Συνεχίζει την επίθεση κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ο Orbán

24/01/2024
από
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán, ισχυρίστηκε ότι καμία οικονομική συνεισφορά δεν θα τον έκανε να αποδεχτεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ «προπαγάνδα», αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της χώρας το 2022.

Το 2021, η Ουγγαρία πέρασε ένα νόμο ο οποίος απαγορεύει τις συζητήσεις γύρω από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, στα σχολεία και στα Μέσα Ενημέρωσης, παρόμοιο με αυτόν της Ρωσίας.

Από τότε, η ΕΕ κινήθηκε νομικά κατά της Ουγγαρίας, παγώνοντας επίσης τη χρηματοδότηση της χώρας το 2022, λόγω ανησυχιών για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τους αιτούντες άσυλο, την ακαδημαϊκή ελευθερία, και άλλα, συνολικά 17 προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Ουγγαρία για τη χορήγηση των χρημάτων.

Πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Ουγγαρία τον Δεκέμβρη, αλλά περίπου 20 δισεκατομμύρια παραμένουν «παγωμένα».

Την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου), η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen είπε ότι αυτά τα κονδύλια «θα παραμείνουν μπλοκαρισμένα μέχρι η Ουγγαρία να ολοκληρώσει της απαραίτητες προϋποθέσεις», οι οποίες περιλαμβάνουν την αλλαγή των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικών.

Ο Orbán, και η ουγγρική κυβέρνηση, είπε ότι οι πολιτικές δεν θα αλλάξουν. στον απόηχο του περιορισμού της χρηματοδότησης, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι καμία οικονομική συνεισφορά δεν θα του άλλαζε τη γνώμη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως αναφέρεται στην Washington Post.

«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο για να μας αναγκάσουν να αφήσουμε τους μετανάστες να μπουν, και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο για τα οποία θα θέταμε τα παιδιά ή τα εγγόνια μας στα χέρια ΛΟΑΤΚ+ ακτιβιστών», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter/X.

Ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος που απαγορεύει την κουήρ εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης έχει αποδοκιμαστεί από ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, ακτιβιστές και κυβερνήσεις, από τότε που ψηφίστηκε, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, ο οποίος είναι ανοιχτά γκέι, να τον χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό».

Στη νομική της παρέμβαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι ο νόμος «στιγματίζει και στοχεύει το περιεχόμενο που “προωθεί ή απεικονίζει” αυτό που αναφέρεται ως “απόκλιση από τον αυτοπροσδιορισμό που αντιστοιχεί στο φύλο που αποδόθηκε κατά τη γέννηση, αλλαγή φύλου ή ομοφυλοφιλία” για άτομα κάτω των 18 ετών».

Ωστόσο, οι Ούγγροι πολιτικοί έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, με την υπουργό Δικαιοσύνης Judit Varga να γράφει σε ανάρτησή της στο Facebook ότι κατέθεσε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ουγγαρία δεν θα παραδοθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την ανατροφή των παιδιών τους».
Δες και αυτό!