Την καταδίκη του εκδότη της Ελεύθερης Ώρας Γιώργο Μιχαλόπουλο για “δημόσια υποκίνηση μίσους ή βίας” αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την περασμένη Τετάρτη (27/10).

Το δικαστήριο, μάλιστα, επέβαλε την ανώτερη δυνατή ποινή φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμο 10.000 ευρώ (έναντι 20.000 ευρώ στην πρωτόδικη δίκη).

Η υπόθεση είχε οδηγηθεί σε δίκη μετά από μηνυτήριες αναφορές που έκαναν ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μετά την κυκλοφορία ενός ρατσιστικού/ομοφοβικού εξωφύλλου από την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα.

Ο εκδότης της εφημερίδας είχε καταδικαστεί και πρωτόδικα, ακριβώς έναν χρόνο πριν με βάση το άρθρο 1.1 του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979.

Ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας. Είπε πως ο ρατσιστικός λόγος μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε διακρίσεις αλλά και σε μισαλλοδοξία και βία. Το άρθρο αποτελεί ντροπή για τον τύπο και τη δημοκρατία. Προτρέπει σε βία, αποτελεί δείγμα ακρότατου ρατσιστικού λόγου. “Ξύλο στην κάθε ‘αδελφή’” είναι ευθεία πρόκληση σε βία. Με την αναφορά στο “Τότε”, επικαλείται την πρακτική της χούντας ως παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει “Τώρα,” δηλαδή να γίνει τώρα ότι έκανε τότε η χούντα. Άλλωστε η εφημερίδα αυτή εκφράζει τους χουντικούς, τα σταγονίδια της χούντας σήμερα. Την επόμενη ημέρα της μήνυσης έβαλαν φωτογραφία του Αγαμέμνονα Τάτση και του Υπουργού Δικαιοσύνης με τίτλο “μας κυνηγάνε τα ορφανά του Στάλιν.”

Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν πάλι ο συνεργάτης στο θρησκευτικό ρεπορτάζ της Ελεύθερης Ώρας Μιλτιάδης Βιτάλης. Είπε πως συντάκτης του επίδικου κειμένου ήταν ο Ησαΐας Κωνσταντινίδης. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη σφοδρών αντιδράσεων και μέσα στη Βουλή για το νομοσχέδιο “που επιτρέπει σε ένα παιδί 15 ετών να αλλάζει φύλο με δική του απόφαση.” Το “ξύλο σε κάθε αδελφή” αφορούσε τη στάση της δικτατορίας απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα, δηλαδή να ρίχνουν ξύλο σε τέτοια άτομα.

Η Εισαγγελέας Γεωργία Μανατάκη είπε πως έχει τελεστεί η πράξη, δεν υπάρχει άλλο “Τότε” άλλο “Τώρα” όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα. Το δημοσίευμα προτρέπει σε πράξεις βίας με τη φράση “ξύλο σε κάθε αδελφή.” Καθώς δε ο τύπος είναι αναρτημένος στα περίπτερα, η επιρροή του δημοσιεύματος είναι ευρύτερη από την κυκλοφορία της. Για αυτό ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε πως ήταν ένα οξύ πρωτοσέλιδο με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αλλά η δημοκρατία πρέπει να ανέχεται όλα αυτά.

Το Δικαστήριο ομόφωνα κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του έντιμου βίου και ισχυρίστηκε πως ο κατηγορούμενος δεν έχει κατηγορηθεί για οτιδήποτε άλλο.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού και το Δικαστήριο συμφώνησε μαζί της. Κατόπιν, η Εισαγγελέας πρότεινε την ίδια ποινή με το πρωτόδικο δικαστήριο, και το Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο την ίδια πρωτόδικη ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή αλλά μείωσε το χρηματικό πρόστιμο από 20.000 σε 10.000 ευρώ.

Η δίκη κράτησε συνολικά 30 λεπτά.

Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε μετά τη δίκη: “Πρόκειται για ιστορική δίκη γιατί αποδείχθηκε πως, όταν υπάρχουν δικαστές/ίνες που εφαρμόζουν σωστά το νόμο, δεν χρειάζεται καν παρουσία δικηγόρων ‘πολιτικής αγωγής’ (σήμερα πια αποκαλείται ‘υποστήριξης της κατηγορίας’) για να καταδικασθεί μια εφημερίδα για ένα ειδεχθές ρατσιστικό κείμενο και να της επιβληθεί η ανώτατη ποινή. Και είναι ευχάριστο πως στη δευτεροβάθμια απόφαση διατηρήθηκε η ανώτατη ποινή φυλάκισης”.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!