Απολύθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας εξαιτίας της ΛΟΑΤΚΙ+ έκθεσης

07/11/2023
από
Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη απολύθηκε, αφού επέτρεψε σε άτομα κάτω των 18 ετών να επισκεφθούν μια έκθεση με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο.

Στην έκθεση World Press Photo παρουσιάστηκαν εικόνες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις Φιλιππίνες, ένα έργο της φωτορεπόρτερ Hannah Reyes Morales.

Λίγες μέρες πριν η Ουγγρική κυβέρνηση απαγόρευσε σε παιδιά κάτω των 18 ετών να επισκεφθούν την έκθεση, επικαλούμενη το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο σε ορισμένες από τις φωτογραφίες.

Τώρα αξιωματούχοι της ουγγρικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι ο διευθυντής του μουσείου Lazlo Simon δεν τήρησε τις «νομικές υποχρεώσεις», καθώς φέρεται να επέτρεψε σε άτομα κάτω των 18 ετών να δουν την έκθεση – ισχυρισμό που ο Simon αρνήθηκε.

Από το 2021, η Ουγγαρία έχει επιβάλει απαγόρευση της «προβολής και προώθησης της ομοφυλοφιλίας» σε υλικό προσβάσιμο σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και ταινιών.

Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού Viktor Orban, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών, καθώς και της ΕΕ.

Hungary's prime minister Viktor Orbán, who has led an anti-LGBTQ+ regime, wears a white shirt, orange tie and blue jacket as he stares somewhere off camera

Τη Δευτέρα (6 Νοεμβρίου), ο υπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας της χώρας υποστήριξε ότι ο Simon απολύθηκε λόγω της μη συμμόρφωσής του με τις «νομικές υποχρεώσεις του θεσμού».

Μετά από κυβερνητική έρευνα σχετικά με τη λειτουργία της έκθεσης, το Εθνικό Μουσείο υποστήριξε ότι δεν είχε δικαίωμα να ταυτοποιεί τους επισκέπτες, αλλά ότι είχε καταστήσει σαφές ότι απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 μέσω μηνυμάτων στην ιστοσελίδα του αλλά και στην είσοδο ης έκθεσης.

Ο Simon δημοσιοποίησε την απόλυσή του με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επιμένει ότι δεν παραβίασε σκόπιμα κανέναν νόμο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Ως πατέρας και παππούς τεσσάρων παιδιών, απορρίπτω σθεναρά την ιδέα ότι τα παιδιά μας πρέπει να προστατεύονται από εμένα ή από το ίδρυμα του οποίου ηγούμαι».

Η εκτελεστική διευθύντρια της World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, αντέδρασε επίσης στην απόλυση του Simon, λέγοντας ότι είναι «σοκαρισμένη» από την απόφαση και σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια εκπομπή της World Press Photo λογοκρίνεται στην Ευρώπη.

«Αυτή η σειρά φωτογραφιών είναι μια στοχαστική και ειλικρινής καταγραφή της ζωής μιας κοινότητας ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις Φιλιππίνες», δήλωσε, σύμφωνα με το BBC.

Σχολιάζοντας τους περιορισμούς της έκθεσης, πριν ανακοινωθεί η απόλυση του Simon, η φωτογράφος Hannah Reyes Morales δήλωσε στο AP News ότι ήταν «εξαιρετικά λυπημένη».

«Το επιβλαβές της υπόθεσης είναι ο περιορισμός της ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητας και του δικαιώματός αυτών των ατόμων να υπάρχουν».

Ο Viktor Orban χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη θέση του για να προωθήσει τις λεγόμενες «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και να αφαιρέσει εντελώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Δες και αυτό!