Ιταλία: ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ανακτούν τα γονεϊκά τους δικαιώματα

20/03/2024
από
Ένα δικαστήριο στην Ιταλία απέρριψε τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ προσπάθειες της κυβέρνησης να διαγράψει τα ονόματα των μη βιολογικών γονέων από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας εισαγγελέας της πολιτείας στη βόρεια πόλη της Πάντοβα απαίτησε την ακύρωση 33 πιστοποιητικών γέννησης – που χρονολογούνται από το 2017 – τα οποία εκδόθηκαν για παιδιά με ομόφυλους γονείς, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι μη βιολογικοί γονείς να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους εάν το ζευγάρι χώριζε ή ο βιολογικός γονέας πέθαινε.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της πρωθυπουργού Giorgia Meloni διέταξε τα συμβούλια να εγγράφουν μόνο τον βιολογικό γονέα, προκαλώντας πολλές διεθνείς διαμαρτυρίες.

Η επικεφαλής του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» Meloni έχει εκφράσει έντονα τις ομοφοβικές της αντιλήψεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της αλλά και της προεκλογικής της εκστρατείας.

«Δεν πιστεύω σε ένα κράτος που βάζει τη νόμιμη επιθυμία ενός ομοφυλόφιλου να υιοθετήσει ένα παιδί πάνω από το δικαίωμα του παιδιού αυτού να έχει πατέρα και μητέρα», έχει δηλώσει.

Παρά τα θετικά νέα για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, οι εισαγγελείς του υπουργείου Εσωτερικών θα μπορούσαν ακόμη να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Σε μια παρόμοια υπόθεση τον Ιούνιο, δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε ότι στο πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού θα μπορούσαν να αναγράφονται δύο μητέρες – αλλά η απόφαση ανατράπηκε τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας συνεχίζει να αντιτίθεται σε αυτό που αποκαλεί «ΛΟΑΤ λόμπι».

«Είναι το παιχνίδι τους. Θέλουν να γίνουμε Γονέας ένα, Γονέας δύο, ΛΟΑΤ φύλο, Πολίτης Χ… κώδικες», υποστήριξε η Meloni, η οποία έχει παρομοιαστεί από ορισμένους με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump – ενώ το Politico επεσήμανε ομοιότητες στην πολιτική με εκείνες του Ιταλού δικτάτορα Benito Mussolini κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν είμαστε κώδικες, είμαστε άνθρωποι και θα υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας», πρόσθεσε.
Δες και αυτό!