Περιστατικό λογοκρισίας στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας λόγω ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου

31/10/2023
από
Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, απαγόρευσε σε παιδιά κάτω των 18 ετών να επισκεφθούν την έκθεση World Press Photo στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, επικαλούμενη το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο σε ορισμένες από τις φωτογραφίες.  

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Όρμπαν και το κυβερνών κόμμα του, διεξάγουν μια αδιάκοπη εκστρατεία για τον περιορισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου στα ανήλικα άτομα.

Το περασμένο καλοκαίρι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Ουγγαρίας δέχτηκε πρόστιμο για παραβίαση του νόμου του 2021 που περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων σε βιβλία, μέσα ενημέρωσης και διαφημίσεις που «προωθούν ή απεικονίζουν» τη λεγόμενη (σύμφωνα με τον νόμο) «απόκλιση από τον αυτοπροσδιορισμό που αντιστοιχεί στο φύλο που αποδόθηκε κατά τη γέννηση, την αλλαγή φύλου ή την ομοφυλοφιλία».

Η αλυσίδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο για την πώληση αντιτύπων των κουήρ κόμικς «Heartstopper» της Alice Oseman, η οποία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο λόγω της επιτυχημένης σειράς του Netflix που βασίζεται στα βιβλία της σειράς.

Σύμφωνα με την Háttér Society, μιας ουγγρικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ένας γονέας θα μπορούσε να παραβιάσει τον νόμο μόνο και μόνο αγοράζοντας σε ένα παιδί ένα μυθιστόρημα που περιλαμβάνει κάποιον ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρα.

Το νέο περιστατικό λογοκρισίας συνέβη το περασμένο Σάββατο, όπως μετέδωσε το Reuters. Το μουσείο σταμάτησε να πουλάει εισιτήρια για την έκθεση φωτογραφίας σε ανήλικα άτομα, αφού το ακροδεξιό κόμμα ξεκίνησε κυβερνητική έρευνα.

«Με βάση την πρωτοβουλία του Mi Hazank, οι νέοι κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση στο Εθνικό Μουσείο, καθώς παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας των παιδιών», δήλωσε το ακροδεξιό κόμμα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. Ο νέος κανόνας αναρτήθηκε στον ιστότοπο του μουσείου αργότερα το Σάββατο.

Όπως φαίνεται καθημερινά, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ουγγαρία αντιμετωπίζουν διακρίσεις, καθώς το κράτος έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο οτιδήποτε σχετίζεται με την κουήρ κοινότητα, ποινικοποιείται. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη ρητορική μίσους, τα ομοφοβικά περιστατικά, και η τρανσφοβία.
Δες και αυτό!