Γερμανία και Γαλλία συμμετέχουν στην αγωγή κατά της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας της Ουγγαρίας

12/04/2023
από
Η Γερμανία και η Γαλλία προσχώρησαν στις 13 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που μηνύουν την Ουγγαρία για έναν αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο του 2021, ο οποίος έχει παρομοιαστεί τόσο με τον νόμο της Φλόριντα “Don’t Say Gay” όσο και με έναν ρωσικό νόμο που ποινικοποιεί την “προπαγάνδα” των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι δύο χώρες είναι δύο από τις πιο ισχυρές στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το LGBTQ Nation, η Ε.Ε. ανακοίνωσε τη μήνυση τον περασμένο Ιούλιο εναντίον του κράτους μέλους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ε.Ε. σχετικά με έναν ουγγρικό νόμο που εισάγει διακρίσεις σε βάρος ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους», ανέφερε ανακοίνωση της Ε.Ε. που είχε εκδοθεί τότε.

«Η Γερμανία προσχώρησε στη διαδικασία του ECJ (European Court of Justice) [της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] κατά των αντι-queer νόμων στην #Ουγγαρία», έγραψε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter στις 8 Απριλίου. «Στεκόμαστε στο πλευρό της #ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι κοινές αξίες της ΕΕ αποτελούν το DNA της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας μας. Η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας».

«Η Γαλλία και η Γερμανία συμμετέχουν στην Επιτροπή, μαζί με 13 άλλα κράτη και το Κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τον ουγγρικό “αντι-προπαγανδιστικό” νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ!» έγραψε στο Twitter ο Γάλλος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Pierre Karleskind. «Ένα πραγματικό μέτωπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργείται στην Ευρώπη!».

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχουν στην αγωγή, σύμφωνα με το Politico.

Ο λεγόμενος «νόμος για την προστασία των παιδιών» της Ουγγαρίας απαγορεύει το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο στα μέσα ενημέρωσης και περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο συζητείται η σεξουαλική ταυτότητα και η ταυτότητα φύλου στα σχολεία. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε μαζί με το tweet του Karleskind, η καναδικής καταγωγής βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ μέρους της Ουγγαρίας, Katalin Cseh αποκάλεσε το νόμο «ένα επαίσχυντο κομμάτι ομοφοβικής νομοθεσίας που αντιγράφεται απευθείας από τα εγχειρίδια του Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Αυτός ο νόμος αντιτίθεται πραγματικά σε όλες τις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Karleskind στο βίντεο.

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Viktor Orban υπερασπίστηκε τον νόμο, επιμένοντας το 2021: «Αυτός δεν είναι ένας νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας. Πρόκειται για δικαίωμα των παιδιών και των γονέων». Η ρητορική των υποστηρικτών του νομοσχεδίου ήταν παρόμοια με εκείνη των υποστηρικτών της νομοθεσίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο νόμος έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παιδοφιλίας και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γονέων.

Μετά την ψήφιση του νόμου τον Ιούνιο του 2021, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι η Ουγγαρία «δεν έχει καμία δουλειά να βρίσκεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τον επόμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να καταδικάσει τον νόμο «με τον πιο έντονο τρόπο».

«Αυτός ο νόμος θέτει την ομοφυλοφιλία και τον επαναπροσδιορισμό του φύλου στο ίδιο επίπεδο με την πορνογραφία», δήλωσε τότε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. «Ο νόμος αυτός χρησιμοποιεί την προστασία των παιδιών, για την οποία είμαστε όλοι δεσμευμένοι, ως δικαιολογία για σοβαρές διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Αυτός ο νόμος είναι επαίσχυντος».

Θυμίζουμε ότι μπορείτε να ενημερωθείτε για τη συμμετοχή της Ελλάδας εδώ.




Δες και αυτό!