Δικαστήριο της Ναμίμπια έδωσε ιθαγένεια στον γιο γκέι ζευγαριού

18/10/2021
από
Ναμίμπια
Ναμίμπια

Ένα δικαστήριο της Ναμίμπια στη Νότια Αφρική αποφάσισε την Τετάρτη ότι ο γιος ενός γκέι ζευγαριού είναι πολίτης της Ναμίμπια κατά καταγωγή.

Η απόφαση θεωρήθηκε μεγάλη νίκη για τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα. Το ζευγάρι, ο πολίτης της Ναμίμπια Philip Luhl και ο Μεξικανός σύζυγός του, Guillermo Delgado, απέκτησαν τον γιο τους μέσω παρένθετης γυναίκας στη Νότια Αφρική το 2019, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Οι άνδρες έχουν, επίσης, δύο δίδυμες κόρες που γεννήθηκαν αργότερα και χρειάζονται, κι εκείνες την υπηκοότητα της Ναμίμπια. Τον Μάιο τους εκδόθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα, αλλά όχι για να φύγουν από αυτήν.

Στην απόφασή του, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Thomas Masuku, είπε ότι δε χρειαζόταν τεστ πατρότητας για να αποδειχθεί ότι ο γιος του ζευγαριού ήταν πράγματι γιος τους.

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τα ομόφυλα ζευγάρια και ειδικά μια μεγάλη νίκη για τα παιδιά της Ναμίμπια, που γεννήθηκαν εκτός Ναμίμπια με τη διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας», δήλωσε η δικηγόρος του ζευγαριού, Uno Katjipuka-Sibolile, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο Masuku διέταξε να χορηγηθούν στον γιο του ζευγαριού τα εθνικά του έγγραφα εντός 30 ημερών, ανέφερε τηλεοπτικό δίκτυο. Το υπουργείο Εσωτερικών και Μετανάστευσης έπρεπε, επίσης, να πληρώσει τα νομικά έξοδα του ζευγαριού.

Ο Luhl είπε ότι αυτός και ο σύζυγός του ήταν ευχαριστημένοι με την απόφαση: «Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Η χώρα δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Στην πραγματικότητα, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών είναι παράνομες, αν και ο νόμος σπάνια εφαρμόζεται, ανέφερε το Reuters.

Πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ναμίμπια ζήτησε την ανατροπή του νόμου.

«Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι άνθρωποι και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αποκλειστούν από τη δέσμη των δικαιωμάτων που αναφέρονται στο σύνταγμά μας», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Yvonne Dausab στο Reuters τον Μάιο.

«Αυτός ο νόμος περί σοδομίας είναι ξεπερασμένος και εισάγει διακρίσεις. Όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την αναζήτηση της ευτυχίας.» 

«Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη ο νόμος αφήνει τα γκέι άτομα να νιώθουν στιγματισμένα, εξοστρακισμένα και περιθωριοποιημένα», δήλωσε ο Omar van Reenen, συνιδρυτής της οργάνωσης Namibia Equal Rights Movement.

«Αυτοί οι νόμοι γράφτηκαν από αποικιοκράτες και επιβλήθηκαν στον λαό της Ναμίμπια. Όλη η αφήγηση για την ομοφυλοφιλία είναι δυτική και ψευδής, η ομοφοβία είναι η δυτική ξενόφερτη.»
Δες και αυτό!