Το 2012 η Αμερικανίδα Madeline Miller κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με το Τραγούδι του Αχιλλέα, ένα μυθιστόρημα για ένα από τα πιο διάσημα ομόφυλα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας. Ο νεαρός Πάτροκλος γνωρίζει τον εκθαμβωτικό Αχιλλέα και η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης ξεκινά. 

Tο σχέδιο της Miller να δανειστεί ήρωες και γεγονότα από το έπος του Ομήρου, αν και ριψοκίνδυνο, κέρδισε το συγγραφικό κοινό χαρίζοντάς της ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (βραβείο Orange) καθώς και ένα φανατικό κοινό που λατρεύει τις «ομηρικές» ιστορίες αγάπης.

τραγούδι του Αχιλλέα

Στο Τραγούδι του Αχιλλέα, η συγγραφέας -πολύ έξυπνα- επανασυστήνει τον διάσημο Αχιλλέα μέσα από τα μάτια του Πάτροκλου. Η Miller κάνει φανταστική δουλειά δείχνοντας τις κακές πλευρές του Αχιλλέα, το πείσμα του, την υπερηφάνεια και τη βία που υπάρχει μέσα του. Παράλληλα όμως αναδεικνύει την ευαλωτότητά του και τα συναισθήματά του, αναμορφώνοντάς τον πλήρως και καθιστώντας τον πιο προσιτό. Η συγγραφέας βασίζεται με μαεστρία στην προηγούμενη γνώση για την αρχαία ιστορία, προσθέτοντας τη δική της ανατροπή για να οξύνει την τραγωδία με προσωπική συμμετοχή.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου, είναι πως το ειδύλλιο ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές δεν υποτιμάται, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε άλλες αντίστοιχες προσπάθειες. Αντιθέτως, αναδεικνύεται λειτουργώντας προς όφελος της ιστορίας. Ο Πάτροκλος αγαπά τον Αχιλλέα (και το αντίθετο) και αυτή την αγάπη την βλέπουμε να χτίζεται σε κάθε σελίδα.

τραγούδι του Αχιλλέα

«Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;»

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του και το Τραγούδι του Αχιλλέα παραμένει μια εξαιρετική επιλογή για το αναγνωστικό κοινό που αναζητά ΛΟΑΤΚΙ+ ήρωες για να ταυτιστεί. Αν και το βιβλίο δεν εμβαθύνει σε ζητήματα που αφορούν την queer ύπαρξη – όπως πιο σύγχρονες συγγραφικές προσπάθειες – ξεχωρίζει για την απλότητα και την καθολικότητα με την οποία διαπραγματεύεται ζητήματα σεξουαλικότητας.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια, το Τραγούδι του Αχιλλέα της Madeline Miller κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μια επετειακή έκδοση με επιπλέον περιεχόμενο. Μια τέλεια ευκαιρία για να διαβάσετε ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που έγινε τους τελευταίους μήνες viral από το TikTok και κατέκτησε τις λίστες με τα ευπώλητα σε όλον τον κόσμο.  Η επετειακή έκδοση περιλαμβάνει το διήγημα «Γαλάτεια» της συγγραφέως, πρόλογο της συγγραφέως ειδικά για την ελληνική έκδοση, σημείωμα για τα 10 χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου, προτάσεις θεμάτων για περαιτέρω συζήτηση με άλλους αναγνώστες, καθώς και αναλυτική παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της συγγραφέως Κίρκη. Στην Κίρκη η Miller επιστρέφει στην ελληνική μυθολογία και αναπλάθει την Οδύσσεια, δίνοντάς της μια συμπαγή φεμινιστική υπόσταση. Πάτα εδώ για να δεις την επετειακή έκδοση.

Κέρδισε ένα αντίτυπο από την επετειακή έκδοση Διαγωνισμός

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!