Την έντονη ανησυχία του για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εξέφρασε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, από τα τέλη Μαΐου έως και σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη τέσσερις επιθέσεις, όπου οι τρεις αφορούν τρανς πρόσωπα και μία κατά ενός queer ατόμου.
Συγκεκριμένα, η πρώτη αφορά επίθεση που δέχτηκε τρανς γυναίκα στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Άρεως, στις 29.05.2023, όπου το περιστατικό έβγαλε στη δημοσιότητα η οργάνωση Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50+) με την τρανς γυναίκα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Βάσει ανακοίνωσης της οργάνωσης, στις 03.06.2023, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντόπισε και ταυτοποίησε τον δράστη, όπου σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για σωματική βλάβη με ρατσιστικό κίνητρο, η οποία θα υποβληθεί προς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Το δεύτερο τρανσφοβικό περιστατικό, αφορά επίθεση που δέχτηκε τρανς πρόσωπο, όπου στα πλαίσια του Athens Pride, ομάδα ακροδεξιών με ρούχα παραλλαγής προπηλάκισαν το τρανς πρόσωπο. Για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχουμε λάβει κάποιο νεότερο παρόλο που το ΣΥΔ με Δελτίο Τύπου καλεί την Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride να ενημερώσει για τα μέτρα και την διαδικασία που ακολούθησαν σχετικά με την τρανσφοβική επίθεση.
Το τρίτο περιστατικό αφορά επίθεση που δέχθηκε τρανς γυναίκα από ομάδα 15 ατόμων έξω από το χώρο εργασίας της σε γνωστό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που είναι συμπεριληπτικό και ασφαλές σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με το περιστατικό να έχει καταγγελθεί στις Αρχές και στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και να εκκρεμεί η σύλληψη των δραστών.
Τέλος, το τέταρτο περιστατικό αφορά επίθεση κατά ενός queer προσώπου, όπου ενώ περπατούσε στον Κεραμεικό, ομάδα νεαρών αντρών τον πλησίασε ενώ ο ένας εξ αυτών χειροδίκησε λέγοντας του χαρακτηριστικά «γιατί είσαι πούστης».
Για το έτος 2022, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην ετήσια Έκθεση του κατέγραψε συνολικά τριάντα οκτώ (38) περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όπου δέκα εννέα (19) περιστατικά ήταν λόγω ταυτότητας φύλου, εννέα (9) λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και δέκα (10) περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου [8].
Το ΣΥΔ υπογραμμίζει«πως το τελευταίο διάστημα, οι αυξανόμενες τρανσφοβικές επιθέσεις συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ίδιο κοινωνικό φαινόμενο επισφάλειας των τρανς προσώπων που μας δείχνουν και τα αποτελέσματα της Έκθεσης, καθώς οι επιθέσεις γίνονται στη δημόσια σφαίρα, από έναν ή περισσότερους δράστες και σε χώρους που είναι είτε φιλικά προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, είτε αφορούν διοργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων τους όπως η πορεία φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride).
Περαιτέρω, ο διάχυτος ομοφοβικός και τρανσφοβικός λόγος που εκπορεύεται ακόμη και από δημόσια πρόσωπα μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαδραματίζει μια κατάσταση «κανονικοποίησης» του μισαλλόδοξου λόγου, με άμεσο αντίκτυπο στη παραβίαση ελευθεριών και προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας στη καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα με την Απόφαση CM/Rec(2010)5 της Επιτροπής των Υπουργών των Κρατών μελών περί μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τονίζει πως:
[…] i) ο μισαλλόδοξος λόγος πρέπει να απαγορεύεται και να καταγγέλλεται δημόσια οπουδήποτε κι αν εμφανίζεται και ότι ii) τα κράτη μέλη οφείλουν να εγείρουν την επίγνωση των δημόσιων αρχών και δημόσιων θεσμών σε όλα τα επίπεδα των αρμοδιοτήτων τους να απέχουν από δηλώσεις, ιδιαιτέρως σε μέσα ενημέρωσης, οι οποίες μπορεί εύλογα να κατανοηθούν ως νομιμοποίηση αυτού του μίσους ή των διακρίσεων[…]
Σε ότι αφορά τον μισαλλόδοξο λόγο, όπως υπογραμμίζει πάλι η Απόφαση CM/Rec(2010)5, τα Κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμήσουν όλους τους τύπους έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορεί ευλόγως να οδηγήσουν σε αποτελέσματα όπως παρακίνηση, διάδοση ή προώθηση μίσους ή άλλων τύπων διάκρισης εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων ενώ θα πρέπει να απαγορεύεται και να καταγγέλλεται δημόσια οπουδήποτε κι αν εμφανίζεται.
Στην ίδια κατεύθυνση για την ρητορική μίσους, κινείται και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2018 όπου καταδικάζει το μισαλλόδοξο λόγο, την ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους και:
[…] 9. καλεί τα κράτη μέλη να καταδικάζουν σθεναρά και να τιμωρούν τα εγκλήματα μίσους, τη ρητορική μίσους και την αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων από πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα είδη των μέσων ενημέρωσης, καθώς κανονικοποιούν άμεσα και ενισχύουν το μίσος και τη βία στην κοινωνία·
10. καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη, την καταδίκη και την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους·[…]
Για τα εγκλήματα μίσους σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με τις δημόσιες διακρίσεις και την ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, αναφέρει:
[…] 20. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να συνεργάζεται με τα Κράτη Μέλη για να ενισχύσει τη διερεύνηση των εγκλημάτων που βασίζονται στο μίσος, όπως τα εγκλήματα που παρακινούνται από τη ΛΟΑΤΙ-φοβία και την υποστήριξη των θυμάτων […] επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Επιτροπή να αναθεωρήσει, μετά από αξιολόγηση των επιπτώσεων, την απόφαση-πλαίσιο που ισχύει επί του παρόντος, προκειμένου να συμπεριλάβει την υποκίνηση μίσους λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου[…]
Σε ότι αφορά την χώρα μας, το Πόρισμα της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, επισημαίνει σαφείς διατάξεις και περιθώρια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου ως προς την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων καθώς και της αντιμετώπισης της διάδοσης, δημόσιας διανομής, παραγωγής ή αποθήκευσης ρατσιστικού υλικού.
Ακόμη, αξίζει να αναφερθούμε στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, υπόθεση που χειρίστηκε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, που επέβαλε πρωτοδίκως ποινή δεκαέξι (16) μηνών φυλάκισης σε δράστη εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά που βάσει του κατηγορητηρίου αφορά το Άρθρο 82Α του νέου Ποινικού Κώδικα και ήταν η πρώτη φορά που δικαστήριο εφάρμοσε το 82Α Π.Κ. (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά) στη βάση της ταυτότητας φύλου του θύματος.
Εξίσου σημαντική είναι και η απόφαση στο Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, -σε υπόθεση επίσης που χειρίστηκε νομικά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος-, καθώς είναι η πρώτη καταδίκη καθ’ εφαρμογήν του Ν.927/1979 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4285/2014, για δημόσια υποκίνηση σε βία, μίσος ή διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου. Μία απόφαση που για εμάς στο ΣΥΔ αποτελεί τεράστια νίκη και έχει ένα ιδιαίτερο βάρος, καθώς την μήνυση είχε υποβάλει η αείμνηστη Πρόεδρός μας Μαρίνα Γαλανού.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών:
α. Καταγγέλλει με ισχυρό τρόπο, τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, αλλά και το γενικότερο κλίμα τρανσφοβίας και ομοφοβίας που επικρατεί, και ενώνει τη φωνή του με όλες τις οργανώσεις και τους πολίτες που είναι αποφασισμένες/οι να βάλουν ένα τείχος ενάντια στις διακρίσεις και τις επιθέσεις με κίνητρο το ομο-τρανσφοβικό μίσος.
β. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, καθώς και να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, ώστε να ποινικοποιείται εξολοκλήρου ο ρατσιστικός λόγος και όχι μόνον όταν αυτός υποκινεί δημόσια σε βία, αλλά γενικότερα κάθε μορφής ρητορικής μίσους, ενώ να γίνει επαναφορά του ύψους της ποινής σε περίπτωση κακουργήματος και να ληφθούν επιπλέον μέτρα όταν αυτός εκπορεύεται από δημόσια πρόσωπα, καθώς και να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της δημόσιας διάδοσης, δημόσιας διανομής ή παραγωγής ή αποθήκευσης ρατσιστικού υλικού.
γ. Δηλώνει την αμέριστη και αυτονόητη αλληλεγγύη προς τα επιζόντα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα, και θα σταθεί δίπλα τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.