αυξηθεί εκρηκτικά, περισσότερο από 129%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να αφορά τα τρανς άτομα. Επομένως, είμαστε πιο αποφασισμένα από ποτέ να τα προστατεύσουμε».
Δες και αυτό!