Μετά από επτά χρόνια δικαστικής μάχης, ο Gavin Grimm, ένας τρανς άνδρας στον οποίο απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το σωστό WC στο σχολείο, έλαβε τελικά μια αποζημίωση 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τη σχολική επιτροπή, λόγω διακρίσεων.

Το 2014, όταν ήταν μόλις 15 ετών, ο Grimm είπε για πρώτη φορά στο Σχολικό Συμβούλιο του Γκλόστερ της Βιρτζίνια: «Το μόνο που θέλω είναι να είμαι ένα φυσιολογικό παιδί και να χρησιμοποιώ την τουαλέτα με ειρήνη.»

Αλλά, το απλό αυτό αίτημά του τον οδήγησε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο και στο επίκεντρο μιας εθνικής συζήτησης για το δικαίωμα των τρανς ανθρώπων να υπάρχουν.

Όταν η σχολική επιτροπή απαγόρευσε στον Grimm να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των αγοριών στο σχολείο του και τον άφησε «στιγματισμένο και απομονωμένο» αναγκάζοντάς τον να χρησιμοποιήσει το δικό του ιδιωτικό WC, ο τότε έφηβος μήνυσε το σχολείο για διακρίσεις.

Εκπροσωπούμενος από το ACLU και το ACLU της Βιρτζίνια, ο Grimm υποστήριξε ότι η πολιτική του συμβουλίου ήταν αντίθετη με τον Τίτλο IX, έναν νόμο για τα δικαιώματα του πολίτη, που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Η μήνυσή του έγινε ομοσπονδιακή δοκιμαστική υπόθεση, όταν ο τότε πρόεδρος, Barack Obama, είχε προγραμματίσει την αποστολή του στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2017, αλλά επανήλθε στα κατώτερα δικαστήρια, για άλλη μια φορά τον επόμενο χρόνο, αφότου η κυβέρνηση Trump ακύρωσε μια πολιτική της εποχής Obama, που προστατεύει τρανς μαθήτριες/μαθητές.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε, τελικά, ότι η απαγόρευση της σχολικής επιτροπής ήταν διάκριση το 2019, και αυτό επιβεβαιώθηκε από ένα εφετείο και το 2020.

Νωρίτερα φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την έφεση της σχολικής επιτροπής, καθώς προχώρησε στην προσπάθεια απαγόρευσης των τρανς μαθητριών/τών να χρησιμοποιούν τις σωστές τουαλέτες.

Τέλος, την Πέμπτη (26 Αυγούστου), η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε ότι το σχολικό συμβούλιο του Γκλόστερ, είχε εντολή να πληρώσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές και έξοδα δικηγόρου στον Grimm, φέρνοντας την υπόθεσή του σε λύση.

Ο Gavin Grimm ελπίζει οι συντηρητικοί να μάθουν ότι «η διάκριση είναι μια δαπανηρή μάχη που χάνει.» 

Gavin Grimm, ποζημίωση, ΗΠΑ, τρανς,
Gavin Grimm

Ο Josh Block, ανώτερος πληρεξούσιος υπάλληλος του ACLU LGBTQ and HIV Project, δήλωσε ότι:

«Είμαστε χαρούμενοι που αυτή η μακρά δίκη τελείωσε επιτέλους και ότι ο Gavin δικαιώθηκε πλήρως από τα δικαστήρια, αλλά δεν έπρεπε να χρειαστούν πάνω από έξι χρόνια, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.»

«Μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι νομοθέτες της πολιτείας εισήγαγαν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό νομοσχεδίων που απευθύνονται σε τρανς νεαρά άτομα, ελπίζουμε ότι η αποζημίωση αυτή θα δώσει στα σχολικά συμβούλια και τους νομοθέτες το σήμα να κάνουν μία παύση πριν χρησιμοποιήσουν διακρίσεις για να κερδίσουν πόντους πολιτικής.»

Ο ίδιος ο Gavin Grimm, που σήμερα είναι 22 ετών, πρόσθεσε:

«Αντί να επιτρέψει σε ένα παιδί ίση πρόσβαση σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, το σχολικό συμβούλιο του Gloucester αποφάσισε να πολεμήσει αυτό το παιδί για πέντε χρόνια σε μια δαπανηρή δικαστική μάχη που έχασε. Ελπίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλα σχολικά συστήματα, ότι οι διακρίσεις είναι μια δαπανηρή μάχη που χάνει.»