Η Diana Nyad στέκεται πλέον στο πλευρό των τρανς αθλητριών

72
Η γνωστή κολυμβήτρια Diana Nyad, της οποίας η βιογραφία κυκλοφορεί από το Netflix, άλλαξε γνώμη για τη συμπερίληψη των τρανς γυναικών στον αθλητισμό.

«Σήμερα είμαι σταθερά στο πλευρό της συμπερίληψης», ανέφερε σε δήλωσή της στο περιοδικό Out, το οποίο την συμπεριέλαβε στις ετήσιες τιμητικές διακρίσεις του Out 100.
«Οι τρανς αθλήτριες αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Στέκομαι στο πλευρό τους στον κόσμο του αθλητισμού και στον αγώνα για πλήρη ισότητα για όλα τα τρανς άτομα».

Η Nyad που είναι ανοιχτά λεσβία, είναι περισσότερο γνωστή για την προσπάθειά της να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Κούβα στη Φλόριντα χωρίς να χρησιμοποιήσει προστατευτικό κλουβί, το 2013.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Nyad έγραψε ένα άρθρο γνώμης για την Washington Post, υποστηρίζοντας ότι αν και οι τρανς γυναίκες είναι αναμφίβολα γυναίκες, η «φυσική διαφορά» μεταξύ των τρανς αθλητριών «που έχουν περάσει ανδρική εφηβεία» και των cis αθλητριών «παραμένει πολύ μεγάλη».

Να πούμε ότι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι τρανς γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία δεν έχουν σημαντικό αθλητικό πλεονέκτημα έναντι των cis γυναικών.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η Nyad δήλωσε στο Out ότι έχει μετανιώσει για όσα είπε, καθώς και για τις επιπτώσεις αυτών που είπε.

«Έχω καταλάβει ότι η επιστήμη είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι νόμιζα, και υπάρχουν σαφώς πιο μορφωμένοι εμπειρογνώμονες από εμένα, που δημιουργούν πολιτική για να διασφαλίσουν ότι οι αθλητικές διοργανώσεις είναι δίκαιες και συμπεριληπτικές για όλες τις γυναίκες», δήλωσε η Nyad. «Λυπάμαι που συμμετείχα σε αυτήν τη συζήτηση και για οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκάλεσα».