Η Ναμίμπια κήρυξε αντισυνταγματικούς νόμους που ποινικοποιούσαν το γκέι σεξ

21/06/2024
από
Την Παρασκευή, ένα ανώτερο δικαστήριο στη Ναμίμπια κήρυξε αντισυνταγματικούς δύο νόμους της αποικιοκρατικής εποχής που ποινικοποιούσαν το γκέι σεξ, σε μια νίκη-ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τον ακτιβιστή της Ναμίμπια, τον Friedel Dausab, με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Human Dignity Trust» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Dausab δήλωσε στο Reuters μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι ήταν «απλά χαρούμενος». «Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Ναμίμπια», δήλωσε. «Δεν θα είναι πλέον έγκλημα να αγαπάς».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι ενώ οι καταδίκες βάσει των νόμων για τον «σοδομισμό» και τα «αφύσικα σεξουαλικά αδικήματα» ήταν σχετικά σπάνιες, διαιώνιζαν τις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και έκαναν τους γκέι άνδρες να ζουν υπό τον φόβο της σύλληψης.

Η Ναμίμπια κληρονόμησε τους νόμους όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νότια Αφρική το 1990, αλλά οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανδρών ποινικοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η Νότια Αφρική έχει έκτοτε αποποινικοποιήσει τις σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και είναι η μόνη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που επιτρέπει στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια να τεκνοθετούν, να παντρεύονται και να συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης.
Δες και αυτό!