Ο Νότης Μηταράκης διαφωνεί με τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση

04/09/2026
από
Σε μια ομοφοβική τοποθέτηση προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, σχετικά με το συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Συγκεκριμένα, ο Νότης Μηταράκης μίλησε στην εκπομπή «Momentum» της Ναυτεμπορικής, με αφορμή την απεικόνιση των οικογενειών με ομόφυλους γονείς σε δύο νέα σχολικά βιβλία.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν συμφωνώ με τέτοιες αναγραφές στα σχολικά βιβλία… που βλέπουν τα παιδιά του Δημοτικού… οι οποίες αμφισβητούν τη βάση της παραδοσιακής οικογένειας… που κατά το Σύνταγμα είναι προτεραιότητα για τη χώρα. Άρα νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναδούμε αυτά τα βιβλία. Πιστεύω ότι πρέπει να επανεξεταστούν… από την Αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή», είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Αυτή έχει κάνει την εισηγήση να υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες και περιγραφές. Εγώ διαφωνώ με αυτό και σας το λέω καθαρά. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια επανεξονολόγηση. Τώρα πώς θα γίνει διοικητικά, ποιος θα την κάνει… αυτό είναι ένα διοικητικό ζήτημα».

Πρόκειται για δύο νέα βιβλία που προορίζονται για το έτος 2027-2028. Το ένα βιβλίο «Η Γλώσσα μου» θα διδάσκεται στο ομώνυμο μάθημα της δευτέρας δημοτικού και το δεύτερο αφορά στο μάθημα της Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής της έκτης δημοτικού. Και στα δύο βιβλία απεικονίζονται οι διαφορετικές μορφές οικογένειες, όπως αυτές με δύο γονείς του ίδιου φύλου.

Η δήλωση του Μηταράκη εντάσσεται στο ευρύτερο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίμα που κυριαρχεί εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προχώρησαν σε τρανσφοβικές δηλώσεις.




Δες και αυτό!