Κανείς δεν γνώριζε γι΄αυτά μέχρι το 1874. Τότε ήταν που ένας άνδρας με το όνομα C.F. Bennett ανακάλυψε τα «jockey strap», με στόχο να προστατέψει τους αναβάτες ποδηλάτων (κυρίως τους ταχυδρόμους) από το να χτυπήσουν τα γεννητικά τους όργανα στη σέλα των ποδηλάτων τους, όταν οδηγούσαν σε ανώμαλους δρόμους και στα πλακόστρωτα. 

Ο Bennett δημιούργησε αυτά τα αξεσουάρ για την εταιρεία αθλητικών ειδών Sharp & Smith στο Σικάγο. Αλλά το 1897, δημιούργησε τη δική του εταιρεία Web Bike και ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του «Bike Jockey Strap», λανσάροντάς το ως «αξεσουάρ αθλητισμού» για παιδιά που έπαιζαν όλα τα είδη αθλημάτων.

Καθώς γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλές, το «jockey strap» έγινε «jockstrap», ενώ οι αθλητές που το φορούσαν αποκαλούνταν συχνά «jocks».

Φτάνοντας τις αρχές του 1900, οι έμποροι λιανικής και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα άρχισαν να τα προτείνουν, όχι μόνο ως τρόπο αποφυγής αθλητικών τραυματισμών, αλλά και ως εξαιρετικό υποστηρικτικό εσώρουχο για άνδρες που αναρρώνουν από τραυματισμούς καθώς και για άνδρες που είχαν υποστεί χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια μάλιστα έκδοση του jockstrap, ο ηλεκτρικός ιμάντας της Χαϊδελβέργης, ισχυριζόταν ότι διορθώνει κάθε είδους ιατρικό πρόβλημα. Ήταν μια ζώνη με μπαταρία με ηλεκτρόδια στο μπροστινό και πίσω μέρος της μέσης της και ένα για τα γεννητικά όργανα. Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι μπορεί να θεραπεύσει την «αδυναμία», την ανικανότητα, τον πόνο στην πλάτη, την κακή κυκλοφορία, τις παθήσεις των νεφρών και του ήπατος και «όλες τις νευρικές διαταραχές».

Έχει ενδιαφέρον ότι το 1935, μια εταιρεία με την επωνυμία Coopers Incorporated εισήγαγε ένα νέο στυλ ανδρικών σλιπ εσωρούχων που ονομαζόταν «the Jockey», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, πρόσφερε υποστήριξη παρόμοια με αυτή των jockstrap. Τα σλιπ έγιναν γρήγορα δημοφιλή στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Jockey Menswear το 1971 και εξακολουθεί να πουλάει το σήμα κατατεθέν σλιπ σε σχήμα Υ μέχρι σήμερα.

Γύρω στη δεκαετία του ’30, η εταιρεία Guelph Elastic Hosiery άρχισε να προσθέτει τσέπες στο μπροστινό μέρος των jockstraps, έτσι ώστε οι αθλητές να μπορούν να προσθέσουν ένα κάλυμμα για να προστατεύουν τα γεννητικά τους όργανα από άμεσα χτυπήματα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στους πυγμάχους που υπέφεραν απο τέτοιους τραυματισμούς.

Από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960, τα jockstraps έγιναν δημοφιλή μεταξύ των γκέι ανδρών, που τους άρεσε να τα βλέπουν σε ερωτικά σχέδια (όπως αυτά του Tom of Finland) και σε softcore περιοδικά, όπως το Physique Pictorial. Αυτά τα «περιοδικά γυμναστικής» έδιναν φαινομενικά συμβουλές προπόνησης στους άνδρες, δείχνοντας λαδωμένους bodybuilders να χρησιμοποιούν σέξι εσώρουχα.

Τα Jockstraps, ωστόσο, έφυγαν προσωρινά από τη μόδα τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, καθώς οι αθλητές στράφηκαν στα spandex.

Στη δεκαετία του 2000, εταιρείες όπως οι Calvin Klein, Versace και Diesel άρχισαν να ενσωματώνουν jockstraps στα σχέδια για τα εσώρουχά τους, αγκαλιάζοντας διακριτικά την queer κουλτούρα, τον αθλητισμό και τη σεξουαλική θετικότητα που αυτά αντιπροσωπεύουν. Σήμερα τα jockstraps αποτελούν τη βάση πολλών εταιρειών ένδυσης που συνδέονται με τη γκέι ανδρική κοινότητα, όπως οι Andrew Christian, Papi, Pump!, Addicted και AussieBum, C-Ακόμη και η Lady Gaga κυκλοφόρησε ένα Chromatic jockstrap για την κυκλοφορία του άλμπουμ της το 2020.

Μερικοί γκέι ιστορικοί και λάτρεις της μόδας λένε ότι τα jockstraps είναι δημοφιλή τώρα επειδή αντιπροσωπεύουν μια ανατρεπτική σεξουαλική άποψη για τα ανδρικά εσώρουχα (τονίζουν τα οπίσθια και όχι τα γεννητικά όργανα). Για αυτό και ορισμένες εταιρείες πωλούν ακόμη και Jillstraps (ή Jills), jockstraps σχεδιασμένα για γυναίκες, σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν την κλασική σχέση του ανδρικού φύλου με το εσώρουχο αυτό.