Το G είναι άχρωμο και άοσμο υγρό με ελαφρώς αλμυρή και δυσάρεστη γεύση. Για τον λόγο αυτό αναμιγνύεται συνήθως με χυμούς καθώς και για το γεγονός, όπως θα δούμε παρακάτω, ότι, αν δε διαλυθεί, είναι καυστικό. Στην πραγματικότητα πρόκειται δύο ουσίες, το GBL (γάμμα-βουτυρολακτόνη), που έχει πάντα υγρή μορφή, και το GHB (γάμμα-υδροβουτυρικό-οξύ) που έχει υγρή μορφή αλλά διατίθεται και σε σκόνη ή κάψουλες. Το GBL είναι πρόδρομος του GHB, δηλαδή το ήπαρ μετατρέπει το GBL σε GHB.

από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*

Από πότε υπάρχει;

Το G κατασκευάστηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60 και ως συμπλήρωμα διατροφής. Αργότερα, αφού χαρακτηρίστηκε παράνομο, έγινε δημοφιλές σε rave party και club, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται νόμιμα στη βιομηχανία ως διαλύτης. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του στο σεξ από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση ώστε σήμερα να αποτελεί μια από τις πλέον δημοφιλείς ουσίες που χρησιμοποιείται στο chemsex.

Τι εφέ έχει το G;

Το G συγκαταλέγεται στις κατασταλτικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά. Σε μικρές δόσεις, ωστόσο, το G φαίνεται να δρα ως διεγερτικό προκαλώντας ευφορία και δίνοντας αίσθηση ενέργειας. Σε μεγαλύτερες δόσεις προκαλεί έντονη χαλάρωση και υπνηλία. Γενικότερα, επιφέρει άρση αναστολών, αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης, χαλάρωση και αίσθηση αυτοπεποίθησης. Η δράση του ξεκινά περίπου 20 λεπτά αφού το πάρεις – οπότε μη βιαστείς να θεωρήσεις ότι δε σε έπιασε – και μπορεί να διαρκέσει έως και 4 ώρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εφέ της ουσίας διαφέρουν και εξαρτώνται από την ψυχολογική σου κατάσταση.

Και από παρενέργειες;

Το G, μπορεί να επιφέρει θολή όραση και αστάθεια καθώς και εγκαύματα στα χείλη και το στόμα, αν δεν έχει διαλυθεί καλά, όπως είπαμε. Σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα της μέθης από αλκοόλ, φτάνοντας και σε ναυτία, εμετό, ακαμψία των μυών, αποπροσανατολισμό και σύγχυση, αναπνευστική ανεπάρκεια έως και κώμα. Γενικότερα, είναι εύκολο να πάρεις υπερβολική δόση ακόμα και με μικρές αποκλίσεις στη δοσολογία σου και αυτό πρέπει να σε κάνει προσεκτικό καθώς μπορεί να πέσεις γρήγορα και απότομα σε κώμα – το λεγόμενο G-hole – που μπορεί να μοιάζει με βαθύ ύπνο, ενίοτε με σπασμούς και απώλεια μνήμης, που θα διαρκέσει κάποιες ώρες έως και βαθύ κώμα που, με απόφραξη των αεραγωγών, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αν δε μεταφερθείς στα επείγοντα.

Καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζεις ότι το G είναι εξαιρετικά εθιστικό, προκαλώντας σωματική εξάρτηση ακόμα και μέσα σε τρεις ημέρες συνεχούς χρήσης. Τα συμπτώματα απόσυρσης, δηλαδή τι θα πάθεις αν έχεις εξαρτηθεί και το σταματήσεις, ειδικά απότομα, συμπεριλαμβάνουν άγχος, σύγχυση, τρέμουλο, υψηλή αρτηριακή πίεση, παραισθήσεις, παράνοια, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και θάνατο. Κατά συνέπεια, για να το κόψεις, προτίμησε να έχεις υπομονή και κυρίως να πάρεις βοήθεια από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

Μείωση βλάβης – πώς μπορώ να προστατευτώ;

  • Αρχικά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τις δόσεις. Ξεκίνησε με μια μικρή δόση και περίμενε αρκετά πριν πάρεις άλλη, η οποία δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερη από τη μισή της προηγούμενης αλλιώς κινδυνεύεις με υπερβολική δόση!
  • Φρόντισε να είσαι σίγουρος για το αν λαμβάνεις GBL ή GHB. To GHB διαφοροποιείται περισσότερο ως προς την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία σε σχέση με το GBL, οπότε καλό είναι να ξεκινήσεις συντηρητικά. Ταυτόχρονα, η δόση του GHB μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή του GBL για να έχει την ίδια επίδραση, κάτι που σημαίνει ότι αν μπερδέψεις τις ουσίες και πάρεις GBL νομίζοντας ότι είναι GHB, μπορεί επίσης να πάρεις υπερβολική δόση. Αν σε μπερδεύουν όλα αυτά, κράτα ότι καλό θα είναι να ξεκινάς συντηρητικά και να περιμένεις να δεις τι αποτέλεσμα έχει η δόση που πήρες.
  • Προτίμησε να χρησιμοποιείς ως δοσομετρητή σύριγγα και όχι καπάκια ή κουταλάκια και απόφυγε να πιείς από το μπουκάλι καθώς είναι πιθανό, πέραν της υπερβολικής δόσης, να πάθεις έγκαυμα στο στόμα ή στο λαιμό.
  • Να είσαι σίγουρος ότι πίνεις το δικό σου G, καθώς η δόση που μπορεί να ενεργεί για τον καθένα διαφέρει και εξαρτάται από το δείκτη μάζας σώματος.
  • Επίσης, έχε το νου σου στο χρόνο, χρησιμοποίησε ειδοποίηση στο κινητό σου, για παράδειγμα, ώστε να φροντίσεις να μην πιείς συχνότερα από μια φορά ανά δύο ώρες.
  • Πρόσεξε επίσης την ανοχή. Αν έχεις εθιστεί, το G θα σε πιάνει λιγότερο ως προς το high που σου προσφέρει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο τοξικό μέσα στον οργανισμό σου.

Η ανάμιξη ουσιών είναι γενικά επικίνδυνη, το ίδιο ισχύει και για το G. Η συνδυαστική του χρήση με κατασταλτικές ουσίες (ηρεμιστικά, υπναγωγά, αλκοόλ, κεταμίνη) μπορεί να σου ρίξει πολύ την πίεση, να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής, να σε ρίξει χωρίς προειδοποίηση σε G-hole ή και να κινδυνέψει η ζωή σου. Επικίνδυνη για τους ίδιους λόγους είναι και η χρήση του G μαζί με φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία και poppers. Παρόμοια, η χρήση του με διεγερτικές ουσίες μπορεί να σε ξεγελάσει ότι δε σε έχει πιάσει (καθώς το εφέ των διεγερτικών δε θα σε κάνει να αισθάνεσαι υπνηλία) και να πάρεις επίσης υπερβολική δόση. Άλλωστε η συνδυαστική χρήση με διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη ή η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών όπως ψύχωση. Απόφυγε τη χρήση G αν έχεις υπέρταση ή υπόταση, επιληψία, αναπνευστικά προβλήματα κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού.

Κάνε χρήση με αξιόπιστη παρέα στην οποία έχεις εμπιστοσύνη και θα προσέχετε ο ένας τον άλλο. Καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος που δε θα πιεί (G, τουλάχιστον…) περίπου όπως κάνεις με την παρέα σου όταν βγαίνετε και ο ένας οδηγάει, οπότε δεν πίνει.

Καλό θα ήταν επίσης να βεβαιωθείς πριν το παιχνίδι ότι έχεις μαζί σου προφυλακτικά, παίρνεις σωστά τις δόσεις της PrEP, αν παίρνεις PrEP, και έχεις ξεκαθαρίσει με τον ή τους συντρόφους σου τι θέλεις να κάνετε και μέχρι πού να φτάσετε. Το G έχει χρησιμοποιηθεί σε club, σπίτια και sex party ως μέσον σεξουαλικών επιθέσεων, ειδικά αναμεμιγμένο με αλκοόλ. Καλό είναι να προσέχετε τα ποτά στο club ή τα ποτήρια με το G o ένας του άλλου. Αναφέρεται επίσης το φαινόμενο του spiking, η ανάμιξη G με λιπαντικό, χωρίς να έχει γνώση ο παρτενέρ. Αυτό μπορεί να έχει εύκολα παρόμοια αποτελέσματα με υπερβολική δόση. Αν πηγαίνεις σε άγνωστο μέρος, προτίμησε να έχεις το δικό σου λιπαντικό, λοιπόν.

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι ουσίες παρά το high και τη διέγερση που προσφέρουν, θολώνουν την κρίση μας, όπως και των άλλων κάνοντας πιο ρευστά τα όρια της συναίνεσης. Η συναίνεση παραμένει σημαντική πριν προχωρήσουμε στο σεξουαλικό παιχνίδι με κάποιον ή κάποιους. Αν δεν είναι σαφές ότι έχει τις αισθήσεις του, καλλίτερα να τον φροντίσεις και να τον προστατέψεις… η φροντίδα είναι sexy και το να προσφέρουμε χαλάρωση και ασφάλεια στους άλλους χτίζει εμπιστοσύνη που ίσως μας επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο να έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια παιχνιδιού, εξερεύνησης,  ακόμα και έντασης.

Και επειδή το chemsex είναι μια συμπεριφορά που πάντα ενέχει ρίσκο, του οποίου καλό θα ήταν να έχουμε επίγνωση, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι ίσως χρειαστεί να καλέσουμε ασθενοφόρο, αν κάποιος πέσει σε κώμα. Καλλίτερα να μην υποθέτουμε πόσο καλά ή άσχημα είναι ή το κατά πόσο θα ξυπνήσει, ειδικά αν τον δούμε ότι έχει δυσκολίες στην αναπνοή ή σπασμούς. Μη διστάσετε να καλέσετε το 166, μένοντας μαζί του μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και τοποθετώντας τον σε θέση ανάνηψης, μπορεί να του σώσετε τη ζωή! Επειδή το G αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό, καλό είναι να ενημερώσετε το νοσηλευτικό προσωπικό για την ουσία που έχει ληφθεί ώστε να ξέρουν πώς να το χειριστούν, αν υπάρξει πρόβλημα.

Το παιχνίδι, η καύλα και η φροντίδα δεν είναι μόνο ασφαλές να αναμιγνύονται αλλά το μίγμα τους μπορεί να φέρει πολύ δυνατά high. Να προσέχουμε ο ένας τον άλλο!

Αν έχεις ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του G ή αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι κάποια στήριξη σε σχέση με τον έλεγχό του είτε έχει χαθεί είτε όχι, μπορείς να βρεις κάποιες πληροφορίες στη σελίδα ChemSexGR στο facebook αλλά και να κλείσεις ραντεβού στην υπηρεσία Chemsex Support του myCheckpoint στο 2103310400.    


Αντώνης Πούλιος: Κλινικός Ψυχολόγος, M.Sc., Ph.D. και Ψυχαναλυτής, Επιστημονικός υπεύθυνος των κοινοτικών προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Γιώργος Παπαδοπετράκης: Σύμβουλος εξαρτήσεων, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»