Φεστιβάλ Ανοιχτών Κόσμων: Η συμπερίληψη αναδεικνύει την ισότητα

18/07/2023
από
Ο Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου, “Ηλιαχτίδα”, διοργανώνει στη Μυτιλήνη το φεστιβάλ «Ανοιχτών Κόσμων» με θέμα τη Συμπερίληψη.

Στο φεστιβάλ αυτό γιορτάζουμε την ποικιλομορφία, την ισότητα και καταδικάζουμε κάθε μορφή διακρίσεων και βίας. Καλεσμένοι μας άνθρωποι διαφορετικοί, ως προς το φύλο, την ηλικία, τις προτιμήσεις, τον πολιτισμό, με έναν σκοπό: να ενωθούν και να ανακαλύψουν όλες τις υπέροχες πτυχές που κάθε κοινότητα μπορεί να προσφέρει.

Το φεστιβάλ αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, όπου η κάθε φωνή ακούγεται και γιορτάζεται. Θα διοργανωθούν ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Μέσω της τέχνης, των καλλιτεχνικών εργαστηρίων και των ομιλιών επιδιώκουμε να ανοίξουμε διάλογο και να δημιουργήσουμε γέφυρες κατανόησης.

Η συμπερίληψη δεν είναι ιδέα, αλλά αξία, την οποία υποστηρίζουμε και προάγουμε. Όλοι έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να μοιραστούν τις ιστορίες, τις παραδόσεις και τις εμπειρίες τους. Προωθούμε την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ατόμων, την αποδοχή της σεξουαλικής πολυμορφίας και των διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων.

Στην καρδιά του φεστιβάλ βρίσκεται η έννοια της αλληλεγγύης. Ενισχύουμε τον σεβασμό, την ανεκτικότητα και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Προωθούμε την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, ώστε να μπορούμε να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφορες κοινότητες.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ μας και να γίνετε μέρος μιας προσπάθειας που προάγει τη συμπερίληψη και την ενότητα. Ας εμπνευστούμε ο ένας από τον άλλον και ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο που αντανακλά την πολυμορφία και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο και πιο συμπεριλητικό κόσμο για όλους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων :

Δευτέρα, 24 Ιουλίου από τις 18:00 στην Παιδική Χαρά Μανταμάδου: “Κατασκευάζοντας τη διαφορετικότητα”. 

Καλλιτεχνική δημιουργική δράση με τη Γιούλα Κουτσουμπού και τον Αργύρη Χατζημαλλή. Μικροί και μεγάλοι αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά θα δημιουργήσουμε συζητώντας.

Τετάρτη, 26 Ιουλίου, Αρχοντικό Τζάνου, “Διάλεξε το χρώμα που αγαπάς! Μη ξεχνάς, το παιχνίδι είναι πολύχρωμο!”

18:00 Εκπαιδευτικά παιχνίδια και δράσεις ενάντια σε κάθε λογής στερεότυπα για παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου.

19:30 Κουκλοθέατρο “Λυκουργομπερδέματα” από την ομάδα Αντράλα (Antrala Puppet Theater)

21:00 Προβολή ταινίας για εφήβους και συζήτηση.

Συντονίζουν οι Εύη Καρμίρη, εκπαιδευτικός ΠΕ και η Μαριάνθη Στρίμπελ εκπαιδευτικός ΔΕ

Παρασκευή, 28 Ιουλίου, Αρχοντικό Τζάνου, Εσπερίδα με θέμα: Ενοχοποιώντας την Αθωότητα.

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους “Αγόρια στο ντούζ” που τόσο συζητήθηκε, αλλά καθόλου δεν προβλήθηκε, καταξιωμένοι ομιλητές θα θίξουν θέματα που λογίζονται ως “ταμπού”.

Ζήση Αναστασία, καθηγήτρια Ψυχολογίας, τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πώς χτίζουμε τελικά μια κοινωνία συμπερίληψης, “σπάζοντας τις ντουλάπες”;

Βαμβουκλής Νικόλας, Καλλιτεχνικός διευθυντής K-Gold Temporary Gallery

Η τέχνη ως δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού για την αντιμετώπιση φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού, βίας και κακοποίησης.

Γιοβάνη Αναστασία, Δικηγόρος

Πώς διαφυλάσσεται νομικά η συμπερίληψη και πώς/πόσο προστατευόμαστε από την έμφυλη βία.

Υποστηρικτές του φεστιβάλ

Τοπική Κοινότητα Μανταμάδου

Περιοδικό Antivirus

Humade Crafts Workshop

Μικρός Ντουνιάς

K- Gold Temporary Gallery

Η είσοδος/ συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Σας περιμένουμε όλους!
Δες και αυτό!