Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλη εποχή για σεξ, καθώς, με καλή παρέα, όλες οι εποχές είναι κατάλληλες. Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι είναι μια εποχή κατά την οποία είναι πιο πιθανό να έχουμε περισσότερο χρόνο και όρεξη να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε ή και να πειραματιστούμε. Άλλωστε, τότε έρχονται και επισκέπτες από άλλες χώρες με ανάλογη διάθεση και εμείς μπορεί να θέλουμε να τους συναντήσουμε. Με αφορμή αυτά, λοιπόν, αποφασίσαμε να αναφερθούμε στην ασφαλέστερη χρήση των chems, την οποία μπορούμε να την έχουμε κατά νου και γενικότερα.

από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*

Πριν το chemsex, τι προσέχω;

Αν έχουμε σκοπό να κάνουμε chems, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερωθεί εκ των προτέρων σε σχέση με αυτά, ώστε να αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς προκειμένου να προχωρήσουμε στη χρήση. Ακόμα και αν έχουμε ήδη εμπειρία chemsex, καλό θα ήταν να συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε ώστε να κρατήσουμε τον εαυτό αλλά και την παρέα μας όσο ασφαλείς είναι δυνατό. Σε προηγούμενα τεύχη, έχουμε δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, τη μεφεδρόνη, το G και την κεταμίνη. Επίσης, πριν ξεκινήσουμε το παιχνίδι, καλό θα ήταν να έχουμε καθαρά και ασφαλή σύνεργα για προσωπική μας μόνο χρήση. Στην περίπτωση των συνέργων χρήσης, «ΝΟΤ sharing is caring», δηλαδή είναι επικίνδυνο να μοιραζόμαστε σύνεργα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η οδήγηση υπό την επήρεια οποιασδήποτε ψυχοδραστικής ουσίας δεν είναι καλή ιδέα. Ακόμα και αν μια ουσία μας δίνει την αίσθηση ότι οξύνει τις αισθήσεις μας, στην πραγματικότητα μπορεί να μειώνει τα αντανακλαστικά μας ή να συσκοτίζει την κρίση μας. Συνεπώς, θα ήταν φρόνιμο να έχουμε προβλέψει από πριν πώς θα επιστρέψουμε σπίτι μας ή πώς θα μετακινηθούμε αφού έχουμε ξεκινήσει το chemsex.

Και όταν ξεκινήσει το παιχνίδι;

Κατά το σνιφάρισμα είναι πιθανό να δημιουργηθούν ανεπαίσθητες πληγές στη ρινική κοιλότητα, οι οποίες μας καθιστούν ευάλωτους σε ιούς και βακτήρια. Συνεπώς, καθαρός και σε καλή κατάσταση εξοπλισμός μας προστατεύει από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Αν σνιφάρουμε, χρησιμοποιούμε καθαρά καλαμάκια τα οποία τα αλλάζουμε συχνά. Άλλα μέσα (πχ χαρτονομίσματα) αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων καθώς είναι βρώμικα. Αν χρησιμοποιούμε γυάλινο πιπάκι, καλό θα ήταν να είναι σε καλή κατάσταση καθώς, αν έχει ραγίσει, μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς στα χείλη. Η αύξηση θερμοκρασίας από το ζέσταμά του μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκαύματα που ελλοχεύουν παρόμοιους κινδύνους τραυματισμού και μόλυνσης. Κάποια άτομα επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αποσπώμενα στόμια κατασκευασμένα από υλικό που δε θερμαίνεται για να είναι πιο ασφαλές το κάπνισμα. Η ενδοφλέβια χρήση (slamming, σλαμάρισμα) είναι γνωστή για την ένταση και την ταχύτητα του high που προκαλεί, γεγονός που μπορεί να την κάνει ελκυστική. Είναι όμως και η μέθοδος χρήσης με τους περισσότερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων της εξάρτησης, της υπερβολικής δόσης, της ψύχωσης, των καρδιολογικών προβλημάτων καθώς και των μολύνσεων του δέρματος και του αίματος. Αν παρόλα αυτά αποφασίσουμε να κάνουμε ενδοφλέβια χρήση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένες σύριγγες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μια φορά μόνο. Η επαναλαμβανόμενη χρήση της ίδιας σύριγγας χαλάει τη βελόνα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται οι φλέβες και το δέρμα ή και αυξάνει την πιθανότητα να μην είναι πλέον καθαρή μολύνοντας το αίμα και το δέρμα μας. Τις σύριγγες που έχουμε χρησιμοποιήσει, είναι σημαντικό να τις απορρίπτουμε με ασφάλεια, πχ κλείνοντας τη βελόνα με το πλαστικό της καπάκι και βάζοντας στη σύριγγα σε πλαστικό μπουκάλι επίσης με καπάκι. Καλό επίσης είναι να αποφεύγονται στο σλαμάρισμα περιοχές που είναι κάτω από τη μέση καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Αν χρησιμοποιούμε νερό για να διαλύσουμε την ουσία, συστήνεται αυτό να το έχουμε πρώτα βράσει και να το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Πρέπει επίσης να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην τρυπήσουμε αρτηρία. Οι αρτηρίες είναι πιο βαθιά και, αν τρυπηθούν, υπάρχει μεγάλη αιμορραγία και πόνος. Αν τρυπήσουμε αρτηρία, πρέπει να βγάλουμε άμεσα τη βελόνα, να πιέσουμε την πληγή με αποστειρωμένη γάζα και, σε περίπτωση που η αιμορραγία δε σταματήσει μέσα σε πέντε λεπτά, να απευθυνθούμε σε επείγοντα νοσοκομείου. Παρομοίως, αν μετά τη χρήση δούμε ότι οι περιοχές που σλαμάραμε πονούν, πρήζονται, μελανιάζουν ή ό,τι άλλο και, κυρίως, αν αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να απευθυνθούμε σε γιατρό.

Η συνδυαστική χρήση ουσιών είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητες παρενέργειες, ακόμα και σε περίπτωση που έχουμε ξαναδοκιμάσει τον ίδιο συνδυασμό. Πολλές περιπτώσεις chemsex με κακή, έως και μοιραία κατάληξη οφείλονται σε συνδυασμό ουσιών. Προτείνεται συνεπώς να προτιμάμε να κάνουμε χρήση μίας ουσίας κάθε φορά. Καλό είναι επίσης να έχουμε κατά νου, ειδικά σε περίπτωση μου μας κεράσουν, ότι οι ουσίες του chemsex είναι συνθετικές, οπότε η σύστασή τους από παρτίδα σε παρτίδα μπορεί να διαφοροποιείται ως προς την περιεκτικότητα και τη σύστασή και, κατά συνέπεια, μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση από την αναμενόμενη. Αν δοκιμάσουμε πρώτη φορά κάποια ουσία, ειδικά αν αυτό γίνει σε άγνωστο περιβάλλον με άγνωστα άτομα, γεγονός που συχνά προκαλεί στρες, χρειάζεται κάποια προσοχή καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα να προκύψουν ανεπιθύμητες ψυχολογικές παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια του πάρτυ, επίσης, σημαντικό είναι να προσέχουμε ώστε να μην μπερδέψουμε ουσίες μεταξύ τους, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σκόνες. Σε σχέση με τις ουσίες, στα πλαίσια του chemsex είναι συχνή και η χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε ουσίες όπως η crystal meth, η μεφεδρόνη ή το MDMA, οι οποίες είναι γνωστές για τη στυτική δυσλειτουργία που προκαλούν. Η αυτών των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει ανοχή, οπότε να χρειαζόμαστε μεγαλύτερες δόσεις, εθισμό ή και ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν αυτά συνδυαστούν με άλλες ουσίες, όπως και τα poppers ακόμα. Είναι προτιμότερο να παίρνουμε μικρότερες δόσεις σε εύλογα χρονικά μεσοδιαστήματα και σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει κάθε διαφορετικό φάρμακο αλλά και τις αντενδείξεις, ειδικά αν ζούμε με άλλες καταστάσεις υγείας. Ένα παράδειγμα είναι ότι κάποια αντιρετροϊκά φάρμακα ενισχύουν τη δράση φαρμάκων για στυτική δυσλειτουργία, οπότε συστήνεται λήψη μικρότερης δόσης τους. Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη χρήση τους, ένα διάλειμμα από αυτά τα φάρμακα, τα chems και το πορνό μπορεί να μας επαναφέρει. Σε αντίθετη περίπτωση, καλό θα ήταν να πάρουμε τη γνώμη επαγγελματία υγείας που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς να συζητήσουμε για τέτοια θέματα.

Κλείνοντας (για τώρα…)

Σε κάθε περίπτωση, πριν μπούμε στο «Λούνα Παρκ» της χρήση ουσιών καλό θα είναι να έχουμε θέσει τους όρους του παιχνιδιού. Γνωρίζουμε ότι οι ουσίες επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων. Έχε ένα σχέδιο και μείνε προσκολλημένος σ’ αυτό. Είναι σημαντικό να έχεις θέσει εξαρχής τα όρια σου για το πόσο θα μείνεις, τι ουσίες θα πάρεις, τα όρια σου στο σεξ. Σε αυτό θα επανέλθουμε αναλυτικότερα, άλλωστε, σε επόμενο τεύχος. Γενικότερα, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ασφαλείς να μιλήσουμε για θέματα τα οποία είναι ταμπού ή στιγματισμένα και, όταν δεν είμαστε, να διεκδικούμε αυτή την ασφάλεια. Η ντροπή, η ενοχή και η αορατότητα του βιώματος μας είναι ίσως οι βασικοί παράγοντες των οποίων η τοξικότητα ξεπερνά αυτή της κάθε ουσίας και που μας βάζουν σε κίνδυνο, απομονώνοντάς μας ή στερώντας μας τη δυνατότητα να λάβουμε την ενημέρωση ή τη στήριξη που δικαιούμαστε. Όσο παραμένουμε αόρατ@, ή συνεχίζουν να μας αναγκάζουν να είμαστε, αναπαράγουμε πολλές φορές τις ίδιες τις συνθήκες που μας έβαλαν σε κίνδυνο ή και μας τραυμάτισαν. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η διεκδίκηση της φροντίδας που μας αναλογεί και η έξοδος από την αορατότητα δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη αλλά υπόθεση όλης της κοινότητας, είναι σχετική του βαθμού στον οποίο αυτή η κοινότητα παρέχει ασφάλεια και βήμα στα μέλη της, του βαθμού στον οποίο προσέχουμε ο ένας τον άλλο. Ας το κάνουμε, λοιπόν, ας προσέχουμε υπερήφανα ο ένας τον άλλο!

Να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!

Το ChemSex Support είναι η υπηρεσία συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης από το ChemSex. Η υπηρεσία παρέχεται και σε άτομα της περιφέρειας. Τηλεφώνησε στο 2103310400 και κλείσε το ραντεβού σου. Facebook.com/ChemSexGR


Αντώνης Πούλιος, Κλινικός ψυχολόγος, M.S., Ph.D. και ψυχαναλυτής. Επιστημονικός υπεύθυνος των κοινοτικών προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Γιώργος Παπαδοπετράκης, Σύμβουλος εξαρτήσεων. Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Πηγή: Poulios, A. (2022). Harm reduction in the context of chemsex: an AIDS Action Europe training manual. Berlin: AIDS Action Europe.