Chemsex και dating εφαρμογές

Hey! Καλα; Open minded? Ναι, θα μιλήσουμε για εφαρμογές γνωριμιών – dating apps. Όχι, δε θα κάνουμε κοινωνιολογική κριτική ή ανάλυση.

γράφει ο Γιώργος Παπαδοπετράκης κι ο Αντώνης Πούλιος

Όπως για πολύ κόσμο πλέον, και για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, η χρήση dating apps είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Μέσα από αυτές βρίσκουμε σεξ, γνωριμίες, ή χαλαρό διαπροσωπικό διαδικτυακό χαζολόγημα.

Αλλά τι σχέση έχουν τα dating apps με το chemsex;

Μεγάλη! Τα dating apps έκαναν πιο πιθανή τη γνωριμία με τα chems και πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτά. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η διάδοση των dating apps στα smartphones συμπίπτει χρονολογικά με την αύξηση της δημοφιλίας των chems.

Αν το σκεφτούμε, η ίδια η χρήση των dating apps είναι αρκετά εθιστική και μοιάζει με τζογάρισμα. Πράγματι, η λειτουργία τους μοιάζει ψυχολογικά και νευρολογικά με αυτή του τζόγου. Υπόσχεται κέρδος-ικανοποίηση και δίνει την αίσθηση ότι η πρόσβαση μπορεί να είναι εύκολη, γρήγορη, με άπειρες επιλογές.

Το πότε θα μας κάτσει το καλό jackpot-date είναι απρόβλεπτο. Και ακόμα και αν φαίνεται να κερδίζουμε κάτι στην αναζήτηση αυτή (μια πιθανώς ενδιαφέρουσα γνωριμία), συχνά ανανεώνουμε τα προφίλ ή ξαναρχίζουμε να ψάχνουμε ελπίζοντας να έρθει κάτι καλύτερο.

Και δεν έρχεται.

Έτσι μπορεί να καταλήξουμε να χάσουμε ολόκληρα βράδια στο ψάξιμο (χωρίς σεξ τελικά), να περάσει μια έξοδος χωρίς να την καταλάβουμε ή να μη μιλήσουμε σε εκείνο το γκομενάκι που μας κοίταγε όλο το βράδυ αλλά δεν το πήραμε χαμπάρι.

Έτσι ίσως να βιώνουμε ένα χρόνιο συναίσθημα ματαίωσης. Και πώς το αντιμετωπίζουμε; Επιστρέφουμε στα apps. Και ίσως, εξαιτίας της ματαίωσης αυτής, γινόμαστε όλο και πιο επιθετικ@, επικριτικ@ και τοξικ@, οπότε και με μικρότερες πιθανότητες να είμαστε εκλυστικ@.

Πρακτικά, η χρήση των dating apps και το πόσο εθιστικά μπορούν να γίνουν έρχεται να ταιριάξει ή και να ενισχυθεί από τα chems, τα οποία είναι επίσης εθιστικά, και με την επίδραση που μπορεί να έχουν να μας κάνουν  να κολλάμε ακόμα περισσότερο, σχεδόν εμμονικά, στα apps.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που είμαστε σε ένα chemsex party και αντί να ασχοληθούμε με τον κόσμο εκεί χάνουμε όλη τη δράση ψάχνοντας στις εφαρμογές για άλλους.

Δεν αμφισβητούμε το ότι μέσα από τα dating apps μπορούμε να πετύχουμε καλό σεξ, ωραίες γνωριμίες, γιατί όχι (αν θέλουμε) και σχέση. Παρόμοια και με το chemsex, μπορεί να έχουμε καλές και αξέχαστες εμπειρίες. Όμως, αφού πρόκειται για δύο εθιστικές συμπεριφορές που ελλοχεύουν προκλήσεις και κινδύνους, μην ξεχνάμε ότι τα chems έχουν αρκετά τοξική δράση.

Και, μιας και η χρήση των δύο συμπίπτει τόσο έντονα, η μείωση βλάβης περνάει και στη χρήση των dating apps.

Πιο συγκεκριμένα, ίσως έχει ένα νόημα να σκεφτούμε:

Ο χρόνος που περνάμε στα dating apps είναι ανάλογος με αυτά που μας προσφέρουν;

Παίρνουμε αυτό που θέλουμε; Μήπως χάνουμε άλλα επίσης ευχάριστα πράγματα και δραστηριότητες στα πλαίσια του χρόνου που τους αφιερώνουμε ή δαπανάμε;

Τι συμβαίνει όταν τα συνδυάζουμε με χρήση:

Αν κολλήσουμε στο ψάξιμο ή αν, όσο ματαιώνονται οι προσδοκίες μας, κάνουμε κι άλλη χρήση, μπορεί να πάρουμε ποσότητα ουσίας μεγαλύτερη από αυτή που θα ήταν επαρκής ή θα θέλαμε, με κίνδυνο να προκληθεί τοξίκωση από υπερβολική δόση.

Οι ουσίες από τα apps είναι ασφαλείς;

Αν προμηθευόμαστε ουσίες, με κέρασμα ή και αγορά, από τα dating apps και από πηγές που δε γνωρίζουμε, δεν υπάρχει εγγύηση για τη σύστασή τους. Τα chems είναι συνθετικές ουσίες, γεγονός που σημαίνει ότι η σύστασή τους μπορεί να διαφοροποιείται από παρτίδα σε παρτίδα ή και να νοθεύονται εύκολα. Άρα μια κατά τα άλλα οικεία σε εμάς ουσία μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση ή παρενέργειες από αυτές που περιμέναμε. Το να ελέγξουμε την ουσία που προμηθευόμαστε σε μια ανάλογη υπηρεσία είναι μια καλή ιδέα. Αλλιώς, ας ξεκινήσουμε λίγο πιο «αμυντικά», με μικρότερες δόσεις σε μεγαλύτερα διαστήματα, βλέποντας τη δράση που έχει πάνω μας.

Νιώθουμε ασφαλείς;

Με κίνδυνο να ακουστεί σα «ζακέτα να πάρεις» (αλλά μας αρέσουν τα επικίνδυνα) να θυμίσουμε ότι τα hook-ups, μολονότι είναι ωραία και μπορεί η ίδια τους η φύση να τα κάνει διεγερτικά, αφορούν σε συναντήσεις με αγνώστους.

Ειδικά όταν γίνονται μαζί με chems, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την κρίση μας, καλό είναι να είμαστε κάπως προσεκτικ@ σε σχέση με το πού δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία, όπως τη διεύθυνσή μας, ή πού πηγαίνουμε.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο τεύχος, είναι δικαίωμά μας, πριν προχωρήσουμε στο ψητό μιας συνάντησης, να έχουμε αισθανθεί ασφάλεια και να έχουμε ξεκαθαρίσει τα όριά μας.

Επίσης, είναι πάντα μια επιλογή, αν δεν είμαστε σίγουρ@ για μια συνάντηση, να ενημερώσουμε κάποιο άτομο που εμπιστευόμαστε και δε μας επικρίνει για την πρόθεσή μας, για παράδειγμα, να πάμε κάπου και, πιθανώς, να του ξαναστείλουμε όταν φύγουμε επιβεβαιώνοντας ότι είμαστε καλά.

Οι άλλοι νιώθουν ασφαλείς μαζί μας;

Τέλος, να αναγνωρίσουμε ότι το περιβάλλον των dating apps, μπορεί να γίνει αρκετά τοξικό. Ξεχνάμε ότι είμαστε όλ@ εκεί για να διασκεδάσουμε και να καυλαντίσουμε σε ένα περιβάλλον του οποίου η πρόθεση μεταξύ άλλων είναι να είναι συμπεριληπτικό, φιλικό και ασφαλές.

Αυτό είναι και δική μας ευθύνη.

Μπορούμε να έχουμε ό,τι γούστα θέλουμε αλλά, για παράδειγμα, στιγματισμός των ατόμων που ζουν με HIV («να είσαι καθαρός και υγιής»), body shaming, slut shaming, kink shaming και ageist δηλώσεις στις συνομιλίες μας και στις περιγραφές στο προφίλ μας, περισσότερο πληγώνουν ανθρώπους ή δημιουργούν ένα εχθρικό κλίμα που μάλλον δε βοηθάει στο σκοπό για τον οποίο μπαίνουμε όλ@ μας εκεί. Οι μονολεκτικοί διάλογοι («γεια», «γούστα», «περιοχή», «xxx») μπορεί να έχουν πλάκα αλλά, όταν είναι μανιέρα, μήπως κόβουν λίγο από την ίδια τη φάση;

Ας μην ξεχνάμε, σε σχέση με τα chems, ότι το τοξικό περιβάλλον των dating apps μπορεί να προηγείται από την τοξικότητα των ουσιών και μπορεί να οδηγήσει και εμάς και άλλα άτομα, αν κάνουμε χρήση, να χάσουμε τον έλεγχο.

Αν αποφασίζουμε να κάνουμε chems, καλό θα είναι να το κάνουμε για την ψυχαγωγία και όχι για να αντέξουμε την επαφή με την κοινότητά μας.

Το φλερτ και η καυλάντα μπορούν έχουν και πλάκα, η ευγένεια μπορεί να είναι σέξυ και ο σεβασμός στα γούστα και την έκφρασή του άλλου μπορεί να του φτιάξει τη μέρα ή και τη δική μας, μαζί του, με άλλον ή άλλους.

Happy pride month!!!

Να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!

Το ChemSex Support είναι η υπηρεσία συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης από το ChemSex.
Η υπηρεσία παρέχεται και σε άτομα της περιφέρειας.

Τηλεφώνησε στο 2103310400 και κλείσε το ραντεβού σου.

Αντώνης Πούλιος: Κλινικός ψυχολόγος, M.Sc., Ph.D. και ψυχαναλυτής, επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Γιώργος Παπαδοπετράκης: Σύμβουλος εξαρτήσεων, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Πηγή

Poulios, A. (2022). Harm reduction in the context of chemsex: an AIDS Action Europe training manual. Berlin: AIDS Action Europe.       
Δες και αυτό!