Ένα συμπεριληπτικό βιβλίο για το πώς γεννιούνται τα παιδιά

29/04/2024
από
Ένα συμπεριληπτικό παιδικό βιβλίο έχει δεχθεί δεκάδες θετικά σχόλια από γονείς σε όλο τον κόσμο, αφού ο κουήρ συγγραφέας Markus Harwood-Jones το δημοσίευσε στο TikTok.

Το «What Makes a Baby» των Cory Silverberg και Fiona Smyth είναι μια εξαιρετικά προσβάσιμη ιστορία για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα μωρά έρχονται στον κόσμο. Γραμμένο για παιδιά μέχρι οκτώ ετών, το βιβλίο είναι γεμάτο χρώματα και εικόνες που κάνουν την εκμάθηση της επιστήμης πίσω από τη δημιουργία της ζωής ευχάριστη για όλες τις ηλικίες και όλους τους τύπους οικογένειας.

Ο Harwood-Jones διάβασε ολόκληρη την ιστορία στο TikTok και την επαίνεσε για την «όμορφα απλή αλλά ακριβή και συμπεριληπτική απεικόνιση του πως φτιάχνονται τα μωρά». Αν και η ιστορία δεν απευθύνεται μόνο σε ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, η συμπεριληπτική γλώσσα του βιβλίου το κάνει προσβάσιμο για όλες τις μορφές οικογενειών.

Αντί να εμβαθύνει σε μια μεμονωμένη διαδικασία για τη δημιουργία ενός μωρού, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), η σεξουαλική επαφή ή η παρένθετη κύηση, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός σπερματοζωαρίου και ενός ωαρίου που πρέπει να συναντηθούν και να τοποθετηθούν σε ένα άτομο με μήτρα, προκειμένου αυτό να καταλήξει στον σχηματισμό μιας ζωής. Αναγνωρίζει την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό και την ποικιλία των ανθρώπων που μπορεί να εμπλέκονται ή να μην εμπλέκονται.

@markusbones

“What Makes a Baby” by Cory Silverberg and Fiona Smyth – a beautifully simple yet accurate and inclusive depiction of how babies are made ❤️ Highly recommend! #kidlit#bookreview#childrensbooks

♬ original sound – Markus Bones

Τα σχόλια κάτω από το βίντεο του Harwood Jones επαινούν την ιστορία.

«Αγαπώ την ακρίβεια της ορολογίας», γράφει ένας χρήστης. «Η ανθρώπινη ανατομία δεν είναι υπερβολική για να τη μάθουν τα παιδιά κι αυτό το βιβλίο το κάνει τόσο προσβάσιμο».

Ένα άλλο άτομο γράφει: «Η καρδιά μου ένιωσε τόσο ζεστά με όλη αυτήν τη συμπεριληπτικότητα».

«Είμαι ένα μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης, και θα είχα αγαπήσει αυτό το βιβλίο όταν ήμουν μικρότερο», γράφει ένα τρίτο.

Τα σχόλια συνεχίζουν στο ίδιο κλίμα. Πολλά άτομα εξέφρασαν ότι θα ήθελαν να έχουν ένα τέτοιο βιβλίο μεγαλώνοντας. Κάποια άλλα είπαν ότι έκλαψαν. Ένα άτομο σημείωσε ότι η συμπεριληπτικότητα του βιβλίου έκανε τις πληροφορίες πιο προσιτές στα παιδιά, ενώ ένα άλλο το αποκάλεσε «επαναστατικό».

Η κουήρ συγγραφέας και γονέας B.J Woodstein είπε στο Metro ότι προτείνει το βιβλίο γιατί οι «φωτεινές εικονογραφήσεις του απεικονίζουν ανθρώπους σε χρώματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν οι άνθρωποι, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ταυτιστεί με την ιστορία, και επιπλέον είναι όλα χωρίς φύλο, γεγονός που δείχνει στους αναγνώστες ότι οι άνθρωποι με όλα τα είδη σωμάτων μπορούν να έχουν ωάρια ή σπέρμα ή μήτρα».

«Για τους γονείς που δεν ξέρουν πως να μιλήσουν για τα τρανς ζητήματα, αυτό μπορεί να είναι μια τέλεια εισαγωγή. Επιπλέον, ο Silverberg αφήνει χώρο για να πεις τη δική σου ιστορία, το οποίο κάνει το βιβλίο προσιτό σε κάθε οικογένεια», πρόσθεσε η Woodstein.

«Το παιδί σου μαθαίνει τα βασικά για το από που έρχονται τα μωρά, ενώ προσθέτεις συγκεκριμένα το πως έχεις δημιουργήσει την οικογένειά σου, είτε αυτή έγινε μέσω τεκνοθεσίας, θεραπειών γονιμότητας, σεξουαλικής επαφής ή με οποιοδήποτε τρόπο», είπε η Woodstein.

«Όταν ο Silverberg ρωτάει, “Ποιος σε περίμενε να γεννηθείς”, οι κόρες μου λατρεύουν να απαντούν, “η Μάμι και η Μαμά, και μας ήθελαν τόσο πολύ”».
Δες και αυτό!