Avant-Drag!: Το κουήρ ντοκιμαντέρ που κερδίζει διακρίσεις και προκαλεί ρίγη στους ομοτρανσφοβικούς

(Από χθες και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη) η ταινία Avant-Drag! του Φιλ Ιερόπουλου προσγειώνεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο Tριανόν.

Και λέω προσγειώνεται γιατί το κουήρ αυτό ντοκιμαντέρ έχει ήδη κάνει το ταξίδι της (και τις προβολές του) και σε άλλες πόλεις. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο ποιητικό ντοκιμαντέρ Avant-Drag! παρακολουθούμε τη ζωή δέκα drag performers από την Αθήνα, καθώς δημιουργούν τους δικούς τους προσωρινούς κόσμους ως καταφύγιο απέναντι σε μια εχθρική πραγματικότητα. Ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα σκηνή που ανθίζει τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουμε μέσα από αυτούς πώς η τέχνη του drag μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας.

Τα άτομα που πρωταγωνιστούν στο Avant-Drag! θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Ακολουθώντας μια σπονδυλωτή δομή, το Avant-Drag! παρουσιάζει καλλιτέχνες με διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες, υπόβαθρα και προσεγγίσεις στη ζωή, οι οποίοι όμως όλοι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους ως πολιτική πράξη. Διεκδικούν μια ισότιμη και ασφαλή ύπαρξη, ενώ παράλληλα εξερευνούν καινοτόμους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Kangela’s Babies

Η ταινία κορυφώνεται με τη συνάντηση των συμμετεχόντων σε ένα δείπνο όπου διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με την τέχνη του drag, την ενσωμάτωση της queer εκπροσώπησης στο mainstream και τον αντίκτυπο της δολοφονίας της Αθηναίας drag queen Zackie Oh στην τοπική queer σκηνή.Κάτι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο, αν σκεφτούμε την πορεία της δίκης (σε β’ βαθμό) για τη δολοφονία της Zackie και την προσπάθεια των καταδικασμένων για τον θάνατό της και των υπερασπιστών τους να αποδομήσουν ομοφοβικά την προσωπικότητά της.

Για όσ@ δεν γνωρίζουν, η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Ρότερνταμ(ήταν στις έξι επιλογές των κριτικών – Critics Choice- , με δυο sold out προβολές) φτάνοντας στις κορυφαίες θέσεις προτιμήσεων του κοινού. Το Avant- Drag! Βρέθηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε την Ειδική Μνεία της επιτροπής του διαγωνιστικού FilmForwardενώ έκανε και την αμερικάνικη πρεμιέρα στο Wicked Queer στη Βοστώνη, όπου κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Πέρα όμως διακρίσεις και βραβεία,η ταινία κλήθηκε να διαχειριστεί τη στοχοποίηση και τις ομο/τρανσφοβικές επιθέσεις από αρκετά συντηρητικά μέσα της χώρα μας(Ελλάς, το μεγαλείο σου). Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ημέρα προβολής της στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μια φωτογραφία με τα άτομα / συντελεστές του Avant Drag! βρέθηκε στο επίκεντρο των επιθέσεων αυτών . Η φωτογραφία απεικόνιζε τα άτομα να κρατούν πανό το οποίο γράφει «Destroy Greece». Μετά από αυτό, διάφορα μέσα εξαπέλυσαν κακοποιητικούς χαρακτηρισμούς προς τα άτομα αλλά και προς το φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για ανθελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα. Μάλιστα, μια από τις εφημερίδες, γνωστή για τις ακροδεξιές θέσεις της, αναφέρθηκε σε «πολιτισμικούς τρομοκράτες και φορείς ανωμαλίας»,  ενώ στοχοποίησε και συγκεκριμένα πρόσωπα, από συντελεστές της ταινίες μέχρι άτομα του ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.  Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πήρε αποστάσεις από όλο αυτό – χωρίς να καταδικάσει τις επιθέσεις – υποστηρίζοντας ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο πανό.

Αυτή, λοιπόν, την ταινία θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μέχρι την Τετάρτη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο Τριανόν. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού στο πλαίσιο των προβολών θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και συζητήσεις με σαφές κουήρ περιεχόμενο (βρείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ).

Αvant – Drag, λοιπόν!

Πληροφορίες

Τοποθεσία: ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα)
Ημερομηνίες: 23 – 29 Μαΐου

Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.more.com/cinema/avant-drag

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!