Οι μαθήτριες/μαθητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο χριστιανικό Λύκειο Valor στο Ντένβερ του Κολοράντο, όταν ένας γκέι προπονητής βόλεϊ «απομακρύνθηκε» λόγω της σεξουαλικότητάς του.

διαμαρτυρία
Λύκειο στο Highlands Ranch, Κολοράντο, Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, Φωτογραφία Hyoung Chang/MediaNews Group/The Denver Post μέσω Getty Images

Ο Inoke Tonga συναντήθηκε με ένα κύμα δημόσιας υποστήριξης, όταν είπε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από προπονητής βόλεϊ, όταν οι υπεύθυνοι του σχολείου έμαθαν για τη σεξουαλικότητά του.

Την Τρίτη (24 Αυγούστου), περίπου 50 μαθήτριες/μαθητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για να «δείξουν υποστήριξή τους σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της μαθητικής κοινότητας, αλλά και για να στείλουν το μήνυμα στη διοίκηση ότι οι διακρίσεις και ο φανατισμός δε θα γίνουν ανεκτές», αναφέρει μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Οι μαθήτριες/μαθητές συγκεντρώθηκαν απέναντι από το σχολείο τους περίπου στις 1:30 μ.μ., όπου κάποια παιδιά μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τη μεταχείριση του προσωπικού και των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητριών/τών στο σχολείο. Την ίδια στιγμή το προσωπικό συντήρησης του σχολείου χρησιμοποίησε φυσητήρες φύλλων, πνίγοντας τον ήχο της διαδήλωσης, αναφέρει η Denver Post.

Inoke Tonga
Inoke Tonga

Οι μαθήτριες/μαθητές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν:

«Τα σχολεία ποιότητας δε φοβούνται την ισότητα» και

«Αγάπα τον πλησίον σου.»

Οι μαθήτριες/μαθητές δε θα υποστηρίξουν τον «φανατισμό» του Valor αφού ο προπονητής βόλεϊ γκέι «εξαναγκάστηκε»

Η 16χρονη Lucy Sarkissian – η οποία βοήθησε στη διοργάνωση της διαμαρτυρίας – είπε ότι η προφανής απόφαση του σχολείου να χρησιμοποιήσει τον Χριστιανισμό «ως πρόσχημα για τον φανατισμό» δε θα γίνει ανεκτή. Χαρακτήρισε τις ενέργειες του σχολείου ως «αηδιαστικές», προσθέτοντας ότι η διάκριση εναντίον των ΛΟΑΤ+ ατόμων «δε μοιάζει με τον Χριστό.»

«Δε θα το ανεχτούμε. Δε θα ξεχάσουμε τον φανατισμό σας. Δε θα μείνουμε πλέον στη σιωπή», δήλωσε η Sarkissian, σύμφωνα με την Denver Post.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Inoke Tonga (@inoke.tonga)

Η μαθήτρια συνέχισε λέγοντας ότι έχει δει προσωπικά παραδείγματα διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητριών/μαθητών στο σχολείο. Έχει δει καθηγητή να αρνείται να χρησιμοποιήσει τις σωστές αντωνυμίες για το όνομα ενός τρανς μαθητή, προσθέτοντας ότι έχει «υποχρέωση» να «μιλήσει εναντίον του φανατισμού.»

Ένας τρανς μαθητής παρευρέθηκε επίσης στη διαδήλωση, σύμφωνα με το CBS Denver. Δήλωσε ότι το προσωπικό του σχολείου τον κάλεσε σε μια συνάντηση όταν έκανε coming out, λέγοντάς του ότι «θα πρέπει να παρουσιάζεται ως κορίτσι» εάν θέλει να παραμείνει στο σχολείο. «Είναι τόσο λάθος,» είπε.

Αργότερα στη διαμαρτυρία, το σύνολο των μαθητριών/μαθητών έσκυψαν τα κεφάλια τους και προσευχήθηκαν, λέγοντας ότι δε «μισούν» τον διευθυντή και το διοικητικό προσωπικό του σχολείου, αλλά επιβεβαίωσαν ότι «μισούν τις πράξεις τους.» Η ομάδα των εφήβων έκλεισε τη διαδήλωση φωνάζοντας «προσευχόμαστε για εσάς» στο σχολείο.

Ο προπονητής Tonga είπε ότι του δόθηκαν δύο επιλογές: θα μπορούσε να «αρνηθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος» και να ζήσει τη ζωή του ως στρέιτ άντρας, ή θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και να εγκαταλείψει το Λύκειο Valor.

«Κάθισα σε εκείνο το δωμάτιο για μιάμιση ώρα. Υποτιμήθηκα από άνδρες που δεν ήξεραν τίποτα για το ποιος είμαι, τι έχω κάνει στη ζωή μου, τι εμπόδια έχω ξεπεράσει, την κατανόηση που έχω για τις γραφές και πολλά άλλα σημαντικά, όπως η αγάπη που έχω για τον Σωτήρα μου, τον Θεό», έγραψε ο Tonga.

«Με το κεφάλι ψηλά και με δάκρυα έτοιμα να ξεκινήσουν να τρέχουν για ώρες, ακόμη και μέρες, απομακρύνθηκα γνωρίζοντας ότι το ταξίδι μου ως προπονητής στο Valor είχε τελειώσει – δεν επρόκειτο να «αρνηθώ τον αυτοπροσδιορισμό μου ως γκέι» άνδρας.»

Το Χριστιανικό Λύκειο Valor δήλωσε ότι ο γκέι προπονητής βόλεϊ «δεν υποστηρίζει τις πεποιθήσεις μας» 

Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος του Valor είπε ότι το σχολείο «απαιτεί από το προσωπικό, τους καθηγητές και τους εθελοντές ηγέτες… να συμφωνούν με τις χριστιανικές πεποιθήσεις του Valor που εκτίθενται στη δήλωση πεποιθήσεων, και σε άλλες πολιτικές και να ζουν σύμφωνα με αυτές τις πεποιθήσεις.»

«Την περασμένη εβδομάδα, το Valor έμαθε για μια ανάρτηση στο Facebook του προπονητή Inoke, που έλεγε ότι μπορεί να μην υποστηρίζει τις πεποιθήσεις του Valor σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τον γάμο,» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο πάστορας και αθλητικός διευθυντής του λυκείου Valor ξεκίνησε μια συνομιλία με τον προπονητή Inoke για να διερευνήσει περαιτέρω αυτό το θέμα. Μετά από αυτήν τη συζήτηση, ο προπονητής Inoke παρείχε μια δήλωση στο Valor στην οποία κατέληξε ότι δεν υποστηρίζει τις πεποιθήσεις του Valor και ζήτησε την παραίτησή του από το Valor. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, το Valor συμφωνεί ότι η παραίτηση είναι κατάλληλη.»