Εσύ, που σε ενοχλούν οι ομοφυλόφιλοι

04/11/2016

Ένα 15χρονο κορίτσι, η Μελίνα, δηλώνει χαρούμενη που μέσα σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από στερεότυπα και οργή στο διαφορετικό, κάποιοι βρίσκουν το θάρρος να αποδεχτούν αυτό που νιώθουν.

Πιο κάτω αυτούσιο το κείμενό της έτσι όπως δημοσιεύθηκε πριν από κάποιους μήνες στο προσωπικό της blog.

Εσύ, που σε ενοχλούν οι ομοφυλόφιλοι. Εσύ, που τους κατακρίνεις επειδή το θεωρείς ανήθικο και εξωπραγματικό. Εσύ, που ενώ έχεις ορκιστεί παππάς, βγάζεις λόγο υποστηρίζοντας την εξαφάνισή τους από τον πλανήτη γη. Εσύ, που αν τους πετύχεις στον δρόμο θα κλείσεις τα μάτια του μικρού σου παιδιού, θεωρώντας ότι αποτελούν κακό παράδειγμα. Εσύ, που ζεις στον πιο σύγχρονο αιώνα, όπως ο ίδιος υποστηρίζεις, και δεν έχεις μάθει ακόμα να αποδέχεσαι το διαφορετικό.

Ναι, σε εσένα απευθύνομαι. Που πιστεύεις ότι αυτός ο κόσμος θα πάει μπροστά με τέτοιου είδους αντιλήψεις. Που έχεις πεισθεί ότι οτιδήποτε διαφορετικό από εσένα, είναι ταυτόχρονα αφύσικο. Θα σου θέσω μια ερώτηση λοιπόν. Ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις ποιο είναι το φυσιολογικό; Ποιος είσαι εσύ που θα βάλεις τα όρια στην αγάπη;

Θα σου πω κάτι που μπορεί να σε σοκάρει. Είναι ά ν θ ρ ω π ο ι. Όπως εγώ και εσύ. Όπως το παιδί που θα κρατήσεις μια μέρα στην αγκαλιά σου. Όπως οι άνθρωποι που βλέπεις στις ταινίες και θαυμάζεις. Τίποτα απολύτως δεν τους διαφοροποιεί από τους ετερόφυλους. Και ναι, είμαι 15 χρονών. 15 χρόνια μου πήρε να καταλάβω πόσο σάπιος είναι ο κόσμος στον οποίο ζω.

Όμως όχι. Δεν θα σου κάνω την χάρη και δεν θα κλείσω τα μάτια μου και τα αυτιά μου σε όλα αυτά που γίνονται. Και τώρα, θα λες από μέσα σου, «Όταν θα κάνεις παιδί και θα σου βγει γκέι, θα καταλάβεις». Φίλε ομοφοβικέ, εάν γεννήσω παιδί και έρθει μια μέρα να μου πει συνειδητά και με ωριμότητα πως είναι ομοφυλόφιλος, τότε θα το πάρω μια αγκαλιά και θα του πω το εξής: «Μέσα σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από στερεότυπα και οργή στο διαφορετικό, είμαι χαρούμενη που βρίσκεις το θάρρος να αποδέχεσαι αυτό που νιώθεις». Και ξέρεις γιατί θα είμαι χαρούμενη; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται να το εκφράσουν αυτό που νιώθουν. Και ο λόγος; Εσύ και οι όμοιοί σου. Εσύ που αυτομάτως τους τοποθετείς όλους αυτούς σε μία μειονότητα που όλοι την μισούν. Εσύ που τον μαθαίνεις στο σχολείο, πως αυτό που νιώθει είναι λάθος.

Ο άνθρωπος λοιπόν που θα βρει το θάρρος να εκφράσει και να υποστηρίξει μία γνώμη διαφορετική από όλες τις άλλες, για εμένα έχει κερδίσει στην ζωή. Λυπάμαι που δεν είναι αυτονόητο και αναγκάζομαι να το πω.

Κάτι τελευταίο όμως. Αν κάτι δικαιώνει τον λόγο ύπαρξής μας στον πλανήτη γη, είναι η ανθρωπότητα. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα γυρίσεις την πλάτη σου στην εικόνα ενός γκέι ζευγαριού, βρίσκοντάς το αηδιαστικό, θυμήσου αυτά που είπα, αλλά και αυτό: Η ομοφυλοφιλία βρίσκεται σε περισσότερα από 450 είδη. Η ομοφοβία μονάχα σε 1. Τι σου φαίνεται αφύσικο τώρα;

Μελίνα Μακρυνάκη
Δες και αυτό!