Οι Εκδόσεις Διόπτρα για την ομοφοβική απόσυρση βιβλίου από νηπιαγωγείο της Κύπρου

21/02/2024
από
Την καλύτερη απάντηση στην ομοφοβία έδωσαν οι Εκδόσεις Διόπτρα, μετά την απόσυρση του βιβλίου της Κατρίνας Τσάνταλη, το οποίο συμπεριλαμβάνει ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, από νηπιαγωγείο της Κύπρου.

Μετά από μια έντονα ομοφοβική επιστολή του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, απέσυρε το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας, με το επιχείρημα ότι «φαίνεται να προκαλεί».

Κύπρος: Ομοφοβικά σχόλια για ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλίο που δόθηκε σε νηπιαγωγείο

«Ναι, προκαλεί», απαντούν οι Εκδόσεις Διόπτρα με μια ανάρτηση στο Facebook. «Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση».

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε “ανήθικο” και “ανάρμοστο” το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη “Οικογένεια είναι…”, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: “Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα”.

Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο “προκαλεί”.

Ναι, προκαλεί.

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. 

Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».
Δες και αυτό!