Η Ελευθερία μας έχει Ιστορία… στη Θεσσαλονίκη

Ελευθερία αρκετή ή λίγη, με ευκολία ή θυσίες. Έτσι κερδήθηκε ό,τι έχουμε.

Τώρα: Το EuroPride 2024 Thessaloniki θα προάγει την ορατότητα και ισότητα των λοατκι+. Συμμετέχουν λοατκι+ οργανώσεις και άτομα, καθώς και αλληλέγγυες- ανθρωπιστικές- διεθνιστικές ομάδες. Ο στόχος: να σταματήσει η φοβία, να προαχθεί ο ανθρωπισμός στην πόλη, τη χώρα, διεθνώς. Σύνθημα: Επιμονή-πρόοδος-ευημερία.

γράφει ο Νίκος Χατζητρύφων*

Πανελλαδικά: η ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα και τα δικαιώματα: Ο νέος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πολιτεύεται ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος και παρουσιάζεται δημόσια με τον σύζυγό του. Μήνες αργότερα η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που τον ψηφίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Θυμόμαστε: το 1982 είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ ο πολιτικός γάμος, το 2008 η ΝΔ είχε ψηφίσει τον νόμο Συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε το Σύμφωνο Συμβίωσης στα ζευγάρια ίδιου φύλου και το 2017 ψηφίστηκε η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ). Επίσης: Θεσπίστηκε η ισότητα των λιατκι+ προσώπων σε θέματα υγείας και εργασίας.

Αυτά ήταν αποτέλεσμα πολύχρονου αγώνα του λοατκι+ κινήματος και των συμμάχων του: οργανώσεων, κομμάτων, ατόμων, παρά την εχθρότητα και υποκρισία ορισμένων πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας της Ελλάδος, εθνικιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων οργανώσεων και των οπαδών τους.

Μετά την υπερψήφιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Εκκλησία της Ελλάδος, επικροτούμενη από ακροδεξιά και χριστιανικά κόμματα, εκβίασε: Απαγόρευσε τη βάφτιση των ανήλικων παιδιών που έχουν ομόφυλους γονείς. Όμως το «χριστιανικό» ιδεολόγημά της το απέκρουσε η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι λοατκι+ οργανώσεις και οι ανθρωπιστικές συλλογικότητες.

Η όποια ελευθερία μας, χρειάζεται υπεράσπιση και διεύρυνση. Αν ανεχτούμε βία, μίσος, αυταρχισμό, εθνικισμό και ρατσισμό στη χώρα μας και στον κόσμο, οι όμοιοι των Χίτλερ, Τράμπ και Πούτιν θα μας διοικήσουν.

Η βία στη Θεσσαλονίκη: Η βία από έφηβους και νεολαίους, και η βία κατά των γυναικών αυξάνει έντονα. Πρόσφατη ήταν η επίθεση νεαρών σε ασύμμετρα-κουήρ άτομα. Ειπώθηκε ότι οι δράστες ζουν σε περιοχές χωρίς κοινωνικές υποδομές, όπου θαυμάζεται ο πολιτικός αυταρχισμός και η οπαδική θρησκευτικότητα.

Επίθεση δέχτηκε και ο ομοφυλόφιλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παλαιότερα, στο Thessaloniki Pride, ομοφοβικά άτομα πέταξαν βίαια στη θάλασσα δύο παρελαύνοντες, άλλοι νεαροί πέταξαν πέτρες.

Σπανιότατα πιάνεται δημόσια χέρι-χέρι ένα ομόφυλο ζευγάρι. Πολλά λοατκι+ άτομα δεν λένε το «μυστικό» τους σε γονείς, αδέλφια και σε φίλους. «Εκπρόσωποι» της πατριαρχίας κακοποιούν εύκολα λεκτικά ή σωματικά όποιο πρόσωπο διαφέρει από το πρότυπό τους.

Για όλα αυτά χρειάζεται να οργανωθούν περισσότερα άτομα τις λοατκι+ σε συλλόγους ή να φτιάξουν δικές τους.

Το 1978-1982 ιδρύθηκε το ΑΜΟΘ (Απελευθερωτικό Μέτωπο Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης) – Κώστας Μπέσιος και άλλοι. Συγχρόνως, το Κίνημα Σεξουαλικής Απελευθέρωσης (ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος κ.ά.) εξέδωσε (άπαξ) το περιοδικό «Μπανάνες».

Το 1988-1995/1998 η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης (γυναικών και ανδρών), (ΟΠΟΘ), διοργάνωνε διαλέξεις, πάρτι, εκθέσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές (Ράδιο Κιβωτός, Ρόδον FM-Σέρρες), και εξέδινε το περιοδικό «Πόθος».

Το 1996-1999 ο «Πόθος -2» εκδόθηκε ως περιοδικό πλούσιας ύλης.

Το 1995-2010 δημιουργήθηκε η «Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας» (ΣκΟ) από στελέχη της ΟΠΟΘ και άλλους. Οι δράσεις της: εκδήλωση στον Λευκό Πύργο «Ομοφυλοφιλία-ομοφυλοφοβία» με την «Τοπική Επιτροπή Θεσσαλονίκης κατά του Ρατσισμού, …» (Συμβούλιο της Ευρώπης). Ημερίδα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών (1996), Ημερίδα «Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ομοφυλοφιλία» (1994/Α3-0028/94), αποδοχή και συνυπογραφή του από τις Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΕΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ. Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης GLAD (λοατκι+) Ταινιών (1999-2022), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη, (ιδέα του Γ. Τσιτιρίδη), το παρακολούθησαν περίπου 9.000 θεατές. Έκδοση των πρακτικών συνεδρίων : «Ομοφυλοφιλία-ομοφυλοφοβία» (2000) & «Οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» (2005), επίσης βιβλίο «Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο». Περιοδικό «Βιταμίνη Ο» (αναλύσεις, συνεντεύξεις κ.ά.). Εικαστικές εκθέσεις.

Το 2000-2007 δραστηριοποιήθηκε η «Πρωτοβουλία Ομοφυλοφίλων Ενάντια στην Καταπίεση» (Κώστας Τορπουζίδης κ.ά.) με διαλέξεις και δράσεις μαρξιστικής οπτικής.

Το 2010-2023 η ΣκΟ μετεξελίχθηκε στη «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» (ΣΚΦ): Συμμετείχε στο Thessaloniki Pride μέσω της Homophonia για το Th. Pride. Συνεργάστηκε με άτομα εργαζόμενα εθελοντικά, από την Ευρώπη. Συμμετέχει στο Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ («Πατρότητα…»), με τη «Φύλ.ις στο ΑΠΘ» και τη «Διοτίμα». Στελέχη της οργάνωσης: οι καθηγήτριες ΑΠΘ: Θεοφανώ Παπαζήση (νομικά), Δήμητρα Κογκίδου (ψυχολόγος), Λίνα Παπαδοπούλου (νομικά) κ.ά. Το 2024 η ΣΚΦ μετεξελίχθηκε στη «Σύμπραξη για το Φύλο» (ΣΦ). Διοργάνωσε ημερίδα: «Φύλο-μνημεία-συμμετοχικότητα».

Το 2008-2011 εκδίδεται το περιοδικό Screw στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν στην Αθήνα.

Το 2013 γεννιέται το «1ο Thessaloniki Pride»: ο Γ. Τσιτιρίδης (Screw) ρωτά τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη (αιγίδα), και οι οργανώσεις «Homophonia Thessaloniki Pride» και «Thessaloniki Pride» δημιουργούν μια νέα δυναμική των λοατκι+ στην πόλη με πορεία, περίπτερα οργανώσεων, συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Φέτος, το Thessaloniki Pride διοργανώνει το «EuroPride 2024 Thessaloniki». Η θέληση για ασυμβίβαστη παρουσία στην πόλη, οδηγεί σε περισσότερα «Pride» παρέχοντας μια πολυπαραγοντική ορατότητα (Thessaloniki Pride, Αυτοοργανωμένο Pride, Reclaim Pride-RADical Pride).

Ο Ν. Χατζητρύφων στο 2ο Thessaloniki Pride

Σήμερα, δραστηριοποιούνται κυρίως: οι οργανώσεις των τριών Th. Pride, η «Σύμπραξη για το Φύλο», η «Φylis ΑΠΘ/AUTh», η «Ομάδα Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride».

Το μέλλον: Κατάφερε πολλά η «Κοινωνία των Κατοίκων» (πολιτών, προσφύγων). Οι λοατκι+ της Θεσσαλονίκης ως κομμάτι του κόσμου επηρεάζεται από τον πόλεμο (Ουκρανία, Παλαιστίνη/Γάζα), την πείνα-εμφύλιους πολέμους-προσφυγικότητα (Σουδάν). Μόνο με τη δράση και οργάνωσή μας μπορεί να προκύψει ευτυχία για εμάς και παντού.

*“Σύμπραξη για το Φύλο”, πρώην στέλεχος των ΟΠΟΘ, ΣΚΟ, ΣΚΦ, Διεθν. Φεστ. Θεσσ. GLAD Ταινιών.
FB: sympraxi gender
Δες και αυτό!