Ουγγαρία: Δεύτερο μουσείο αποκλείει ανήλικα άτομα λόγω ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου

15/11/2023
από
Εθνογραφικό Μουσείο Ουγγαρίας
Το Εθνογραφικό Μουσείο της Ουγγαρίας απαγορεύει στα ανήλικα άτομα να παρακολουθήσουν έκθεση φωτογραφίας με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο, μια εβδομάδα μετά την απόλυση του διευθυντή του Εθνικού Μουσείου.

Ο υπουργός Πολιτισμού απέλυσε τον διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας στις 6 Νοεμβρίου επειδή «δεν συμμορφώθηκε» με έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Το ίδρυμα είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να εφαρμόσει νομικά» τη διαταγή που απαγόρευε σε άτομα κάτω των 18 ετών να παρακολουθήσουν τη διάσημη ετήσια έκθεση World Press Photo, η οποία έδειχνε μια σειρά φωτογραφιών μιας κοινότητας ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις Φιλιππίνες.

Μετά από αυτήν τη διαμάχη, το Εθνογραφικό Μουσείο της Βουδαπέστης απέκλεισε ένα τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Ινδιάνοι. Ψυχές. Επιζώντες» της Claudia Andujar, μιας Βραζιλιάνας φωτογράφου με ουγγρική καταγωγή.

Δίπλα σε ένα έργο με τίτλο «Ομοφυλοφιλία», το οποίο απεικονίζει δύο ημίγυμνους άνδρες να αγγίζονται, μια πινακίδα (στα αγγλικά και στα ουγγρικά) ενημερώνει ότι μόνο τα ενήλικα άτομα μπορούν να δουν αυτό το τμήμα της έκθεσης.

Η έκθεση άνοιξε σχεδόν πριν δύο μήνες χωρίς κανένας περιορισμό.

Η αριστερή εφημερίδα Nepszava ήταν η πρώτη που έκανε λόγο για τους νέους κανόνες την Κυριακή.

Ένας φωτογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο ρωτήθηκε από έναν υπάλληλο του μουσείου για την ηλικία του, πριν εισέλθει στο περιορισμένο τμήμα της έκθεσης. Δεν του ζητήθηκε, ωστόσο, η ταυτότητά του.

Ούτε το Μουσείο ούτε η κυβέρνηση απάντησαν στο αίτημα του AFP για σχολιασμό.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban ψήφισε τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο το 2021, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στενός βοηθός του Orban, Gergely Gulyas, αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα τις κατηγορίες για λογοκρισία.

«Δεν πρόκειται για περιορισμό καλλιτεχνικών έργων, αλλά συγκεκριμένα για περιεχόμενο που προωθεί την ομοφυλοφιλία, το οποίο δεν θα πρέπει να διατίθεται σε ανηλίκους», δήλωσε ο Gulyas κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

Ωστόσο, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις προειδοποιούν ότι ο νόμος είναι επικίνδυνος καθώς είναι ασαφής και μπορεί να εφαρμοστεί παντού λογοκρίνοντας καλλιτέχνες, ακτιβιστές, και εκπαιδευτικούς.
Δες και αυτό!